ΛΙΒΥΗ Γαλλία και Βρετανία επικρίνουν το ΝΑΤΟ


Πυρά από διάφορες πλευρές δέχεται το ΝΑΤΟ για τη δράση του στη Λιβύη, καθώς, παρά τους βομβαρδισμούς θέσεων των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι και τις απώλειες αμάχων, η κατάσταση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δεν εκτελεί επαρκώς τον ρόλο που έχει αναλάβει στη Λιβύη για την εξουδετέρωση των βαρέων όπλων των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι και την προστασία του άμαχου πληθυσμού, ειδικά στη Μιζουράτα, που βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και 50 μέρες.
Ερωτηθείς εάν το ΝΑΤΟ κάνει αρκετά, ο Αλέν Ζιπέ απάντησε «Όχι αρκετά», προσθέτοντας ότι όλα θα τεθούν επί τάπητος την Πέμπτη και την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στο Βερολίνο, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών. Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια προκειμένου να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους, θέμα που θα απασχολήσει τη δεύτερη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη σήμερα στην Ντόχα.
Κριτική στο ΝΑΤΟ, με ηπιότερο όμως τρόπο, άσκησε και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος το κάλεσε να "συνεχίσει και να ενισχύσει" τις στρατιωτικές προσπάθειές του στη Λιβύη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.
Από την πλευρά του, το καθεστώς Καντάφι κατήγγειλε ότι από αεροπορικό πλήγμα του ΝΑΤΟ στην πόλη Κίκλα, 100 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, «σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι και μέλη της αστυνομικής δύναμης», χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των θυμάτων.
Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν χθες τη δυτική είσοδο της πόλης Ατζνταμπίγια, στην ανατολική Λιβύη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Διεθνή Αμνηστία, στρατιώτες του Καντάφι εκτέλεσαν εν ψυχρώ συλληφθέντες μαχητές των εξεγερμένων κοντά στην Ατζνταμπίγια.
Την αγωνία του για την κατάσταση στη Λιβύη εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας Μούσα Κούσα, ο οποίος αυτομόλησε στη Βρετανία. Μιλώντας στο BBC, ζήτησε "από όλες τις πλευρές να αποτρέψουν να οδηγηθεί η Λιβύη σε έναν εμφύλιο πόλεμο", προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα του σε "μια νέα Σομαλία".
Καταγγελίες στη Συρία για 250 νεκρούς
Τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.000 έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τον περασμένο μήνα, οπότε άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη χώρα, υποστήριξε χθες ο δικηγόρος Χάιταμ αλ-Μάλεχ, γνωστός για τη δράση του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο 80χρονος αλ-Μάλεχ ήταν πολιτικός κρατούμενος έως τον Μάρτιο, όταν επωφελήθηκε από αμνηστία που χορήγησε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ σε όσους είχαν καταδικαστεί για ήσσονος σημασίας εγκλήματα και σε φυλακισμένους άνω των 70 ετών.
Εξάλλου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε από τη Νέα Υόρκη τις συριακές αρχές ότι εμπόδισαν το ιατρικό προσωπικό να παρέχει περίθαλψη σε διαδηλωτές που τραυματίστηκαν στις πόλεις Ντεράα και Χαράστα.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget