Ο Φίλιπ Λάμπερτς, συμ-πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ευρωβουλευτής Πράσινων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε :
«Πληροφορία από την έκθεση της Τρόικα για την Ελλάδα αναφέρει ότι ο φορέας που θα δημιουργηθεί για να διαχειριστεί την διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, θα πρέπει να περιλαμβάνει υπηκόους άλλων κρατών μελών και να εποπτεύεται από αυτούς.
Η παρουσία υπαλλήλων από άλλα κράτη μέλη στον αρμόδιο φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις, αντιστοιχεί σε τοποθέτηση της Ελλάδας σε καθεστώς αυστηρής κηδεμονίας. Εννοείται ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους επιβάλλει την εφαρμογή προγράμματος επιλεκτικών ιδιωτικοποιήσεων που θα αφορά, ανάμεσα στα άλλα, τυχερά παιχνίδια και στρατιωτικές υποδομές και υλικά. Ακόμα και αν δεν έχουμε όμως φθάσει σε φάση επιταχυνόμενης ρευστοποίησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, η προσέγγιση αυτή της τρόικας, πέρα από τις νομικές της περιπλοκές, αποτελεί μορφή λεηλασίας εις βάρος του γενικού συμφέροντος. Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί με επείγουσες διαδικασίες, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος του χρέους και σε μεγαλύτερη φτώχεια στην ελληνική κοινωνία, που έχει ήδη χτυπηθεί από τα δρακόντεια μέτρα που προβλέπει το Σχέδιο Βοήθειας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτα να κερδίσει, τιμωρώντας αυτούς που οφείλει να διασώσει. Η Ελλάδα θα τα πληρώσει όλα; Αυτού του είδους η προσέγγιση, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να φέρει εντονότερα αρνητικά συναισθήματα στον πληθυσμό της χώρας για την ΕΕ και να θρέψει την αμοιβαία κακοπιστία, ήδη μεγάλη, ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς. Ας θυμηθούμε την συνθήκη των Βερσαλλιών: Ποτέ στην ευρωπαϊκή ιστορία η επιβολή λεόντειων όρων σε ένα κράτος σε αδυναμία δεν προσέφερε διέξοδο σε μια κρίση. Το αντίθετο, μάλιστα: Η ταπείνωση δεν μπορεί να αποτελεί όρο για την αλληλεγγύη».
Δημοσίευση σχολίου