ΞΥΠΝΗΣΤΕ... Κανείς δεν σώθηκε!


Χωρίς αντιμείμενο είναι επί της ουσίας η χαρά των Λουκά Παπαδήμου και Βαγγέλη Βενιζέλου. Η Ευρώπη έσωσε - προσωρινά- το ευρώ όχι όμως και την Ελλάδα!
Η συμφωνία που έκλεισε δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το να δώσει εξτρά χρόνο μέσα από ενα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας το οποίο θα οδηγήσει, όπως αποκάλυψαν και οι FT, σε νέο πακέτο διάσωσης στην λήψη αυτού που χθές συμφωνήθηκε!
Μάλιστα η αποκάλυψη δεν είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας αλλά διαπίστωση τεχνοκρατών της ΕΕ οι οποίοι μάλιστα ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχαν μοιράσει την έκθεσή τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Επί της ουσίας τώρα, σε συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εκπροσωπεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που διακρατούν ιδιώτες κατά 53,5% (ή 107 δισ. ευρώ) κατέληξε η κυβέρνηση μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Το ποσοστό του «κουρέματος» αυξήθηκε έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε κυρίως η γερμανική κυβέρνηση στο Eurogroup.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% και οι τίτλοι αυτοί θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιo.
Σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ χαιρέτισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ (το 50% του εκτιμώμενου ελληνικού ΑΕΠ το 2011) και ότι επιπλέον θα μειώσει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της χώρας κατά 150 δισ. ευρώ έως το 2020.
Τα μέλη της Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών θα εξετάσουν τις παραμέτρους της συμφωνίας, καθώς και την επίσημη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% για το σύνολο των 30 ετών (που θα είναι η μέγιστη διάρκεια των νέων ομολόγων) και 2,63% ώς το 2020.
Θα ξεκινά από 2% για την περίοδο από το φετινό Φεβρουάριο ώς τον Φεβρουάριο του 2015, θα αυξάνεται σε 3% ώς τον Φεβρουάριο του 2020 και 4,3% έως τον Φεβρουάριο του 2042.
Η μείωση στην ονομαστική αξία θα είναι 53,5%, μεγαλύτερη δηλαδή από το 50% που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, η ζημία υπολογίζεται στο 75%.
Το υπόλοιπο 31,5% θα δοθεί σε 20 νέα ελληνικά ομόλογα, λήξεως 11-30 ετών και το υπόλοιπο 15% σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF.
Η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων προβλέπει χρεόγραφα με ρήτρα ανάπτυξης που σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει επιπλέον επιτόκιο 1% σε περίπτωση, που από το 2015 και μετά το ΑΕΠ ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο και καταγράψει ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους, πέραν των στόχων, που έχουν τεθεί.
Η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών προειδοποίησε ότι το κείμενο της συμφωνίας που οριστικοποιήθηκε πρέπει να τεθεί προς έγκριση στο σύνολο των μελών της, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά ταμεία, η απάντηση των οποίων θα κρίνει την επιτυχία της διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget