Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας : να μην εγκριθει η μελετη της μοναδας αποθηκευσης ενεργειας 496 mw και του κεντρου υψηλης τασης στην Ελλοπια

 Mε πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήβας, την Παρασκευή 22 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατοίκων στην Ελλοπία, με θέμα την ενημέρωση για τη Μελέτη του έργου αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 496 MW, Κέντρου Υψηλής Τάσης και Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης στην Ελλοπία.

 Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι, ενώ εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης μίλησαν οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θανάσης Σκούμας και Αντώνης Τουλουμάκος.

 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη Μελέτη και το έργο με βάση τα εξής:

 1. Το έργο ενώ έχει τεράστιο μέγεθος (πάνω από 650 κοντέινερ μπαταριών ιόντων λιθίου και μετασχηματιστών), χωροθετείται πολύ κοντά στον οικισμό (μερικά μέτρα από το γήπεδο του χωριού και ελάχιστες εκατοντάδες μέτρα από το χωριό) και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό είναι εντός δασικής έκτασης.

 2. Λόγω της τεχνικής φύσης του έργου, σε περίπτωση πυρκαγιάς από ατύχημα, η κατάσβεση θα είναι εξαιρετικά δυσχερής και αυτό θα επιβαρύνει ανεπανόρθωτα τον οικισμό.

 3. Αντικειμενικά, η κατασκευή ενός ακόμη Κέντρου Υψηλής Τάσης αλλά και της ίδιας της Μονάδας Αποθήκευσης Ενέργειας θα προσελκύσει ακόμη περισσότερες μονάδες ΑΠΕ στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Δ.Ε. Θίσβης.

 4. Βασικός σκοπός του έργου είναι η συμβολή στην ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την ώρα που μεγάλη μερίδα του λαού βιώνουμε την ενεργειακή φτώχεια.

 Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι αν και τα Συμβούλια των εμπλεκόμενων Κοινοτήτων έχουν συνεδριάσει επί του θέματος, αυτό δεν έχει τεθεί στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τη σχετική αναφορά του συνδυασμού σε προηγούμενη συνεδρίαση. Και αυτό συμβαίνει ενώ η διαδικασία της διαβούλευσης έληξε στις 28/12/2023.

 Σε αυτά τα πλαίσια, οι κάτοικοι μετά τη συγκέντρωση συνυπέγραψαν αίτημα προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε αυτό να συνεδριάσει και να εκφράσει γνώμη έγκαιρα, δηλαδή πριν τις 28/12/2023. Αντίστοιχα  αιτήματα υποβλήθηκαν από τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως και από την Επιτροπή Αγώνα Αλυκής. Παρά ταύτα, η Δημοτική Αρχή δεν συγκάλεσε Συμβούλιο.

 Επίσης, κάτοικοι και φορείς εξέφρασαν την αρνητική τους γνώμη στη δημόσια διαβούλευση.

 Η συμμετοχή και το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου απέδειξαν ότι το επόμενο διάστημα θα οργανωθεί σημαντική συλλογική αντίδραση απέναντι στα συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget