Η έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές, σηματοδοτεί τα λάθη του ΠΑΣΟΚ

Η Ιρλανδία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης. Συγκεκριμένα το 2011 η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% και το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε εντυπωσιακά.

Ο ρυθμός των επενδύσεων στη χώρα, κυρίως αμερικανικών εταιριών, δημιούργησαν περισσότερες από 13.000 θέσεις εργασίας το 2011.

Αυτά τα στοιχεία αποτυπώθηκαν και κρίθηκαν  από τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η  προχθεσινή επιτυχής ανταλλαγή κρατικού ομολόγου ύψους 11,8 δις ευρώ με λήξη το 2014, με ομόλογο λήξης 2015 με επιτόκιο 4,9%,  αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών έναντι των θετικών βημάτων που πραγματοποίησε η Ιρλανδία.
Είναι η πρώτη φορά που η Ιρλανδία βγαίνει στις αγορές από το 2010, χρονιά που μπήκε στο μηχανισμό στήριξης αποδεχόμενη πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 85 δις ευρώ και αντίστοιχο με την Ελλάδα μνημόνιο.

Η διαφορά όμως είναι ότι η Ιρλανδία διαπραγματεύθηκε ως το τέλος και κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή δυναμική της, εν αντιθέσει προς την ελληνική κυβέρνηση, που καταδίκασε τη χώρα σε φαύλο κύκλο αέναης ύφεσης και συνεχούς υπερχρέωσης.

Η περίπτωση της Ιρλανδίας δείχνει ακριβώς αυτά που δεν έκανε, δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να κάνει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.

Η επιτυχημένη επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές, είναι εξαιρετικά νέα για το Δουβλίνο και ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούμαν  προαναγγέλλει την έξοδο της χώρας του από το Μνημόνιο στο τέλος του 2013.



ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget