ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: «ΓΡΑΨΕ ΛΑΘΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

Σε λάθος αποδίδουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών το γεγονός ότι «εμφανίστηκαν κάποια από τα υπό κατάργηση ή συγχώνευση νομικά πρόσωπα ή δημοτικές επιχειρήσεις  ως υπόχρεες παροχής στοιχείων», με αποτέλεσμα να είναι στη λίστα  των φορέων στους οποίους περικόπτεται η κρατική επιχορήγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr πρόκειται για διπλό λάθος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το οποίο όχι μόνο περιέλαβε στους υπόχρεους τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των δήμων, που, ωστόσο, έχουν την υποχρέωση να αποστέλουν στοιχεία μετά τις συγχωνέυσεις τους και τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ στην εφημερίδα της κυβέρνησης αλλά έκανε και σχετικές διαρροές προς τα ΜΜΕ, δίνοντας λίστα με συγκεκριμένες δημοτικές επιχείρησεις.
Αυτό ακριβώς το λάθος διορθώνουν  στην ανακοίνωσή τους τα δύο υπουργεία, τονίζοντας ότι «το ισχύον νομικό πλαίσιο και το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ προβλέπει ότι  η σχετική υποχρέωση ξεκινά μετά από τις συγχωνεύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα». Να σημειωθεί ότι όπως προβλέπει σχετική απόφαση νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις που συγχωνεύθηκαν θα έχουν την υποχρέωση να καταθέτουν τα οικονομικά τους στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ εντός Απριλίου, ενώ παράλληλα θα ενταχθούν και στη Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα προαναγγέλλεται και επίσημα ότι το επόμενο διάστημα σε κοινή συνέντευξη Τύπου Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσουν τη Βάση Δεδομένων με τα στοιχεία των ΟΤΑ: «Αποτελεί μεγάλο επίτευγμα και ένα νέο κεκτημένο για τη χώρα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοδιοίκησης, το σύνολο των 325 Δήμων της χώρας, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν αποστείλει τα προβλεπόμενα οικονομικά στοιχεία, ώστε να μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για την πορεία των οικονομικών τους δεδομένων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ντόλιος: Βάζουν τα στοιχεία κάθε μήνα
Σε δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος τονίζει ότι «και οι 325 δήμοι της χώρας βάζουν κάθε μήνα τα στοιχεία (έσοδα και δαπάνες) στη Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Για να το καταφέρουμε αυτό έχουμε ορίσει σε κάθε δήμο στατικούς ανταποκριτές», προσθέτει
Να σημειωθεί ότι στη Βάση Δεδομένων εκτός από το ΥΠΕΣ έχουν πρόσβαση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) και το Ελεγκτικό Συνέδριο.  Πάντως, στη  Βάση Δεδομένων δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη οι Περιφέρειες, καθώς υπάρχει εκκρεμότητα με την ενοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών των πρώην νομαρχιών. Ωστόσο, εκεί τα ελλείμματα είναι πολύ πιο περιορισμένα απ' ότι στους δήμους, ενώ το Γενικό  Λογιστήριο και η ΕΛΣΤΑΤ έχουν καλύτερη εικόνα λόγω του ότι πολλοί από τους υπαλλήλους τους (όσοι εργάζονταν στις κρατικές περιφέρειες μέχρι 31.12.2010 και μεταφέρθηκαν στις αιρετές) εξακολουθούν να αμείβονται απευθείας από το δημόσιο

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget