Η εφεδρεία μπήκε σε... διαθεσιμότητα - ΦΕΥΓΟΥΝ 150.000 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015


Γ. Στουρνάρας και Α. Μανιτάκης οριστικοποίησαν τα βασικά σημεία. Εξοδος έπειτα από αξιολόγηση και συνταξιοδοτική ωρίμανση. Σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι που θα βαθμολογηθούν «κάτω από τη βάση».

Με βάση την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και δίνοντας έμφαση στη συνταξιοδοτική ωρίμανση αλλά και στη μείωση του προσωπικού, που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα εάν βαθμολογηθεί «κάτω από τη βάση», συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης ότι θα διαμορφωθεί το καθεστώς της «νέου τύπου εφεδρείας», προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης κατά 150.000 των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο μέχρι το 2015.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα του «Εθνους», οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι ύστερα από ενδελεχή μελέτη των δημοσιονομικών οφελών, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων προκειμένου να οδηγηθεί ένας αριθμός υπαλλήλων σε καθεστώς συνταξιοδότησης.

 Ο όρος «εφεδρεία» εγκαταλείπεται από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης αφού όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση σχετικά με τη χρησιμοποιούμενη ορολογία «ας μη μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν».

Η «διαθεσιμότητα» που περιλαμβάνεται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όσους κρίνονται μη ικανοί να υπηρετούν το Δημόσιο προβλέπει ότι θα αποπέμπονται από τη θέση τους λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους μόνο για έναν χρόνο και μετά θα απολύονται.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπου συμμετείχε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης, συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται ένα ποιοτικότερο, αποτελεσματικότερο και μικρότερο κράτος, στο οποίο θα οδηγηθούμε μετά την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, καθώς και τον εξορθολογισμό φορέων του Δημοσίου για να αξιοποιηθούν οι άξιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, ως αποτέλεσμα των παραπάνω διαδικασιών θα επιτευχθούν «η αναγκαία και επιβαλλόμενη μείωση του προσωπικού και το συνακόλουθο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μέσω της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών».

Η διαδικασία που αποφασίστηκε στην κυβερνητική σύσκεψη περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση του προσωπικού, περί τα μέσα Νοεμβρίου. Θα αξιολογηθούν μόνο όσοι έχουν εισαχθεί στο Δημόσιο χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, εξαιρώντας με αυτό τον τρόπο από την αξιολόγηση όσους έχουν ακολουθήσει διαδικασίες ΑΣΕΠ ή έχουν περάσει στο Δημόσιο με εξετάσεις.

Μετά τη δημιουργία των νέων οργανογραμμάτων, θα τοποθετηθεί σε οργανικές θέσεις αρχικά το προσωπικό που έχει εισαχθεί στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών και κατόπιν όσοι αξιολογηθούν θετικά βάσει βαθμολογίας σε τεστ που θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ αλλά και της βαθμολόγησης του προσωπικού τους φακέλου.

Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όσοι έχουν υποπέσει σε σημαντικά αδικήματα (πειθαρχικά ή εργασιακά), καθώς και όσοι κριθούν μη ικανοί να υπηρετούν στο Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι μόνο από πειθαρχικά αδικήματα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 3.000 υπάλληλοι.

Με βάση την αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί, θα δοθούν κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση ή για να τεθεί ένας αριθμός υπαλλήλων σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς λαμβάνοντας το 60% του μισθού τους μέχρι και 3 χρόνια πριν από τη σύνταξη. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί κυρίως σε όσους υπαλλήλους έχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία (για να μη γίνει οριζόντια εφαρμογή) και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα επιδιωχθεί να δοθούν κίνητρα προκειμένου να αυξηθεί το κύμα εθελοντικής συνταξιοδότησης, αφού η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλισθεί ο βασικός όγκος των αποχωρήσεων μέσω συνταξιοδοτήσεων.

Εκτιμάται μάλιστα ότι θα εξασφαλιστεί η εθελοντική προσέλευση των υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν μέσω της προειδοποίησης ότι όσοι δεν μπουν στο σχήμα που θα προτείνεται τώρα, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων στο μέλλον. Αν και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η θεσμοθέτηση κινήτρων (πλασματικά χρόνια κτλ.) θα είναι κοστοβόρα (υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 300 εκατ. ευρώ), το σενάριο βρίσκεται ακόμα επάνω στο τραπέζι των συζητήσεων.

Μικρότερο Δημόσιο

Φεύγουν 150.000 έως το 2015

Στον αμετάθετο στόχο για μείωση των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι τα τέλη του 2015 επικέντρωσαν τη συζήτησή τους για το καθεστώς της «νέου τύπου» εφεδρείας, οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο αριθμός των αποχωρήσεων μπορεί να φτάσει και τους 170.000 υπαλλήλους με την ενίσχυση της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι για το 2012 θα επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 αποχωρήσεων, αφού μέχρι τον Ιούνιο είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης 9.000 υπάλληλοι και αναμένεται να φτάσουν και τους 25.000 μέχρι τα τέλη του 2012.

Οφελος

Το δημοσιονομικό όφελος, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από τη «νέου τύπου» εφεδρεία θα ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς 30.000 υπάλληλοι και το κέρδος θα προέλθει από τη διαφορά μεταξύ μέσου μισθού και μέσης σύνταξης. Αντίστοιχα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 10.000 υπάλληλοι, έτσι ώστε με το νέο πρόγραμμα να αποχωρήσουν 40.000 υπάλληλοι μέχρι το 2015, ξεπερνώντας έτσι τον στόχο των 150.000 αποχωρήσεων.

Η συνάντηση μεταξύ των υπουργών πραγματοποιήθηκε για να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις μετά τη δήλωση Κουβέλη ότι η εφεδρεία δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Μετά τη σύσκεψη, από τη ΔΗΜΑΡ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, αναμένοντας τις τελικές προτάσεις που ετοιμάζει ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης.

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του κόμματος επανέλαβε ότι η εφεδρεία έχει αποτύχει στην εφαρμογή της και ότι δεν προσέφερε οικονομικά οφέλη. Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Α. Παπαδόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε, σημείωσε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς για τη διαδικασία των ωριμάνσεων, δηλαδή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μπορεί να αντικαταστήσει το ζήτημα της εφεδρείας».

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 23-8-2012

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget