Τα επτά σενάρια της αναδιάρθρωσης

Τα πιθανότερα ενδεχόμενα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξετάζει διεθνής νομική εταιρεία με εκτενή παρουσία στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα.
Τα επτά πιο πιθανά σενάρια που αφορούν την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δίνει στη δημοσιότητα διεθνής νομική εταιρεία μεγάλου κύρους, η οποία έχει σημαντική παρουσία στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης, η οποία μελετά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που η χώρα μας δεν καταφέρει να διανειστεί από τις αγορές μέχρι το 2013, παρουσιάζονται στο Βήμα της Κυριακής.
Οι αναλυτές της εταιρείας, συγκρίνουν την Ελλάδα με άλλες χώρες, όπως η Αργεντική και ο Ισημερινός, όπου υπήρχαν παρόμοιες παρεμβάσεις από το ΔΝΤ. Εξετάζονται όλοι οι κίνδυνοι σε κάθε περίπτωση αναδιάρθρωσης, ενώ παρουσιάζονται πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, επισημαίνοντας ωστόσο πως εάν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση, η κρίση χρέους που βιώνει η χώρα μας μπορεί να είναι καταστροφική.
Τα πιθανότερα σενάρια αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με την έκθεση, είναι τα εξής:
α) Αναδιάρθρωση πριν το 2013 (απαιτείται έγκριση από την τρόικα και τους πιστωτές)
- Επιμήκυνση. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, με σύμφωνη γνώμη των κατόχων ελληνικών ομολόγων από τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει «κούρεμα».
- Πλήρης αναδιάρθρωση. Στην πλήρη αναδιάρθρωση περιλαμβάνεται σημαντικό «κούρεμα» και ταυτόχρονα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
- Αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ-ΔΝΤ. Στο τέλος του μνημονίου η ΕΕ και το ΔΝΤ θα έχουν στα χέρια τους περίπου το 1/3 του χρέους της Ελλάδας.

β) Αναδιάρθρωση το 2013
- Αναδιάρθρωση των δανείων του ιδιωτικού τομέα. Περιλαμβάνει σημαντικό κούρεμα στα ομόλογα των ιδιωτών.
- Αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι μειωμένες οι ζημιές του ιδιωτικού τομέα.
- Η Ελλάδα τίθεται σε διεθνή κηδεμονία. Περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ, με νέο μνημόνιο. Σταδιακά το χρέος προς ιδιώτες περνά στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
ΠΗΓΗ VORIA.GR

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget