Νεκροταφείο τοξικών και στο Βαθύ Αυλίδας


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον οι υποθέσεις ταφής βιομηχανικών αποβλήτων μεγάλης επικινδυνότητας στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής και της Βοιωτίας, μετά την ανακάλυψη ενός νέου -ιδιωτικού αυτή τη φορά- «τοξικού νεκροταφείου» στο Βαθύ της Αυλίδας. Την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, συνοδευόμενο από αστυνομικές δυνάμεις, συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω δύο άτομα, τα οποία φέρονται ως υπεύθυνα της μονάδας ανακύκλωσης αλουμινίου «Γλύκας Σκραπ ΕΠΕ». Η σύλληψη έγινε την ώρα που στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου γινόταν η ταφή των υπολειμμάτων από τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκαν στον χώρο της μονάδας προκαλούν σοκ. Με τη συνδρομή των ανδρών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκίδας, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος ανακάλυψαν περισσότερους από 360 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων, υψηλής τοξικότητας, να έχουν θαφτεί μέσα στο έδαφος.
Τα επικίνδυνα απόβλητα «φυτεύτηκαν» στο έδαφος, χωρίς βέβαια να έχει ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας, ώστε οι ουσίες που περιέχουν να μην περάσουν στο έδαφος, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Στον ίδιο προαύλιο χώρο του εργοστασίου αποκαλύφθηκαν παράλληλα και 6 κυβικά μέτρα ιλύος, δηλαδή παχύρρευστου υλικού, το οποίο επίσης αποτελεί υπόλειμμα της διαδικασίας ανακύκλωσης του αλουμινίου.

«Η συγκεκριμένη επιχείρηση βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση εδώ και πολλούς μήνες, καθώς είχαμε καταγγελίες για τις ύποπτες μεταφορές εκσκαπτικών οχημάτων και μηχανημάτων στην περιοχή. Η έφοδός μας πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και ήμασταν τυχεροί, καθώς τους πιάσαμε την ώρα που έθαβαν τα σακιά με το ακατάλληλο περιεχόμενο», ανέφερε αξιωματικός της Αστυνομίας.

Οι συλληφθέντες, δύο αδέλφια, τα οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι γιοι του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος και κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Φυσικοί αυτουργοί

Αξιωματούχοι από το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτηρίζουν «μεγάλη επιτυχία» την υπόθεση στο Βαθύ της Αυλίδας. Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν εντοπίσει άλλους δύο χώρους ταφής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων σε εκτάσεις που ανήκουν στον νέο «καλλικρατικό» δήμο Ωρωπού, δηλαδή σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τη νέα τους «ανακάλυψη». Μετά την πάροδο έξι μηνών, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει κατορθώσει να αποδώσει ευθύνες σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση. Παρ’ όλα αυτά, η περίπτωση του εργοστασίου ανακύκλωσης μετάλλων είναι εντελώς διαφορετική.

«Αυτή τη φορά, έχουμε συλλήψεις την ώρα που γινόταν η ταφή των αποβλήτων. Επιπλέον, ο χώρος ταφής βρίσκεται μέσα στην ιδιοκτησία των υπευθύνων του εργοστασίου και, συνεπώς, δεν μπορεί κανείς να εγείρει αμφιβολίες για τον φυσικό αυτουργό του εγκλήματος», ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη θα καταφέρει αυτή τη φορά να καταδικάσει τους υπαίτιους αυτής της φρικιαστικής πρακτικής της παράνομης διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, η οποία, δυστυχώς, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όποια και αν είναι η έκβαση της υπόθεσης, το έγκλημα εναντίον του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας έχει ήδη επιτελεστεί και δεν μπορεί να διορθωθεί. Η τεράστια ποσότητα των βιομηχανικών υπολειμμάτων που βρέθηκε θαμμένη στο προαύλιο της «Γλύκας Σκραπ ΕΠΕ», μαρτυρά ότι οι υπεύθυνοι της επιχείρησης δεν αποφάσισαν να καταφύγουν προσφάτως στην παράνομη ταφή των αποβλήτων που παρήγαγαν.

Οι 360 τόνοι φαίνεται να έχουν συσσωρευτεί στον χώρο ύστερα από δεκαετίες, ενώ τα απόβλητα της διαδικασίας ανακύκλωσης αλουμινίου και άλλων μετάλλων είναι τόσο επικίνδυνα που μπορούν να προκαλέσουν απίστευτα επίπεδα ρύπανσης για ολόκληρη την περιοχή. Πρόκειται για κοκκώδη κυανόχρωμα υλικά, που θάβονταν αφού είχαν τοποθετηθεί σε σακιά οικοδομικών αποβλήτων. Εξαιρετικά μεγάλη είναι η περιεκτικότητά τους σε βαρέα μέταλλα, σε ουσίες, δηλαδή, που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο και άλλες επικίνδυνες νόσους, εφόσον περάσουν στην τροφική αλυσίδα και τον ανθρώπινο οργανισμό.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget