Ανοίγει (;) η πόρτα των απολύσεων

Με διαδικασίες εξπρές θα χάσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους όσες επιχειρήσεις και οργανισμοί του Δημοσίου περιέλθουν στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο δημιουργεί ο νέος νόμος για το Μεσοπρόθεσμο.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ως εκ τούτου δεν εφαρμόζονται σε αυτό, καθώς και στις εταιρείες των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Ταμείο, οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο, με εξαίρεση όσων ρητά ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου.

Πρόκειται για διάταξη-σοκ καθώς με το που μία ΔΕΚΟ ή Οργανισμός θα μεταβιβάζεται στο νέο Ταμείο θα χάνονται αυτόματα και τα προνόμια που συνοδεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ισχύει για τις εταιρείες που ελέγχονται κατά 100% άμεσα ή έμμεσα από το Ταμείο ό,τι ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούν δηλαδή να κάνουν απολύσεις, να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις, θα αυξηθεί το ωράριο εργασίας και πολλά άλλα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ρητώς ότι το Ταμείο διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών όπως και οι εταιρείες των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου άμεσα ή έμμεσα στο Ταμείο.

Η διάρκεια του Ταμείου είναι έξι χρόνια και το αρχικό μετοχικό του κεφάλαιο ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε χίλιες (1.000) ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ η καθεμία.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget