ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑΣ-ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Έπρεπε να φτάσουμε στους τελευταίους μήνες του 2011 για να κάνει την πρεμιέρα της η περιβόητη φοροκάρτα και να σταματήσει η συλλογή αποδείξεων σε σακούλες από τους φορολογούμενους. Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο οι καταναλωτές θα μπορούν να την προμηθεύονται από τις τράπεζες, αρχής γενομένης από Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.
Διαβάστε παρακάτω, τις ερωτήσεις και απαντήσεις για την κάρτα αποδείξεων, όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών και θα λύσουν τις όποιες απορίες μπορεί να έχετε:


Τι είναι η Κάρτα Αποδείξεων;

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι μια προσωπική κάρτα συλλογής εξόδων, ώστε ο φορολογούμενος να συλλέγει και να υποβάλει αυτόματα τις αποδείξεις που θα του δώσουν τη δυνατότητα έκπτωσης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, χωρίς άλλη διαδικασία.

Πώς λειτουργεί η κάρτα συλλογής αποδείξεων;

Κάθε κάρτα διαθέτει έναν μοναδικό αριθμό. Ο κάτοχος της κάρτας δηλώνει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τον αριθμό της κάρτας που του χορηγήθηκε είτε κατ’ ευθείαν σε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΠΣ, είτε μέσω SMS, συνδέοντας το ΑΦΜ του με την κάρτα, σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες στη πίσω πλευρά της κάρτας. Στη συνέχεια, η κάρτα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή που επιλέγει ο φορολογούμενος.

Πως θα προμηθευτώ την κάρτα;

Η κάρτα είναι διαθέσιμη δωρεάν από τα υποκαταστήματα των τραπεζών που συμμετέχουν στη δράση, σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα των Τραπεζών που συμμετέχουν θα βρίσκεται σύντομα αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας. Η Τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε και επιτρέπεται, να καταγράψει τον ΑΦΜ ή άλλα προσωπικά στοιχεία του πολίτη στον οποίο χορήγησε την κάρτα: κατά την παραλαβή της δεν ζητείται ταυτότητα ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης, ούτε γίνεται σύνδεση της κάρτας με τον κάτοχο.

Σε ποιες επιχειρήσεις/συναλλαγές μπορώ να χρησιμοποιήσω την Κάρτα Αποδείξεων?

Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση/επιτηδευματία διαθέτει Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (Point of Sales-POS). Η συναλλαγή καταγράφεται με μια απλή διαδικασία: μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας «περνάει» την κάρτα από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίδεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής.

Πόσες κάρτες μπορώ να διαθέτω;

Κάθε ΑΦΜ μπορεί να είναι συνδεδεμένος με περισσότερες από μια κάρτα, με στόχο τα μέλη της ίδιας οικογένειας να διαθέτουν ο καθένας τη δική του. Η ενεργοποίηση της κάθε νέας κάρτας γίνεται και με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω (σύνδεση μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής της ΓΓΠΣ ή μέσω SMS, σύμφωνα με τις οδηγίες που βρίσκονται πάνω στην κάρτα )

Πως ενεργοποιώ την κάρτα;

Η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει: είτε με απλό SMS στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στέλνοντας το ΑΦΜ σας συνδέεται ο μοναδικός αριθμός της κάρτας με τον κάτοχο αυτής. είτε μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ. Τι πλεονεκτήματα μου προσφέρει η χρήση της κάρτας; Η Κάρτα Αποδείξεων σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους φορολογούμενους στη συλλογή και υποβολή αποδείξεων για φορολογικούς λόγους (έκπτωση φόρου εισοδήματος) και η χρήση της είναι προαιρετική. Με την Κάρτα Αποδείξεων παρακάμπτεται η διαδικασία καταχώρησης ή αποστολής των αποδείξεων, καθώς όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αποστέλλονται από τον εκδότη της απόδειξης (επιχείρηση / επιτηδευματία) στο Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Συσκευής Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS), αυτόματα. Έτσι στο τέλος του χρόνου αποφεύγετε το χρόνο που απαιτείται για το μέτρημα και την άθροιση των αποδείξεων. Ταυτόχρονα, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συναλλαγές που κατέγραψε στη μερίδα του (στον ΑΦΜ του) μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι η κάρτα πολίτη;

Όχι, η κάρτα αποδείξεων αφορά μόνο τις αξίες των συναλλαγών που γίνονται από τον κάτοχό της κατά τις αγορές υπηρεσιών ή αγαθών, οι οποίες χρησιμεύουν για την ετήσια υποβολή δήλωσης και την έκπτωση στο φόρο που του αναλογεί.

Τι δεδομένα έχει επάνω της η κάρτα;

Η κάρτα είναι σχεδιασμένη ώστε να μην περιέχει προσωπικά στοιχεία, γραμμωτό κώδικα (barcode), στοιχεία αγορών, ή άλλο πεδίο με δεδομένα. Εμπεριέχει μόνο έναν μοναδικό δεκαεννιαψήφιο (19) αριθμό ο οποίος δεν είναι συνδεδεμένος με τον κάτοχο κατά την παραλαβή της. Μετά την παραλαβή της κάρτας και χωρίς τη διαμεσολάβηση της τράπεζας, ο κάτοχος συνδέει τον ΑΦΜ του με την κάρτα, ώστε να μπορεί αυτόματα να συλλέξει τις αποδείξεις που θα του δώσουν τη δυνατότητα έκπτωσης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης. Η κάρτα δεν περιέχει προσωπικά στοιχεία και δεν καταγράφει την ανάλυση της συναλλαγής (είδη που αγοράστηκαν) και με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί κάποιος να «χτίσει» το καταναλωτικό προφίλ του κατόχου, σε αντίθεση με τις κάρτες που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα σε καταστήματα λιανικής ή ακόμη και σε υπηρεσίες (αεροπορικές εταιρίες, ακτοπλοΐα, ξενοδοχεία, ιατρικά κέντρα, κλπ). Το Υπουργείο Οικονομικών, δε μαθαίνει τίποτε περισσότερο από όσα ήδη υποβάλουμε έως σήμερα, καθώς παραδίδουμε τις αποδείξεις μας, για φορολογικούς λόγους. Μάλιστα, ενώ οι τυπωμένες αποδείξεις περιέχουν στοιχεία για τα προϊόντα που έχουμε προμηθευτεί, η κάρτα αποδείξεων καταγράφει μόνο το κατάστημα και το συνολικό ποσό.

Πως μπορώ να σιγουρευτώ ότι η κάρτα δεν θα έχει (μελλοντικά) και άλλα δεδομένα ευαίσθητα/προσωπικού χαρακτήρα;

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει εξετάσει την Κάρτα Αποδείξεων και έχει γνωμοδοτήσει θετικά. Τεχνικά, η Κάρτα Αποδείξεων δεν έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης άλλων στοιχείων εκτός του μοναδικού 19ψήφιου αριθμού. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί μελλοντικά να εμπεριέχει άλλα δεδομένα.

Πώς ενημερώνομαι για τις αποδείξεις που έχουν καταχωριστεί στη μερίδα μου μέσω της κάρτας;

Μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ, ο κάτοχος της κάρτας θα έχει πρόσβαση σε μια σειρά από υπηρεσίες όπως: ανάλυση των εξόδων που έχει κάνει έως σήμερα (ανά αγορά), φόρος που εκπίπτει λόγω των εξόδων που έχει συλλέξει, υπόλοιπο που απομένει ως την ολοκλήρωση της συλλογής των εξόδων που του αναλογεί.

Πόσο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συλλέγονται;

Από την κάθε συναλλαγή καταγράφονται αποκλειστικά: ο χρόνος της αγοράς, ο ΑΦΜ του καταστήματος/επιχείρησης, ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής οι συνολικό ποσό της συναλλαγής Δεν καταγράφεται η ανάλυση της συναλλαγής (τι ακριβώς αγοράστηκε, αγαθό ή υπηρεσία).

Παρακολουθείται πλέον η συμπεριφορά μου ως καταναλωτής και είναι πιθανά αξιοποιήσιμη από εμπορικές /διαφημιστικές καμπάνιες εταιριών;

Ο μόνος που διαθέτει τα στοιχεία είναι η ΓΓΠΣ. Επίσης, τα αναλυτικά ετήσια στοιχεία (στοιχεία επιμέρους συναλλαγών) διαγράφονται μετά την περίοδο ελέγχου του οικονομικού έτους στο οποίο αναφέρονται.

Είναι η χρήση της κάρτας υποχρεωτική για τους φορολογούμενους;

Η κάρτα αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική και είναι ένα εργαλείο με διπλό σκοπό: Διευκολύνει τους φορολογούμενους απαλλάσσοντας τους από τη συλλογή και καταμέτρηση αποδείξεων και υποβολή για φορολογικούς λόγους, ενώ παράλληλα βοηθά το κράτος και τους ενσυνείδητους πολίτες να εμπεδωθεί η φορολογική δικαιοσύνη με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα και άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Μια οικογένεια μπορεί να έχει περισσότερες κάρτες στις οποίες μπορεί να συνδέσει με το ΑΦΜ των ενηλίκων αυτής. Με αυτό τον τρόπο συλλέγονται και τα έξοδα που γίνονται από μέλη της οικογένειας και αξιοποιούνται κατά τη φορολογική δήλωση του κάθε έτους.

 Όταν χρησιμοποιώ την κάρτα, πρέπει το κατάστημα να εκδώσει και απόδειξη;

Η απόδειξη πρέπει να εκδίδεται κανονικά και μάλιστα μόνο τότε μπορεί να πιστωθεί η κάρτα με το ποσό της συναλλαγής που έγινε. Την απόδειξη την φυλάσσουμε για περίπτωση έλεγχου από την εφορία. Ο πολίτης όμως δεν υποχρεούται πλέον να υπολογίσει το άθροισμα των αποδείξεων και να το υποβάλει στην εφορία.

Τι κάνω με τις αποδείξεις που εκδίδονται κατά τη συναλλαγή;

Οι συνολικές αποδείξεις του έτους παραμένουν στην φυσική τους μορφή και φυλάσσονται από τον φορολογούμενο για τυχόν έλεγχο της εφορίας, όπως ισχύει σήμερα.

Τι κάνω σε καταστήματα που δεν έχουν τη Συσκευή Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS);

Σε συναλλαγές που τα καταστήματα δεν έχουν POS συμβατό με την κάρτα αποδείξεων, κρατούμε τις αποδείξεις και τις συνυπολογίζουμε στα έξοδά μας στο τέλος του χρόνου, συμπληρωματικά των ηλεκτρονικά καταχωρισμένων αποδείξεών μας. Η ΓΓΠΣ ετοιμάζει μια διαδικτυακή εφαρμογή για τους πιστοποιημένους χρήστες του TAXISNet, μέσω της οποίας θα μπορεί ο πολίτης να καταχωρίσει τις αποδείξεις του, που δεν είναι αυτόματα καταχωρισμένες στην Κάρτα (δηλ που απορρέουν από συναλλαγές με καταστήματα/ επιτηδευματίες που δεν διέθεταν POS).

Τι γίνεται αν χάσω την κάρτα; Τι συμβαίνει με τους πόντους αποδείξεων που είναι ήδη καταχωρισμένοι στην κάρτα μου σε αυτή την περίπτωση;

Η κάρτα είναι προσωπική με την έννοια ότι αφορά μόνο έναν πολίτη (ΑΦΜ) και άρα δεν έχει λόγο κάποιος να την κλέψει και να την χρησιμοποιήσει. Εφόσον κλαπεί ή χαθεί η κάρτα σας, θα πρέπει να λάβετε νέα κάρτα, την οποία συνδέετε με τον ΑΦΜ σας με τους προαναφερόμενους τρόπους, ενώ οι αποδείξεις που έχετε συλλέξει στην πρώτη (χαμένη) κάρτα συνυπολογίζονται στον ΑΦΜ σας συνολικά. Οι αποδείξεις, από τη στιγμή υποβολής τους, είναι συνδεδεμένες με τον ΑΦΜ και όχι με την κάρτα.

Η κάρτα συλλογής αποδείξεων έχει ημερομηνία λήξης;

Η κάρτα αποδείξεων δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι αγορές της κάρτας συνυπολογίζονται στο τέλος της χρονιάς για τον συγκεκριμένο Α.Φ.Μ. με τον οποίο η κάρτα έχει συσχετισθεί. Η ίδια κάρτα συλλέγει τις αποδείξεις και τα επόμενα οικονομικά έτη χωρίς να χρειάζεται ανανέωση.

Αν ξεπεράσω το όριο των ζητούμενων αποδείξεων στο τέλος της χρονιάς, τι γίνεται; Πληρώνω περισσότερο φόρο;

Οι δαπάνες δεν αποτελούν φορολογικό τεκμήριο και άρα δεν τίθεται θέμα επιπλέον φορολόγησης.
 



  ΠΗΓΗ   ΠΡΕΖΑ TV

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget