Ν.Στουπής: «Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στη Νήσο Σκύρο»

Επιστολή του Περιφερειακού Συμβούλου Στ.Ελλάδας, Νίκου Στουπή προς τον Περιφερειάρχη, Κλέαρχο Περγαντά, με την οποία τον καλεί να πάρει θέση στη πιθανή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στη Σκύρο.

Κύριε Περιφερειάρχα,
 Ευρεία δημοσιότητα έχουν τύχει τις τελευταίες μέρες πληροφορίες ότι στο επίκεντρο των νέων μέτρων φορολογικής πολιτικής που συζητά η Κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της τρόικα βρίσκεται η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (σε 6,5% όπου βρίσκονται τα βασικά είδη διατροφής και 13%) που ισχύει σήμερα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (ακριτικές και νησιώτικες περιοχές σύμφωνα με τον Νόμο 2859/2000) άρα και της μοναδικής για την Περιφέρειά μας, Νήσου της Σκύρου.

 Δέκα μήνες πέρασαν από τότε που με γραπτή ερώτησή μου σας είχα θέσει το θέμα , αφού αυτό σαφώς εμπεριέχονταν από τότε σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κατάσταση στην Ελλάδα, Πίνακα 12 (σελ. 47), και στην έκδοση του Μνημονίου Νο3. Όμως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπουραντάς στον οποίο διαβιβάσατε την εντολή να μου απαντήσει έκλεισε απόλυτα, υποτιμητικά και μονολεκτικά το θέμα:
«σας γνωρίζουμε ότι δεν συμφωνούμε, στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στις παραμεθόριες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Σκύρος και είναι φυσικό ότι θα αντιταχθούμε σε κάτι τέτοιο.
Δεν κρίνουμε όμως σκόπιμο να διαμαρτυρηθούμε προκαταβολικά επειδή το θέμα αναφέρεται σε κάποια έκθεση, έστω και αν είναι έκθεση του Δ.Ν.Τ.» (Αρ.Πρωτ:457/
3-5 -11)

Όμως κ. Περιφερεριάρχα η απομόνωση των περιοχών αυτών, ιδιαίτερα των Νησιών όπως η Σκύρος, επιβάλλει ιδιαίτερες αναπτυξιακές πολιτικές, πολιτικές ελαφρύνσεων και στήριξης του εισοδήματος των κατοίκων, αναπτυξιακά κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων και κίνητρα παραμονής των κατοίκων σε αυτές.
Είναι πάρα πάνω από σαφές ότι για το συγκεκριμένο θέμα , που αγγίζει μάλιστα τα όρια του Εθνικού, η Κυβέρνηση οφείλει πάραυτα να πιεστεί -στις επαφές της με την τρόικα – να πάψει πια να εκχωρεί και να δίνει, και να κλείσει εν τη γενέσει της οιανδήποτε συζήτηση περί κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά. Οποιαδήποτε αντίδραση εκ των υστέρων και αφού παρθούν οι αποφάσεις όχι μόνο δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα αλλά ουσιαστικά θα σας έχει καταστήσει ουσιαστικά συνένοχους στο προετοιμαζόμενο «έγκλημα»
Κατόπιν όλων τούτων καλείστε κ. Περιφερειάρχα την ύστατη ώρα:
1. Να πάρετε σαφή πολιτική θέση εναντίωσης σε αυτό το κρίσιμο για τους κατοίκους της μοναδικής Νήσου που ανήκει γεωγραφικά στα όρια της Περιφέρειάς μας, και να θέσετε το θέμα καταδίκης οποιασ-δήποτε τέτοιας προοπτικής στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Να συντονίσετε τις ενέργειές σας με τις άλλες θιγόμενες περιοχές.
3. Να προχωρήσετε σε συγκεκριμένες ενέργειες και διαβήματα - σε συνεργασία και με τον Δήμο Σκύρου - στα συναρμόδια Υπουργεία, αξιοποιώντας την διαφαινόμενη διαπαραταξιακή συνεργασία.

Με τιμή και εκτίμηση
ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ,
Επικεφαλής Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας
Περιφερειακός Σύμβουλος Ευβοίας

Υ.Γ. Ήδη ενδιαφερόμενοι φορείς προχωρούν σε σχετικές ενέργειες . Ενδεικτικά σας επισυνάπτω προς ενημέρωσή σας έγγραφο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Εύβοιας.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες διαφαίνεται ότι η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, επανεξετάζει την κατάργηση του ειδικού καθε-στώτος των μειωμένων, κατά 30%, συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
 Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. είναι ένα μέτρο που λήφθηκε ως αντιστάθμισμα των σο-βαρών μειονεκτημάτων που διαιωνίζονται στην Νησιωτική Ελλάδα και φυσικά δεν αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση, απλά ικανοποιεί πλήρως την απαίτηση του Συντάγματος (άρθρο 101 περί νησιωτικότητας).
 Εν μέσω οικονομικής κρίσης και της διόγκωσης των πολλών προβλημάτων που αντιμετω-πίζουν τα νησιά μας, ένα τέτοιο μέτρο τα εξαθλιώνει κυριολεκτικά όπως και τις επιχειρήσεις τους.
 Το Επιμελητήριό μας σας έχοντας ανάμεσα στα μέλη του και τους επιχειρηματίες της νή-σου Σκύρου, σας καλεί να μην καταργήσετε τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α.
 Επειδή οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. θα αποτελέσει την χαριστική βολή του βιοτικού επιπέδου των νησιών μας πιστεύουμε ότι η παρέμβασή σας είναι αναγκαία προκειμένου να μην ισχύσει ένα λαν-θασμένο και άδικο μέτρο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΜΩΣΗΣ


http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=14922

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget