«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα το «οικονομικό αδιέξοδο» κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας κι ενώ «λεφτά υπήρχαν», απέδειξε με τις αποφάσεις της ότι πρωταρχικό της μέλημα και σκοπός της ήταν η κατεδάφιση της κοινωνικής κατοικίας και η απαξίωση της στεγαστικής πολιτικής. Η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο από την αρχή τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.)», καταγγέλλει με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υποδομών ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κος Μιχάλης Γιαννάκης.
«Οι κυβερνητικές αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς να υιοθετηθούν οι προτάσεις της ΓΣΕΕ, χωρίς να έχει εκπονηθεί κάποια μελέτη, χωρίς να αιτιολογούνται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν. Η προχειρότητα και η ανικανότητα της κυβέρνησης του οδηγεί στην πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση του Ο.Ε.Κ. Επίσης, δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν ότι στα πλαίσια των συγχωνεύσεων θα καταργηθούν πολλές υπηρεσίες του Ο.Ε.Κ. μεταξύ των οποίων και τα Γραφεία Λιβαδειάς και Θήβας του Περιφερειακού Τμήματος Βοιωτίας», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκης.
Στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης σημειώνει ότι «η απαξίωση των Γραφείων Λιβαδειάς και Θήβας του Ο.Ε.Κ., έρχεται μετά τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις της Δ.Ο.Υ. και του Τελωνείου Θήβας και την υποβάθμιση των Νοσοκομείων. Η τοπική κοινωνία του νομού Βοιωτίας δεν πρόκειται να ανεχθεί την κυβερνητική «λαίλαπα» που πλήττει καίρια κάθε εκδοχή του κοινωνικού κράτους στην περιοχή.»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Αθήνα, 1 Ιουνίου 2011
ΘΕΜΑ: «Κατεδάφιση της κοινωνικής κατοικίας και απαξίωση της στεγαστικής πολιτικής με τη διάλυση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας»
Κύριοι Υπουργοί,
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα το «οικονομικό αδιέξοδο» κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας κι ενώ «λεφτά υπήρχαν», απέδειξε με τις αποφάσεις της ότι πρωταρχικό της μέλημα και σκοπός της ήταν η κατεδάφιση της κοινωνικής κατοικίας και η απαξίωση της στεγαστικής πολιτικής. Οι κυβερνητικές αποφάσεις χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και απουσία κοινής λογικής.
Η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο από την αρχή τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.):
Το άρθρο 7 του ΠΔ 189/2009 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» καθόριζε ότι η εποπτεία του Ο.Ε.Κ. μεταφέρεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Στη συνέχεια, η παράγραφος 1 του άρθρου 3 του ΠΔ 24/2010 «Ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων και τροποποιήσεις του π.δ. 189/2009» καθορίζει ότι η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της εποπτείας αφορά το κατασκευαστικό έργο και, ιδίως, τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, οργάνωση, εξοπλισμό, καθώς και τις συναφείς προμήθειες και εργασίες κάθε είδους έργου υποδομής που αναλαμβάνει ο Ο.Ε.Κ. στο πλαίσιο του σκοπού του.
Ακολούθως, συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κου Θεόδωρου Πάγκαλου, στις 4 Αυγούστου 2010, Διυπουργική Επιτροπή με θέμα τη σύσταση, κατάργηση και συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου η οποία αποφάσισε τη συγχώνευση, ενοποίηση και αναδιοργάνωση των φορέων: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική-Πληροφορική Α.Ε., Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. σε έναν ενιαίο και σύγχρονο Εθνικό Οργανισμό Εργασίας. (Ε.Ο.Ε)
Οι ανωτέρω κυβερνητικές αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς να υιοθετηθούν οι προτάσεις της ΓΣΕΕ, χωρίς να έχει εκπονηθεί κάποια μελέτη, χωρίς να αιτιολογούνται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν. Η προχειρότητα και η ανικανότητα της κυβέρνησης του οδηγεί στην πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση του Ο.Ε.Κ. Επίσης, δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν ότι στα πλαίσια των συγχωνεύσεων θα καταργηθούν πολλές υπηρεσίες του Ο.Ε.Κ. μεταξύ των οποίων και τα Γραφεία Λιβαδειάς και Θήβας του Περιφερειακού Τμήματος Βοιωτίας.
Οι αποφάσεις αυτές της κυβέρνησης δημιουργούν έντονη ανησυχία στους δικαιούχους και τους εργαζομένους του Ο.Ε.Κ. καθώς και στην τοπική κοινωνία του νομού Βοιωτίας. Η απαξίωση των Γραφείων Λιβαδειάς και Θήβας του Ο.Ε.Κ., έρχεται μετά τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις της Δ.Ο.Υ. και του Τελωνείου Θήβας και την υποβάθμιση των Νοσοκομείων. Η τοπική κοινωνία του νομού Βοιωτίας δεν πρόκειται να ανεχθεί την κυβερνητική «λαίλαπα» που πλήττει καίρια κάθε εκδοχή του κοινωνικού κράτους στην περιοχή.
Πέρα από τις ανωτέρω αποφάσεις, η υποβάθμιση και η απαξίωση που έχει υποστεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας είναι δραματική. Στις 29 Ιουλίου 2010 υπογράφηκε η υπουργική απόφαση 15349/492-29.07.2010 σύμφωνα με την οποία αναστάλθηκε, με το τέχνασμα της μη λήψης αιτήσεων, η εφαρμογή όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων του Ο.Ε.Κ. για έξι μήνες. Με τη λήξη του εξαμήνου η Πρόεδρος του Ο.Ε.Κ έδωσε εντολή για παράταση της αναστολής παραλαβής αιτήσεων, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τη σημαντική καθυστέρηση καταβολής της επιδότησης ενοικίου, πλήττει χιλιάδες οικογένειες που σχεδίαζαν να αποκτήσουν στέγη, προκαλεί σοκ και οικονομική ασφυξία στην ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση αναιτιολόγητα καταργεί κοινωνικά στεγαστικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε τέλμα το πρόγραμμα ανέγερσης νέων οικισμών παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία (Ν.2224/1994) που προβλέπει ότι το ποσό που διαθέτει κάθε χρόνο ο Ο.Ε.Κ. για την κάλυψη των κατασκευαστικών του δραστηριοτήτων δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το 50% του προϋπολογισμού του, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Ακόμη, η κυβέρνηση μέσω του ΙΚΑ παρακρατεί τις εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ., δηλαδή παρακρατεί χρήματα, που έχουν ήδη πληρώσει οι ασφαλισμένοι της χώρας και προορίζονται για τη στέγαση των ευάλωτων στρωμάτων και τους κοινωνικο-οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας σε μια περίοδο γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η παράνομη παρακράτηση έχει ως αποτέλεσμα, το ΙΚΑ να χρωστάει περισσότερα από 2 δις ευρώ στον Ο.Ε.Κ., όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Οι παραπάνω ενέργειες, σε συνδυασμό με την ψήφιση του άρθρου 42 του Ν. 3863/2010, σύμφωνα με το οποίο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιδιοποιείται μέχρι και το 30% των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ Ο.Ε.Κ.,(το ίδιο ισχύει και για τις εισφορές υπέρ Ο.Α.Ε.Δ και Ο.Ε.Ε.), αποδεικνύουν περίτρανα τη βούληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να κατεδαφίσει την κοινωνική κατοικία και να απαξιώσει τη στεγαστική πολιτική. Η ψήφιση του άρθρου αυτού πέρασε απαρατήρητη στον κυκεώνα του ασφαλιστικού αλλά πολύ σύντομα θα στερήσει από χιλιάδες οικογένειες την λήψη στεγαστικού δανείου.
Επειδή η δράση του Ο.Ε.Κ. στην ελληνική κοινωνία, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους δικαιούχους και σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού.
Επειδή οι πόροι του Ο.Ε.Κ. προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών τους και προορίζονται για τις πιο αδύναμες κοινωνικο-οικονομικά ομάδες, προκειμένου να αποκτήσουν μια αξιοπρεπή στέγη.
Επειδή ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας είναι ιδιαίτερα εδραιωμένος σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής και κοινωνικής πολιτικής.
Επειδή η Ελλάδα και ειδικά η Βοιωτία δεν θα ανεχθεί την πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και την ανεπανόρθωτη υποβάθμιση του νομού.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
-Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις 4 Αυγούστου 2010 για τη συγχώνευση και ενοποίηση του Ο.Ε.Κ. με τους άλλους φορείς; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
-Πως διασφαλίζονται τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του Ο.Ε.Κ. και των άλλων φορέων;
-Σχεδιάζει η κυβέρνηση την κατάργηση των Γραφείων Λιβαδειάς και Θήβας του Περιφερειακού Τμήματος Βοιωτίας του Ο.Ε.Κ. και για ποιους λόγους; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους;
-Ποια είναι τα προγράμματα του Ο.Ε.Κ. που υλοποιήθηκαν την τελευταία τριετία πανελλαδικά και ειδικότερα στο νομό Βοιωτίας; Ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία των προγραμμάτων αυτών;
-Υπάρχουν εκκρεμή προγράμματα του Ο.Ε.Κ. πανελλαδικά και ειδικότερα στο νομό Βοιωτίας; Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την υλοποίησή τους; Ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία των προγραμμάτων αυτών;
-Για ποιο λόγο αναστάλθηκε, με το τέχνασμα της μη λήψης αιτήσεων, η εφαρμογή όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων του Ο.Ε.Κ. σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 15349/492-29.07.2010; Πότε θα αρχίσει η παραλαβή νέων αιτήσεων από τον Ο.Ε.Κ.; Ποιος αποφάσισε την παράταση ισχύος της ανωτέρω υπουργικής απόφασης; Είναι νόμιμη η παράταση αυτή;
-Τι πρόκειται να γίνει με τις χιλιάδες υποθέσεις δανειοδοτικών προγραμμάτων από κεφάλαια του Ο.Ε.Κ. οι οποίοι έχουν λάβει έγκριση, έχουν προχωρήσει σε τεχνικό έλεγχο από τις υπηρεσίες του Ο.Ε.Κ. και εκκρεμεί η προσημείωση του ακινήτου;
-Τηρεί η διοίκηση του Ο.Ε.Κ. τη σχετική νομοθεσία (Ν.2224/1994) που προβλέπει ότι το ποσό που διαθέτει κάθε χρόνο ο Ο.Ε.Κ. για την κάλυψη των κατασκευαστικών του δραστηριοτήτων δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το 50% του προϋπολογισμού του;
-Προτίθεται η κυβέρνηση να αποδώσει στον Ο.Ε.Κ. τις εισφορές των 2 δις ευρώ που παρακρατά παράνομα το ΙΚΑ; Με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνει η καταβολή από το ΙΚΑ στον Ο.Ε.Κ.;
-Προτίθεται η κυβέρνηση να ρυθμίσει με νόμο την άμεση απόδοση εισφορών στον Ο.Ε.Κ. χωρίς μεσολάβηση του ΙΚΑ;
-Προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει το άρθρο 42 του Ν. 3863/2010, σύμφωνα με το οποίο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιδιοποιείται μέχρι και το 30% των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ Ο.Ε.Κ.;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Δημοσίευση σχολίου