Δραματικές ώρες στη Φουκουσίμα

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Ιάπωνες στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί για να αποτρέψουν την τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων που έχουν υπερθερμανθεί μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης που προκάλεσαν ο σεισμός των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που τον ακολούθησε. Οι νεκροί επισήμως ξεπερνούν τους 5.500, αγνοείται η τύχη δεκάδων χιλιάδων, ενώ στους 380.000 υπολογίζεται ο αριθμός όσων έχουν βρει στέγη σε προσωρινά καταφύγια.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι οι μηχανικοί που εργάζονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις κατάφεραν να περάσουν έναν αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον αντιδραστήρα 2, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης που εξασφαλίζει τον έλεγχο της θερμοκρασίας, ώστε να αποφευχθεί η τήξη του αντιδραστήρα.


Την Παρασκευή, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην τροφοδότηση του εργοστασίου και για το λόγο αυτό δεν θα πραγματοποιηθούν ρίψεις θαλασσινού νερού στους αντιδραστήρες.

Η ΙΑΕΑ -ο επικεφαλής της οποίας Γιουκίγια Αμάνο βρίσκεται ήδη στην Ιαπωνία- ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση ρίψης θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα 3.


Την Πέμπτη, ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού προχώρησαν στη ρίψη νερού στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, ενώ στοχευμένες ρίψεις πραγματοποίησε και ένα ειδικό πυροσβεστικό όχημα. Σύμφωνα, όμως, με το BBC, πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι προσπάθειες δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα νερού έπεφτε εκτός στόχου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή, αλλά η άνοδος των επιπέδων ραδιενέργειας και η κρισιμότητα της κατάστασης ανάγκασε τις αρχές να δώσουν εντολή για την επιστροφή τους στη Φουκουσίμα.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget