Εσείς φοράτε «αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη»;


Η Greenpeace, ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε, εντόπισε σε γνωστές φίρμες ρούχων όπως: Nike, Adidas, H&M, Puma, Lacoste κ.α. ίχνη τοξικών ουσιών επικίνδυνων για το περιβάλλον και την υγεία μας! Από τα 78 δείγματα γυναικείων, αντρικών και παιδικών ρούχων που εξετάστηκαν, τα 52 βρέθηκαν να περιέχουν την τοξική ένωση αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη (ΝΕΡ) που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και βαφή υφασμάτων. Οι ενώσεις αυτές, στη συνέχεια (όταν πλένουμε το ρούχο) απελευθερώνονται στο υδάτινο περιβάλλον και διασπώνται σε ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο υποπροϊόν, τη εννεϋλοφαινόλη (ΝΡ).


Η ΝΡ χαρακτηρίζεται ως ενδοκρινικός διαταράκτης: δηλαδή μιμείται ή μεταβάλλει τη δράση των ορμονών που υπάρχουν σε έναν οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο σε αυτόν όσο και στους απογόνους του!  Ενδοκρινικοί διαταράκτες όπως η ΝΡ μπορούν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας ορμονικές διαταραχές και απειλώντας τη γονιμότα, το αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμα και την ανάπτυξη.

Η Nike και η Puma έχουν ήδη δεσμευτεί δημόσια ότι θα «καθαρίσουν» την παραγωγική τους διαδικασία από αυτές τις ουσίες. Οι υπόλοιπες;

Διαβάστε την έκθεση στα αγγλικά:

Dirty Laundry 2: Hung Out to Dry

Δημοσίευση σχολίου

[facebook][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget