Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, η μέση στάθμη εκτιμάται ότι έως το 2100 θα ανέβει έως και δύο μέτρα.
Υψηλής επικινδυνότητας παράκτιες περιοχές αποτελούν τα δέλτα:
- Εύηνου στο Μεσολόγγι,
- Καλαμά στην Ηγουμενίτσα,
- Αχελώου,
- Μόρνου στον Κορινθιακό (κοντά στη Ναύπακτο),
- Πηνειού και Αλφειού στην Ηλεία,
- Αλιάκμονα και Αξιού στον Θερμαϊκό,
- Πηνειού στο Βορειοδυτικό Αιγαίο (κοντά στον Πλαταμώνα),
- Στρυμόνα στην Αμφίπολη,
- Νέστου (προς τα Αβδηρα) και Εβρου,
Επίσης ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι και οι δελταϊκές περιοχές στον Μαλιακό, στον Αμβρακικό, στον Λακωνικό, στον Μεσσηνιακό και στον Αργολικό κόλπο.
Οπως είπε την Τετάρτη (1/6) σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης, ακαδημαϊκός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός, η Ελλάδα είναι μια χώρα με εξαιρετικά μεγάλο μήκος ακτογραμμής, περίπου 16.300 χλμ., εκ των οποίων τα 1.000 χλμ. αποτελούν περιοχές υψηλής ευπάθειας στην κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το συνολικό κόστος εξαιτίας των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας ανέρχεται σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.
Οσον αφορά τις βροχοπτώσεις, οι μελετητές εκτιμούν ότι κατά το τέλος του 21ου αιώνα, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης, η βροχή θα μειωθεί 5% με 19% ανά την επικράτεια (ανάλογα με το επιστημονικό σενάριο). Αντίστοιχα και η θερμοκρασία μέσα στα επόμενα 90 χρόνια αναμένεται ότι θα αυξηθεί από 3 έως και 4,5 βαθμούς Κελσίου.
Αναπτύσσονται οι ΑΠΕ
Οι προσομοιώσεις που υλοποίησαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής καταλήγουν και σε μια θετική διαπίστωση όσον αφορά τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Παρουσιάζουν αύξηση της μέσης προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας (μεταξύ 2,3 W/τετρ. μ. και 4,5 W/τετρ. μ.) στο σύνολο της επικράτειας, καθώς και αύξηση της έντασης των ετησίων ανέμων κατά 10% προς το τέλος του 21ου αιώνα.
Μπορεί όμως τα νέα για τις ΑΠΕ να είναι καλά, οι προβλέψεις όμως δείχνουν αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη το καλοκαίρι. «Στα πεδινά ηπειρωτικά της Ελλάδος θα υπάρχει αυξημένη ανάγκη ψύξης έως και 40 επιπλέον ημέρες το χρόνο κατά την περίοδο 2071-2010, ενώ στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες. Μια θετική πτυχή της αλλαγής του κλίματος αποτελεί η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων για θέρμανση που προβλέπεται για τη χειμερινή περίοδο», τόνισε ο κ. Ζερεφός.
Μεταβολές αναμένονται επίσης ως προς τις ραγδαίες βροχοπτώσεις. Για παράδειγμα στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και τη Βορειοδυτική Μακεδονία η ποσότητα του νερού που πέφτει σε τρεις μέρες θα αυξηθεί έως και 30%. Αντίθετα στη Βόρεια Κρήτη αναμένονται επιπλέον 20 ημέρες ξηρασίας το διάστημα 2021-2050 και επιπλέον 40 ημέρες το διάστημα 2071-2100….
Δημοσίευση σχολίου