Επανεξετάζονται διεθνώς τα σχέδια επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια

Την ώρα που η κατάσταση στη Φουκοσίμα κλιμακώνεται επικίνδυνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το κατά πόσο πρέπει να προχωρήσει σε «τεστ αντοχής» των πυρηνικών σταθμών, ενώ η Σουηδία παγώνει τα σχέδια για νέους αντιδραστήρες και η Γερμανία κλείνει προσωρινά επτά πυρηνικά εργοστάσια. Αντιδράσεις και στην Τουρκία για το ενδεχόμενο στροφής στην πυρηνική ενέργεια, ενώ η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Χιλή δηλώνουν ότι δεν βγάζουν τα πυρηνικά από την ατζέντα.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο ύφεσης λόγω της τραγωδίας του Τσερνομπίλ το 1986, η πυρηνική ενέργεια έδειχνε να αναβιώνει τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω του κόστους και των περιβαλλοντικών συνεπειών των ορυκτών καυσίμων.

Η διαρροή ραδιενέργειας λόγω του τσουνάμι που έπληξε το σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία θα μπορούσε τώρα να εμποδίσει την επιστροφή της ατομικής ενέργειας.

Το απόγευμα της Τρίτης, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες με ειδικούς της πυρηνικής τεχνολογίας για να εξετάσουν την ετοιμότητα της Ευρώπης για ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα.

Όπως ανακοίνωσε η Μαρλένε Χόλτζνερ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, ένα από τα θέματα που συζητώνται είναι η ανάγκη για «τεστ αντοχής» στους πυρηνικούς σταθμούς, προκειμένου να διαπιστωθεί πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας.

«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον ύπνο της ωραίας κοιμωμένης» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Περιβάλλοντος Νίκολαους Μπερλάκοβιτς. Η Σουηδία παγώνει τα σχέδια για νέους αντιδραστήρες «μέχρι να επανεξεταστούν, κι αν χρειαστεί να αναθεωρηθούν, οι προδιαγραφές ασφάλειας».

Η κυβέρνηση Μέρκελ στη Γερμανία αναστέλλει για τρεις μήνες τα σχέδια για παράταση της λειτουργίας των 17 πυρηνικών εργοστασίων της. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν, έστω και προσωρινά, τα επτά εργοστάσια που είχαν ανοίξει πριν από το 1980.

Σύμφωνα με το Associated Press, αντιδράσεις στο ενδεχόμενο κατασκευής αντιδραστήρων εκφράζονται και στη γειτονική Τουρκία, ενώ στη Γαλλία, όπου τα πυρηνικά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της ατομικής ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χώρες που θεωρούν υπερβολικούς τους φόβους, δεδομένου ότι το δυστύχημα της Φουκουσίμα προκλήθηκε όχι από τον ίδιο το σεισμό αλλά από τσουνάμι -μια απειλή για την οποία δεν χρειάζεται να ανησυχούν άλλες χώρες.

Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Κίνας και της Χιλής δήλωσαν ότι δεν αλλάζουν τα σχέδιά τους για κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Η σεισμογόνος Χιλή δηλώνει ότι θα συνεχίζει να εξετάζει την πυρηνική ενέργεια ως λύση, ενώ η Ισπανία θεωρεί ότι η απόφαση για το θέμα δεν πρέπει να ληφθεί βιαστικά.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν μαθήματα από τα γεγονότα στην Ιαπωνία, ωστόσο αυτό δεν θέτει την πυρηνική ενέργεια εκτός ατζέντας. «Παραμένει μέρος της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής του προέδρου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι.

Στην Ατλάντα, η εταιρεία Southern Co. δήλωσε ότι τα προβλήματα στην Ιαπωνία δεν αναμένεται να καθυστερήσουν την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στη Τζόρτζια

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget