Πρόσφατα ξεκίνησαν συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα εφαρμοστικά μέτρα του άρθρου 8 του Κανονισμού (ΕΚ) 1925/2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εν λόγω Κανονισμός αφορά στην προσθήκη βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και άλλων ουσιών στα τρόφιμα.
Ενώ υπάρχει στα Παραρτήματα του Κανονισμού, κατάλογος επιτρεπόμενων βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, δεν υπάρχει αντίστοιχος κατάλογος, όσον αφορά στις «άλλες ουσίες». Το άρθρο 8 του Κανονισμού συγκεκριμένα θεσπίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται προκειμένου να απαγορεύσει, να περιορίσει ή να θέσει σε κοινοτικό έλεγχο / επιτήρηση μια ουσία εκτός των βιταμινών, των ανόργανων στοιχείων αλλά και των συστατικών που περιέχουν βιταμίνες ή ανόργανα στοιχεία, τα οποία προστίθενται στα τρόφιμα ή χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων.
Το άρθρο 3 των εφαρμοστικών μέτρων του άρθρου 8 του Κανονισμού αναφέρεται στις συνθήκες εκείνες σύμφωνα με τις οποίες, όταν μια ουσία (εκτός από τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, ή ένα συστατικό που περιέχει μια ουσία πλην των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών) προστίθεται σε τρόφιμα ή χρησιμοποιείται στην παρασκευή τους, υπάρχει περίπτωση να:
α) υπερβαίνει κατά πολύ τις ποσότητες που ευλόγως αναμένεται να προσληφθούν υπό κανονικές συνθήκες κατανάλωσης μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής ή
β) συνιστά, με άλλο τρόπο, δυνητικό κίνδυνο για τους καταναλωτές (ανεξάρτητα από το εάν οι ποσότητες κατανάλωσης υπερβαίνουν κατά πολύ την κανονική κατανάλωση).
Παρότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείται για τις ουσίες αυτές σε κάθε περίπτωση χωριστά (case by case), είναι ακόμα ανοιχτό προς συζήτηση το συγκριτικό σημείο αναφοράς, βάση του οποίου θα αξιολογείται κατά πόσο η διαιτητική πρόσληψη της εκάστοτε ουσίας θα υπερβαίνει κατά πολύ τις ποσότητες που ευλόγως αναμένεται να προσληφθούν. Έχει προταθεί είτε να χρησιμοποιείται ο μέσος όρος πρόσληψης είτε το υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης (π.χ. 95η εκατοστιαία θέση) από το γενικό πληθυσμό ή από πληθυσμιακές υποομάδες για τις οποίες υπάρχουν ανησυχίες ως προς την επικινδυνότητα (δείτε την παράγραφο 3 του άρθρου 3).
Με βάση τα ανωτέρω, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως αποστείλουν σχετικά σχόλια/παρατηρήσεις γενικώς επί του εγγράφου εργασίας (και συγκεκριμένα επί της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του εγγράφου εργασίας) στην ηλεκτρονική διεύθυνση ddpe@efet.gr ή gmarakis@efet.gr το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη επεξεργασία και αποστολή τους στην Ε.Ε.
| |
Σχετικά Έγγραφα: | |
Κείμενο διαβούλευσης σχετικά με τη Κοινοτική Νομοθεσία για τον εμπλουτισμό τροφίμων |
Δημοσίευση σχολίου