Η πραγματική Ελλάδα φάνηκε και τη Καθαρή Δευτέρα

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχει κόσμος που να ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει να φάει. Ίσως αυτή να είναι η πραγματικότητα στη γειτονιά που μένει. Που μάλλον δεν είναι μια φτωχή γειτονιά. Όπως παρόμοια μπορεί να είναι η κατάσταση στη γειτονιά του υφυπουργού Εργασίας, Αναστάσιου Πετρόπουλου, που δήλωσε ότι οι καταστηματάρχες τον σταματούν στο δρόμο και του ζητούν να τους αυξήσει κι άλλο τις εισφορές.
 Ίσως να μην είδαν τις σκηνές στην τηλεόραση, όπως στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, με εκατοντάδες πολίτες που στριμώχθηκαν ρίχνοντας τα κάγκελα για να πάρουν δωρεάν ένα πιάτο φασολάδα. Ίσως να μην διάβασε και τον βρετανικό Independent που έγραψε χθες πως οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κοινωνική και ανθρώπινη καταστροφή. Κι από την άλλη, σήμερα έρχεται και η τρόικα, αφού πρώτα η κυβέρνηση συμφώνησε για νέα μέτρα φτωχοποίησης.
 Η φτώχεια είναι η πιο μεγάλη βία, έλεγε κάποιος. Αυτός ήταν ο Τσίπρας όταν τα ανέμελα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε δημαγωγώντας να μαζέψει ψήφους που θα τον φέρουν στην εξουσία. Επί των ημερών της σημερινής διακυβέρνησης, ο πληθυσμός της χώρας έχει γνωρίσει τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας και ανέχειας που είχε ποτέ. Και σίγουρα στα επτά χρόνια των μνημονίων. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν πως αυτοί που ήρθαν να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση, την μεγέθυναν.
 Ο Φλαμπουράρης δεν βλέπει πια ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια. Τους βλέπουμε οι υπόλοιποι ωστόσο, τους βλέπουν και οι στατιστικές. Σ ένα ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής (δημοσιοποιήθηκε πριν τρείς ημέρες), το 2015 η χώρα είχε μια πρωτόγνωρη στα χρόνια του μνημονίου μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των φτωχότερων Ελλήνων. Τον πρώτο χρόνο της σημερινής κυβέρνησης οι δείκτες φτώχειας αυξήθηκαν κατά 9% και εκείνοι του κινδύνου φτώχειας κατά 16,1% !
 Την πρώτη χρονιά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξήθηκε η φτώχεια και μαζί οι δείκτες ανισοτήτων. Αυτοί που επικαλούνται αριστερό πρόσημο πέτυχαν τη μεγέθυνση του χάσματος φτώχειας στο 12,8% (είχε μειωθεί το 2014) και επιδείνωση των ανισοτήτων. Τη δεύτερη χρονιά της ίδιας κυβέρνησης, οι δείκτες αυτοί (που θα καταγράφουν επίσημα το επόμενο διάστημα), θα έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Τα περισσότερα από τα μέτρα που συμφώνησαν το καλοκαίρι του 2015, απλώθηκαν για τις επόμενες χρονιές. Αύξηση έμμεσων φόρων, κόστους ενέργειας, μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών, μείωση αφορολόγητου κ.ο.κ.
 Η συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση για τις επόμενες εβδομάδες θα περιέχει κάποια μέτρα τα οποία ήδη έχει αποδεχτεί. Μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αύξηση του ποσοστού των απολύσεων. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα προκαλέσει τα επόμενα χρόνια μια έκρηξη της φτώχειας η οποία θα περιλαμβάνει μεγάλα ποσοστά από την πρώην μεσαία οικονομικά τάξη.
 Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα (με ποσοστό 22,2% στα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας) είναι η τρίτη φτωχότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Βουλγαρία (34,2%) και τη Ρουμανία (22,7%). Μετά το 2018 όταν και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα που θα συμφωνήσει τώρα η κυβέρνηση είναι σίγουρο πως θα ανέβουμε στον κορυφή αυτού του αρνητικού ρεκόρ…
 Πολλές χιλιάδες από αυτούς τους πολίτες – για να μην πούμε εκατομμύρια – είναι άνθρωποι που έχουν κόκκινα δάνεια. Άνθρωποι που πριν είχαν δουλειά και μπορούσαν να κάνουν όνειρα για το μέλλον. Άνθρωποι που είχαν αξιοπρέπεια και οι τράπεζες δεν τους κυνηγούσαν. Γιατί μπορούσαν να πληρώνουν τα δάνειά τους, κι έτσι οι τράπεζες να έχουν χρήματα για να μοιράζουν θαλασσοδάνεια εκατομμυρίων σε διάφορους γνωστούς – άγνωστους με αποτέλεσμα να προκύψει η τεράστια μαύρη τρύπα στα ταμεία τους. Άνθρωποι που τώρα, τραπεζίτες και συστημικά ΜΜΕ τους δείχνουν με το δάχτυλο και τους κατηγορούν ότι, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν πλέον τα δάνειά τους, είναι υπαίτιοι για την κατάσταση της οικονομίας, για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, για το ότι δεν έρχονται επενδύσεις στη χώρα.
 Όλοι αυτοί που δεν τους βλέπουν ο Φλαμπουράρης και ο Πετρόπουλος που ζουν στο δικό του μαγικό κόσμο, στον οποίο έφεραν και χιλιάδες κομματικά στελέχη και δικά τους παιδιά, δεν βλέπουν, αλλά ούτε πρόκειται να ομολογήσουν την πραγματική εικόνα της Ελλάδας. Είναι άλλοι αυτοί. Δεν έχουν καμία σχέση με τους Έλληνες που οι ίδιοι, αλλά και οι προκάτοχοί τους οδήγησαν στη φτώχεια. Αλλά θα έρθει η ώρα που αναγκαστικά θα τους δουν. Όταν θα υποχρεωθούν να βγουν στην κοινωνία και να εκλιπαρήσουν και πάλι για την ψήφο τους. Πριν φορούσαν άλλον μανδύα. Τώρα που αποκάλυψαν το πραγματικό τους πρόσωπο, πώς θα βγουν στην κοινωνία;

danioliptes.gr



Αλέκος Φλαμπουράρης

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget