Τεράστιες οικονομικές απώλειες προκαλεί το βακτήριο E.coli

Ρωσικό μπλόκο στις εισαγωγές λαχανικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη τα κρούσματα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας.
Περίπου 2.000 άνθρωποι νοσούν στη Γερμανία, ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Ανθρώπινα θύματα και ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκαλεί το βακτήριο E.coli 0104. Τους δεκαοκτώ έφτασαν οι νεκροί, ενώ πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας. Χθες η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές φρέσκων λαχανικών από όλες τις χώρες της ΕΕ, απόφαση που επηρεάζει και τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη, επιβεβαίωσε χθες την ταυτότητα του βακτηρίου, το οποίο είναι ένα σπάνιο στέλεχος του Escherichia coli, διευκρίνισε ωστόσο ότι η πηγή της μόλυνσης εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Το βακτήριο προκαλεί αιμορραγίες στο γαστρεντερικό σύστημα και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ουραιμικό και αιμολυτικό σύνδρομο.

Ήδη έχουν καταγραφεί 18 θάνατοι από το βακτήριο, 17 από τους οποίους στη βόρεια Γερμανία. Το τελευταίο θύμα ήταν μια 81χρονη γυναίκα, ενώ στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν άλλοι 102 ασθενείς εμφανίζουν ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, μια σοβαρή επιπλοκή του βακτηρίου EHEC, η οποία πλήττει τα νεφρά. Περίπου 2.000 άνθρωποι νοσούν στη Γερμανία (500 καταγράφηκαν μόνο χθες), ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Όλοι οι ασθενείς φαίνεται να συνδέονται με παραμονή στη Γερμανία.

Αθώα τα αγγούρια, άγνωστη η πηγή

“Το συγκεκριμένο βακτήριο E.coli 0104 ελάχιστα μας είχε απασχολήσει, σε αντίθεση με το E.coli 0157 της ίδιας οικογένειας, που είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα. Μέχρι σήμερα είχε άλλα χαρακτηριστικά, προσβάλλοντας κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών. Πιθανότατα έχει συμβεί κάποια μετάλλαξη”, εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κουτσουμάνης, επίκουρος καθηγητής στη σχολή Γεωπονίας του ΑΠΘ και μέλος της επιτροπής βιολογικών κινδύνων στον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA). Τα βακτήρια αυτής της οικογένειας απαντώνται στη φυσιολογική χλωρίδα των βοοειδών, ενώ οι περισσότερες επιδημίες έχουν προκληθεί από την κατανάλωση κρέατος, όπως είχε συμβεί πέρυσι στις ΗΠΑ από την κατανάλωση χάμπουργκερ που δεν ήταν καλά ψημένα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, τα αγγουράκια Ισπανίας αθωώθηκαν, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “τα τελευταία τεστ που έγιναν δεν αποκάλυψαν την παρουσία του στελέχους 0104 του E.coli”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρε την προειδοποίηση που είχε εκδώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ισπανικά αγγούρια, όμως, παρόλο που τα κρούσματα μετρώνται σε χιλιάδες πια και 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η αιτία.
“Η επώαση στον άνθρωπο διαρκεί οκτώ ημέρες και αφού εκδηλωθούν τα συμπτώματα θα πρέπει να διερευνηθεί τι έφαγε ο κάθε ασθενής, για να εντοπιστεί η πηγή από την οποία το βακτήριο πέρασε στον ανθρώπινο οργανισμό”, αναφέρει ο κ. Κουτσουμάνης.

Ξύδι και καλό ψήσιμο

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος των επιδημιών που προκαλούνται από βακτήρια στα τρόφιμα “θα υπάρχει όσο τρώμε, όπως υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος από τη στιγμή που κυκλοφορούμε στον δρόμο με το αυτοκίνητο”. Το να σταματήσουμε να τρώμε λαχανικά δεν μας προφυλάσσει από το E.coli, που εξάλλου είναι πιθανότερο να εντοπιστεί στο κρέας, εξηγεί.
Όσο για τις βιολογικές καλλιέργειες, στις οποίες χρησιμοποιείται κοπριά αντί για χημικό λίπασμα, κίνδυνος να περάσει το μικρόβιο στο φυτό δεν υπάρχει, εφόσον γίνεται έλεγχος μικροβιακού φορτίου.
Αντιθέτως, οι καταναλωτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όταν η χρήση της κοπριάς είναι μη ελεγχόμενη, καθώς, αν δεν έχει χωνέψει επαρκώς, υπάρχει ο κίνδυνος να περάσουν βακτήρια στην τροφική αλυσίδα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε; Η θερμότητα σκοτώνει το συγκεκριμένο βακτήριο, οπότε δεν υπάρχει φόβος για τρόφιμα που μαγειρεύονται. Χρειάζεται προσοχή στα κρέατα, να είναι καλοψημένα, καλό πλύσιμο στα νωπά φρούτα και λαχανικά, ει δυνατόν με ξύδι, και τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, συμβουλεύει ο κ. Κουτσουμάνης.

Οικονομικές απώλειες

Το Ε.coli προκαλεί, εκτός των άλλων, και τεράστιες οικονομικές απώλειες. Το ρωσικό μπλόκο στις εισαγωγές λαχανικών από τη Γερμανία και την Ισπανία επεκτάθηκε χθες σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό τομέα της γηραιάς ηπείρου. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές λαχανικών προς τη Ρωσία το 2010 ανήλθαν στα 594 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι η χώρα μας πούλησε στους Ρώσους νωπά φρούτα και λαχανικά αξίας 30 εκατ. ευρώ. “Η ρωσική αγορά μάς ενδιαφέρει άμεσα”, δήλωσε στη “Μ” ο γ.γ. του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Τζεν.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν θα επηρεάσει άμεσα την ελληνική αγορά, καθώς κατά κύριο λόγο εξάγονται φρούτα και όχι νωπά λαχανικά, όμως, αν το μέτρο επεκταθεί και στα φρούτα, όπως εικάζεται, το πλήγμα θα είναι πολύ μεγάλο.

“Η απόφαση αυτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας μας προβληματίζει” δήλωσε στη “Μ” και ο Αλέξανδρος Βουρτσάκης, γενικός διευθυντής της Hellenic Food, που εξάγει στη Ρωσία περίπου 500 τόνους τομάτας Lucia από τα θερμοκήπιά της στην Ημαθία. “Η ποσότητα είναι μικρή, αλλά ήταν το πρώτο βήμα μας σε μια αγορά που αποτελεί στόχο. Τελούμε εν αναμονή”.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ''επιβάλλεται να προστατευτεί η καλή φήμη των προϊόντων μας το συντομότερο δυνατό''.

Ο σύνδεσμος ζητάει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το βακτήριο E-coli (EHEC) για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά και να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές-πελάτες των προϊόντων του περί της καθαρότητάς τους τόσο σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων όσο και του συγκεκριμένου βακτηρίου.

"Με αφορμή την απαγόρευση της εισαγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε τους φίλους ρώσους καταναλωτές ότι τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα είναι απολύτως ασφαλή, εξαιρετικής ποιότητας και δεν έχουν προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην υγεία των ανθρώπων", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου Χρήστος Δήμας.


Τι είναι το E.coli; Το E.coli είναι συντομογραφία του Escherichia coli (κολοβακτηριδίου). Είναι ένας τύπος βακτηριδίου που απαντάται στο έντερο των ανθρώπων και άλλων ζώων. Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή, ορισμένα όμως μπορούν να παράγουν τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως οξείες μυϊκές συσπάσεις και διάρροια.



Τι γνωρίζουμε για την επιδημία; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το E.coli είναι ένα εντελώς νέο στέλεχος βακτηριδίου. Σύμφωνα με ερευνητές στην Κίνα, οι πρώτες αναλύσεις του γενετικού υλικού δείχνουν ότι πρόκειται για μοναδικό βακτηρίδιο, το οποίο έχει γονίδια από δύο διαφορετικές ομάδες E.coli. Η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 18 ατόμων, 17 στη Γερμανία και ενός στη Σουηδία, ενώ έχουν ασθενήσει περισσότερα από 1.500 άτομα.



Ποιες είναι οι συνέπειες για την υγεία; Η επιδημία προκαλεί οξύτατες μολύνσεις και σε αρκετές περιπτώσεις χτυπά το αίμα και τα νεφρά. Εκατοντάδες άτομα εμφάνισαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια πολύ σπάνια διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή ακόμη και στον θάνατο. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται αιματηρή διάρροια και πυρετός. Σε οξείες περιπτώσεις καταγράφονται κρίσεις επιληψίας.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε; Η ακριβής πηγή της μόλυνσης δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι γερμανικές αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να μην καταναλώνουν ωμές ντομάτες, αγγούρια και σαλατικά όπως το λάχανο. Οι βρετανικές αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να πλένουν καλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, το ξεφλούδισμα και το μαγείρεμα βοηθούν στην απομάκρυνση των ιών. Υπάρχει όμως περίπτωση το βακτηρίδιο να βρίσκεται ήδη μέσα στο τρόφιμο.

Αίτια παλαιότερων επιδημιών E.coli
Επεξεργασμένα κρέατα: χάμπουργκερ, κεμπάπ, σαλάμια
Τυρί, γάλα, βούτυρο, παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
Σαλατικά όπως το λάχανο και το σπανάκι
Φρούτα όπως τα πεπόνια και τα σταφύλια, και ο χυμός μήλου
Υδατογενείς νόσοι που συνδέονται με λίμνες, πισίνες κτλ.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Θα ξέρουμε την πορεία από το χωράφι μέχρι το ράφι

Την εφαρμογή νέου συστήματος ιχνηλασιμότητας σε 12 κατηγορίες οπωροκηπευτικών, τη διασύνδεση των μητρώων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αυτά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την εισαγωγή της καινοτομίας του κωδικού παρτίδας σε όλους ανεξαιρέτως τους κρίκους της αλυσίδας και υποχρεωτικά σε κάθε τιμολόγιο ή παραστατικό συναλλαγής εξήγγειλε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με τις παρεμβάσεις αυτές παρακολουθείται αποτελεσματικά η πορεία ενός προϊόντος από το χωράφι μέχρι το ράφι των σουπερμάρκετ ή τους πάγκους των λαϊκών αγορών.

Γ. Κουτσούκος: Εμπορικές σκοπιμότητες

Οι έλληνες καταναλωτές πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, “αφού στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα κρούσμα της πρόσφατης κρίσης, δεν υπάρχουν εισαγωγές από την Ισπανία ή από άλλες χώρες της ΕΕ, και πραγματοποιούμε όλους τους ενδεδειγμένους ελέγχους”, δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος.
“Η Ελλάδα παράγει οπωροκηπευτικά υψηλής ποιότητας και δεν μπορεί να είναι θύμα εμπορικών σκοπιμοτήτων μέσω της απαγόρευσης των εισαγωγών από τη Ρωσία, τη στιγμή μάλιστα που τα ελληνικά προϊόντα ανταποκρίνονται στις αυστηρότατες προδιαγραφές που έχει θέσει η Ρωσία”, πρόσθεσε.

Η χώρα μας καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε μαζί με την προστασία των καταναλωτών να προστατεύσει και τους παραγωγούς, με ενέργειες προς τη ρωσική κυβέρνηση αλλά και με μέτρα υποστήριξης των προϊόντων, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στους έλληνες παραγωγούς, τους διακινητές και στην ελληνική οικονομία γενικότερα, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η κατάσταση”.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget