- Ο Δήμος Χαλκιδέων και θηβαίων μέσα στις περιοχές υψηλού κινδύνου
Στη διενέργεια ελέγχων σε κατοίκους του Μαραθώνα προβαίνει προληπτικά το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), μετά την εμφάνιση κρούσματος ελονοσίας στην περιοχή, ενώ παραμένει σε επιφυλακή για επανεμφάνιση της νόσου σε άλλες περιοχές "υψηλού κινδύνου".
Φορείς της παρασιτικής ασθένειας είναι τα κουνούπια, στα οποία αποδίδεται και το πρώτο εφετινό κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά στους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια και να χρησιμοποιούν σήτες και εντομοαπωθητικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στα τέλη Ιουνίου το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι:
-Επίπεδο επικινδυνότητας 3 (μέγιστος σχετικός κίνδυνος): Δήμος Ευρώτα νομού Λακωνίας
-Επίπεδο επικινδυνότητας 2: Δήμος Ορχομενού και Δήμος Θήβας Βοιωτίας, Δήμος Χαλκιδέων Εύβοιας, Δήμος Μαραθώνα και Δήμος Σαρωνικού Ανατολικής Αττικής, Δήμος Αγιάς Λάρισας.
-Επίπεδο επικινδυνότητας 1: Νομοί Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Έβρου.
Σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων, το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα σπίτια που βρίσκονται σε ακτίνα 150 μέτρων και εξετάζει όλους τους μετανάστες που προέρχονται από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία -η παράνομη μετανάστευση πιστεύεται ότι ήταν βασικός παράγοντας για την επανεμφάνιση της νόσου στην Ελλάδα.
Η ελονοσία προκαλείται από μικροσκοπικά παράσιτα του γένους Plasmodium τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο αποκλειστικά από θηλυκά κουνούπια του γένους Anopheles.
Δημοσίευση σχολίου