Ζημίες ύψους 148,9 εκατ. ευρώ κατέγραψε η ΔΕΗ το 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία που η εταιρία δημοσίευσε πρόσφατα. Στο 5ο τεύχος το ΜΟΝΟ, ο Χρήστος Ιωάννου έθιξε το θέμα με βάση τις προσωπικές αστοχίες και λάθη του Ε. Βενιζέλου, στην μόνιμη στήλη του “Τα του Ιωάννου”.
Ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συγκέντρωσε σαρωτικά ποσοστά και πανηγύρισε την πολύ-αναμενόμενη εκλογή του. Και έτοιμος από πάντα, ρίχτηκε στη μάχη για να πολεμήσει και να εκπληρώσει νέες πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες. Είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών, έβαλε σε περιπέτειες μια δημόσια επιχείρηση, τη ΔΕΗ, την οποία υποχρέωσε με νόμο να εισπράττει το χαράτσι που επεβλήθη στα ακίνητα και να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωναν.
Το μέτρο απέτυχε παταγωδώς και ο ωμός εκβιασμός για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης κατέπεσε πανηγυρικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως η ΔΕΗ μετράει απώλειες. Όχι μόνο άμεσες οικονομικές, αλλά και έμμεσες, όπως είναι η κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στους καταναλωτές (όλοι γίναμε μάρτυρες του βομβαρδισμού κριτικής που έκαναν τα μέσα ενημέρωσης, πυροβολώντας τον υπεύθυνο του γραφείου τύπου της η ΔΕΗ, κ. Κίμωνα Στεριώτη, λες κι έφταιγε ο ίδιος). Εάν λειτουργούσε σοβαρά ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα (και όχι δήθεν, με τη δραστηριοποίηση ανύπαρκτων εταιριών, που και αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας) τότε τα πράγματα για τη ΔΕΗ θα ήταν μη αναστρέψιμα. Οι καταναλωτές απλά θα άλλαζαν εταιρία και δεν θα ήθελαν να ξανακούσουν ποτέ για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. «Από τις 10 Οκτωβρίου 2011 που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός που περιελάμβανε τον ΕΕΤΗΔΕ (αρκτικόλεξο του συγκεκριμένου φόρου) έχουν εκδοθεί 9.500.000 λογαριασμοί με ΕΕΤΗΔΕ με το συνολικό ύψος των τελών σ’ αυτούς να φτάνει στο 1.950.000.000 ευρώ. Μπήκαν τόσα λεφτά στα κρατικά ταμεία; Όχι βέβαια. Εχουν πληρωθεί 5.500.000 λογαριασμοί με συνολικό ύψος τελών 1.100.000.000 ευρώ. Ανεξόφλητοι παραμένουν 4.000.000 λογαριασμοί που φέρουν το φόρο. Μάλιστα σε 1.500.000 λογαριασμούς από το σύνολο των 4.000.000 στους οποίους το ειδικό τέλος ανέρχεται στα 350.000.000 ευρώ, έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής και σε ακόμη 250.000 έχει λήξει και η προθεσμία των 80 ημερών που είχε αρχικά τεθεί».
Όμως, οι βασικοί υπεύθυνοι, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος («πατέρας» του μέτρου) και η διοίκηση της ΔΕΗ, επικεφαλής της οποίας είναι ο διορισμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Αρθούρος Ζερβός (αποδεχόμενη να εφαρμόσει τον ανεφάρμοστο νόμο με κάποιο τίμημα) είναι στο απυρόβλητο. Ο μεν πρώην υπουργός έγινε πρόεδρος κόμματος, η δε διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των μετόχων, οι οποίοι υφίστανται την υποτίμηση της περιουσίας τους! Είναι ένας συνδυασμός ανεύθυνης αστοχίας, της πολιτικής ηγεσίας και της οικονομικής εξουσίας, από την οποία όμως το ελληνικό δημόσιο υφίσταται απώλειες ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ. Οι επιπτώσεις όμως είναι υπαρκτές. Επηρεάζουν τη λειτουργία της επιχείρησης αφού δεν εισπράττει όσα θα εισέπραττε από την καθ’ αυτή υπηρεσία που παρέχει. Έχουν αντίκτυπο στις αποδόσεις των μετόχων, αφού δεν αποδίδονται όσα θα μπορούσαν να αποδοθούν σε αυτούς. Και τέλος, αντανακλώνται στην αξία της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο.
Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών την παραμονή (9/9/2011) της ανακοίνωσης του χαρατσιού από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ 11/9/2011) είχε 5,75 ευρώ. Την ίδια ημέρα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε στις 848 μονάδες. Την τρέχουσα περίοδο (19/3/2012), η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 3,85 ευρώ και ο Γενικός Δείκτης στις 776 μονάδες. Με άλλα λόγια η μετοχή υποτιμήθηκε 33%, ποσοστό πολλαπλάσιο από την πτώση 8,4% του Γενικού Δείκτη το ίδιο διάστημα. Η υπο-απόδοση αυτή είναι αδικαιολόγητη σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, αφού όπως υποστηρίζουν δεν πρόκειται για μετοχή κάποιας εταιρίας που «χτυπήθηκε» ανεπανόρθωτα από την κρίση (όπως οι μετοχές των τραπεζών, οι άλλων εταιριών). Αντίθετα, πρόκειται για τη μετοχή μιας εταιρίας, η οποία παράγει και εμπορεύεται ηλεκτρικό ρεύμα, «ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό» (όπως είπε και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος), έχει μονοπωλιακή θέση στην αγορά, προχωρεί σε αυξήσεις τιμών και ευνοείται τα μέγιστα από τη μείωση του προσωπικού της και του κόστους μισθοδοσίας (δηλαδή, των «ευεργετημάτων» της τρόικας)…
Κατά τα άλλα, οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου, της τρόικας και του IMF (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) θα αποκρατικοποιήσουν τη ΔΕΗ και θα φέρουν πακτωλό επενδύσεων στη χώρα…
ΠΗΓΗ http://monopressgr.wordpress.com/
Δημοσίευση σχολίου