2.500 προσφυγές το μήνα από υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σωρηδόν  υποβάλλονται οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ασφυκτιούν και αναζητούν ανάσα στο οικονομικό αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί.

Περίπου 2.500 προσφυγές κατατίθενται κάθε μήνα στα Ειρηνοδικεία από υπερχρεωμένα νοικοκυριά που...
ελέω οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από στεγαστικά και άλλα τραπεζικά δάνεια και επιλέγουν να κάνουν χρήση του νόμου περίφημου Κατσέλη ο οποίος τους δίνει τη δυνατότητα να διαγράψουν ή να μειώσουν τα χρέη τους.

Τα στοιχεία αυτά που προκύπτουν από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, δείχνουν πως ήδη, στον περίπου 1 χρόνο εφαρμογής του νόμου, ρυθμός με τον οποίο προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι δανειολήπτες παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητική τάση.

Γι’ αυτό και ήδη οι εκκρεμείς προσφυγές στα Ειρηνοδικεία της χώρας αγγίζουν τις 150.000.

Η αύξηση των αριθμών έγινε μεγαλύτερη μετά τις θετικές αποφάσεις οι οποίες εκδόθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα  ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες να καταφεύγουν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ως τη μοναδική σανίδα σωτηρίας. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα Ειρηνοδικεία από τη συσσώρευση χιλιάδων προσφυγών είναι ότι οι υποθέσεις που κατατίθενται σήμερα προσδιορίζονται να εκδικαστούν το 2014!

Να πάρουν ύλη οι συμβολαιογράφοι

Σε συνέντευξή του πάντως ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Κ. Βλαχάκης καυτηρίασε τις διατάξεις εκείνες του πολυνομοσχεδίου που μεταφέρουν μεγάλο όγκο δικαστηριακής ύλης στα Ειρηνοδικεία της χώρας. Έτσι στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των δικαστηρίων και των δικαστών, ζητούν μία κατηγορία υποθέσεων να περιέλθει στη δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων.

Οι υποθέσεις αυτές είναι η διαδικασία έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, η    συναινετική εγγραφή και εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, η έκδοση κληρονομητηρίων, η σύνταξη δηλώσεων αποποίησης κληρονομιάς, η έκδοση διαταγών πληρωμής και η δημοσίευση διαθηκών. Κι αυτό γιατί σήμερα για την έκδοση κληρονομητηρίου απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες, ενώ εάν η αρμοδιότητα αυτή περιέλθει στους συμβολαιογράφους θα εκδίδεται σε μηδενικούς χρόνους και με οικονομικό όφελος για τον πολίτη.

Αντιδρούν οι δικηγόροι

Η τοποθέτηση όμως αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΔΣΑ, Γ. Αδαμόπουλου ο οποίος επιτέθηκε στους συμβολαιογράφους κάνοντας λόγο για συντεχνιακή πρακτική δεδομένου ότι θα αφαιρούνται υποθέσεις από τους δικηγόρους: «...οι Συμβολαιογράφοι δεν αποτελούν παράγοντες του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης. Ο ρόλος τους περιορίζεται στην καταγραφή δηλώσεων των συμβαλλομένων και όχι στην  απονομή δικαίου.

Αυτό έχουν κρίνει και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικαιοδοτικό όργανο. Υπενθυμίζουμε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι απέκρουσαν  την ανάθεση στους Προέδρους τους - στην ουσία - της έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, ενεργώντας έτσι θεσμικά και όχι συντεχνιακά.

Συμμεριζόμαστε τον «προβληματισμό» των Συμβολαιογράφων αναφορικά με τη διαφαινόμενη χωροταξική μετάθεση του προβλήματος από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία της χώρας, κίνδυνο άλλωστε τον οποίο επισημάναμε εξαρχής.

Ωστόσο, το πρόσφατα υποβληθέν αίτημά τους για ανάθεση σε αυτούς της αρμοδιότητας έκδοσης συναινετικών διαζυγίων και κληρονομητηρίων, συναινετικής εγγραφής και εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης, έκδοσης διαταγών πληρωμής και δημοσίευσης διαθηκών - πέραν της προφανούς (συντεχνιακής φύσης) σκοπιμότητας που εξυπηρετεί - παραγνωρίζει πλήρως το γεγονός πως η θέση των υποθέσεων αυτών υπό τη σκέπη της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης αποτελεί μονόδρομο που επιτάσσει το Σύνταγμα, παρέχοντας εχέγγυο αποτελεσματικότητας και σύμφωνης με τις νομοθετικές ρυθμίσεις διεκπεραίωσής τους, ως συνέπεια και της σχετικής αρμοδιότητας των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών».


Του Παναγιώτη Στάθη



Πηγή:www.capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget