Όταν το... καλό πράγμα δεν είναι αρκετό


Αλκοόλ, στρες, κορεσμένα λίπη, αλάτι... συνεχώς ακούμε ότι τα χρειαζόμαστε σε μικρότερες «δόσεις». Έχετε, όμως, αναρωτηθεί τι μπορεί να χρειαζόμαστε σε μεγαλύτερες;Βρετανοί ειδικοί άφησαν για λίγο στην άκρη τις... αμαρτίες της ζωής μας και ασχολήθηκαν με τους «καλούς» πειρασμούς και τις «δόσεις» τους που μας χρειάζονται.

Αν και δεν παίρνω ποτέ υπ'οψιν μου αυτές τις έρευνες γιατί ο καθένας μας ρυθμίζει την ζωή του όπως εκείνος θέλει και τον ευχαριστεί έχει ενδιαφέρον να δούμε τι είπαν και οι ειδικοί.


ΣΕΞ
  
Πόσο είναι αρκετό; Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, οι κάτοικοι της Δύσης κάνουν σεξ από τρεις έως δέκα φορές τον μήνα κατά μέσον όρο. Το αν, όμως, αυτό είναι αρκετό, ποικίλει σημαντικά από άτομο σε άτομο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 40 ετών κάνουν σεξ μόνον μία φορά την εβδομάδα», λέει η ψυχοσεξολόγος Τζούλια Κόουλ. «Αυτός, όμως, είναι απλώς ο μέσος όρος. Η ερωτική επιθυμία παρουσιάζει διακυμάνσεις και έτσι συχνά τα ζευγάρια δεν κάνουν καθόλου σεξ έναν μήνα, αλλά αρκετές φορές τον επόμενο».

ΣΤΡΕΣ

Πόσο είναι αρκετό; Εκτός από το κακό στρες, υπάρχει και το καλό. «Λίγη συναισθηματική πίεση μάς βοηθεί να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά και μας παρακινεί να επιτύχουμε τους στόχους μας, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πολύ θετική επίδραση στην υγεία», λέει ο δρ Νάϋτζον Έκκλς, από την Κλινική Στρες της Χάρλεϋ Στρητ, στο Λονδίνο. «Ωστόσο, το πόσο καλό στρες χρειάζεται κανείς, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
  
Πόσος είναι αρκετός; Οι ειδικοί εκτιμούν πως κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα ελεύθερη, ώστε να την αφιερώνει στον εαυτό του. Δυστυχώς, ο σύγχρονος, πολυάσχολος τρόπος ζωής εμποδίζει τους περισσότερους να ασχοληθούν με τον εαυτό τους. Πολλοί θυσιάζουν ακόμα και τις καλοκαιρινές τους διακοπές στον βωμό της εργασίας, παρ' όλο που οι διακοπές θεωρούνται απαραίτητες για καλή υγεία.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ

Πόση είναι αρκετή; Αναλόγως με το φύλο, τον τρόπο ζωής και το επίπεδο της δραστηριότητας, ένας υγιής άνθρωπος με φυσιολογικό σωματικό βάρος χρειάζεται καθημερινώς 1.700 έως 2.000 θερμίδες, οι οποίες όμως πρέπει να είναι καλής ποιότητας και όχι να προέρχονται μόνο από... πίτσες και σουβλάκια.
 «Γενικά, μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ποιοτικές πρωτεΐνες από φυτικές και ζωικές τροφές (λ.χ., όσπρια, ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα), σύνθετους υδατάνθρακες (λ.χ., ψωμί ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως) και ποιοτικά λίπη (λ.χ., ελαιόλαδο, "παχιά" ψάρια)», λέει η κυρία Έλεν Χιπ, από την Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία.

ΑΣΚΗΣΗ
  
Πόση είναι αρκετή; Για βέλτιστη υγεία, χρειαζόμαστε 30 έως 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας, πέντε φορές την εβδομάδα. «Προσπαθήστε να είναι κάθε προπόνησή σας ένα μίγμα από ασκήσεις για βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της δύναμης και της ευλυγισίας», συνιστά ο κ. Μπόμπ Σμιθ, λέκτορας Αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λόφμπρω.

ΥΠΝΟΣ
  
Πόσος είναι αρκετός; Γενικώς, οκτώ ώρες ύπνος θεωρούνται επαρκείς για καλή υγεία, ενώ οι περισσότερες δεν είναι κατ' ανάγκην καλύτερες - εξαρτάται από τον άνθρωπο. Ωστόσο, δεν έχει σημασία μόνο πόσο κοιμάται κανείς, αλλά και πως κοιμάται, αφού έξι ώρες ήρεμου, μη διακοπτόμενου ύπνου είναι πολύ πιο ωφέλιμες απ’ ό,τι 10 ώρες διακοπτόμενου ύπνου.Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Τζιμ Χόρν, από το Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Λόφμπρω, σε έναν ιδεώδη κόσμο θα κοιμόμασταν όπως πρέπει: δηλαδή δύο φορές το 24ωρο, μία φορά το βράδυ (κύριος ύπνος) και μία φορά το μεσημέρι (σύντομος ύπνος).
  

ΠΗΓΗ  rc-cafe.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget