Οι αλήθειες και τα ψέματα των δημοσκοπήσεων!


Ένας εκ των πλέον γνωστών δημοσκόπων μιλώντας διερωτήθηκε: «Αυτές  οι μετρήσεις αλλά και όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας αντικατοπτρίζουν άραγε τις πραγματικές προθέσεις των ερωτηθέντων ή είναι τελικά αποτέλεσμα θυμού;».

Όλες οι μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ακόμα και αυτές που παίρνουν στα χέρια τους τα κόμματα και δεν δημοσιοποιούνται δείχνουν την απόλυτη διάλυση του πολιτικού ιστού όπως αυτός έχει εξυφανθεί από το 1974.

Εν πολλοίς διαφαίνεται- με βάσει τις δημοσκοπήσεις- ότι στις 7 Μαΐου θα δούμε όσα δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα στο πολιτικό σκηνικό. Είναι όμως πραγματικό αυτό; Μήπως εν τέλει όσοι καλούνται να απαντήσουν απλώς θέλουν με αυτό τον έμμεσο τρόπο να στείλουν το δικό τους μήνυμα, αλλά όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη θα σκεφτούν και θα συνυπολογίσουν πολλά άλλα πράγματα πέρα από την απογοήτευση και τον θυμό τους και ψηφίσουν με άλλα κριτήρια;

Βεβαίως δεν θα θέλαμε να αδικήσουμε κανένα κόμμα.
Αλλά θεωρείται φυσιολογικό να βλέπουμε κομματικούς σχηματισμούς νε ξεπερνούν ακόμα και τα μεγάλα κόμματα σε ορισμένες περιοχές; Θα μου πείτε ναι μπορεί να συμβεί.

Να συμφωνήσω. Αλλά θα ρωτήσω: οι πολίτες δεν σκέφτονται την επόμενη μέρα; Δηλαδή εάν δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση τι θα γίνει; Ποιές άραγε θα είναι οι επιπτώσεις σε μια τέτοια περίπτωση; Μέχρι τώρα αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί. Και όταν διατυπώνεται ακούμε το στερεότυπο: «Εμείς έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις… κλπ». Δεν γίνεται έτσι όμως. Μόνο ο Τσίπρας έχει μέχρι σήμερα διατυπώσει πρόταση διακυβέρνησης η οποία μπορεί να μην αρέσει και να μην συμφωνούν κάποιοι μαζί του, αλλά την διατύπωσε. Θα έλεγα μάλιστα ότι στην συνέντευξη του στο Ζάππειο έκανε ηγετική εμφάνιση.

Στο μεταξύ τα ποσοστά τόσο του κ. Καμμένου όσο και της «Χρυσής Αυγής» είναι εντυπωσιακά αλλά δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι πρόκειται βασικά για κόμματα διαμαρτυρίας. Μιας διαμαρτυρίας η οποία για κάθε ένα κόμμα από αυτά εδράζεται σε διαφορετική βάση.

Το ζήτημα είναι ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι συγκεκριμένη και παγιωμένη πολιτική αντίληψη η οποία θα μπορεί να απαντά στα μεγάλα προβλήματα. Μπορεί η «Χρυσή Αυγή» να έχει συμπαγές ιδεολογικό πλαίσιο και παγιωμένη πολιτική αντίληψη για τα κοινωνικά ζητήματα, αλλά είναι αυτό που θέλουμε σήμερα ως προτεινόμενη λύση;

Από την άλλη ο κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα συνονθύλευμα εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών απόψεων οι οποίες ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί σε ένα ενιαίο πολιτικό άξονα. Είναι μια καλοδεχούμενη όμως για την κοινωνία φωνή διαμαρτυρίας. Αυτό μήπως επιθυμούμε;

Όλα αυτά πάντως μένει να τα δούμε. Όπως άλλωστε και εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευθούν ή θα καταποντιστούν οι προβλέψεις τους το βράδυ της 6ης Μαΐου!


Άρτεμις Παραδείσου

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget