Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας : ένας χρόνος πανδημίας, όγδοη εβδομάδα «σκληρού» λοκνταουν στο δήμο θηβαίων

 Ο Δήμος Θηβαίων μπαίνει στην όγδοη εβδομάδα «σκληρού» λοκντάουν ενώ η χώρα βρίσκεται στην έξαρση του τρίτου κύματος της πανδημίας ακριβώς ένα χρόνο μετά την εκδήλωσή της.

 Ένα χρόνο τώρα για την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Στερεάς και τη Δημοτική Αρχή της Θήβας υπάρχει κατά βάση μόνο η «ατομική ευθύνη» και το «όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη αφού δε γίνεται αλλιώς».

 Όσο για τη δική τους ευθύνη, τη νευραλγικής σημασίας κρατική ευθύνη, (εκτός από το να κουνάνε το δάχτυλο στον κόσμο)αυτή είναι επιλεκτική και έχει δικούς της κανόνες, που είναι ανώτεροι από την καταπολέμηση της πανδημίας με κάθε μέσο.

 Οι βασικότεροι κανόνες είναι οι εξής:

 · Μέσα στους μεγάλους χώρους δουλειάς, γενικά στη δραστηριότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ο κάθε εργοδότης είναι ελεύθερος να πάρει ότι μέτρο θέλει (ή και να μην πάρει καθόλου). Ειδικά στην περιοχή μας αυτό δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

 · Η κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών στα Νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν προβλέπεται συνειδητά, αφού η πλήρης λειτουργία αυτών των δομών εμποδίζει την πορεία της πλήρους εμπορευματοποίησης της Υγείας, στρατηγική που είναι στην προμετωπίδα των πολιτικών δυνάμεων που κυβέρνησαν τη χώρα και των εκπροσώπων τους στην τοπική Διοίκηση.

 Με την αποφασιστική συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ), το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όπου πλέον σχεδόν τα πάντα πληρώνονται. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τεστ κορονοϊού, όπου το (κεντρικό και τοπικό) κράτος έχει «συμβολική συμμετοχή», η οποία μάλιστα χρήζει και πανηγυρικών ανακοινώσεων εν έτει 2021.

 Το επόμενο βήμα είναι τα Νοσοκομεία να υποστελεχωθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε η είσοδος ιδιωτικών ομίλων σε αυτά να εμφανιστεί ως ο «από μηχανής θεός». Αφού οι προηγούμενοι άνοιξαν «υπεύθυνα» το δρόμο, οι τωρινοί κυβερνώντες νιώθουν χρέος να τον ολοκληρώσουν.

 Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, το Νοσοκομείο Θήβας έχει μείνει χωρίς πνευμονολόγο και με έναν αναισθησιολόγο (πολύ σημαντική ειδικότητα, αφού πχ η διασωλήνωση είναι δική της αρμοδιότητα).

 Ακόμη χειρότερα, χθες ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή το Γ.Ν. Θήβας να μη διακομίζει ασθενείς κορονοϊού σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ στην Αθήνα. Είναι το ίδιο Υπουργείο που αρνείται επί ένα χρόνο να προσλάβει το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσουν οι κλίνες ΜΕΘ στη Θήβα (οι οποίες είναι πλήρως εξοπλισμένες).

 · Η πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών και καθαριστριών στα σχολεία, όπως και η εξεύρεση περισσότερων αιθουσών για να αποφεύγεται ο συνωστισμός δεν προβλέπονται, σε αντίθεση με την πρόσληψη πχ αστυνομικών για τα πανεπιστήμια. Αντίθετα συστήνονται κι εφαρμόζονται… μέτρα (επαναλαμβάνουμε: το 2021!!!) του τύπου «ανοίξτε τα παράθυρα στις αίθουσες».

 · Την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τα μέτρα οικονομικής στήριξης (πχ η AEGEAN έλαβε 120 εκατομμύρια) και ακονίζουν τα μαχαίρια για τα πακέτα κρατικής ενίσχυσης δισ. ευρώ που έρχονται, ο απλός εργαζόμενος πρέπει να συνηθίσει στη δίαιτα.

 Οι εργάτες πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που έχουν δουλειά και να μην είναι αχάριστοι ζητώντας σταθερή δουλειά, οκτάωρο και αξιοπρεπή μισθό. Αλλά ακόμη κι αν απολύονται (με βάση και τα πρόσφατα «κανόνια» στην περιοχή λόγω της νέας οικονομικής κρίσης), πρέπει να δείχνουν την ίδια ευχαρίστηση.

 Όσο για τους αυταπασχολούμενους, όπως ακούστηκε από υπεύθυνα στόματα σε πρόσφατο συλλογικό όργανο του Δήμου, «με τις επιστρεπτέες προκαταβολές μπορεί να περνάνε και καλύτερα». Έτσι λοιδορούν τους βιοπαλαιστές!

 Κατά τα λοιπά, απαλλαγές και μειώσεις δημοτικών τελών (πάλι εν έτει 2021) δε μπορούν να γίνουν σύμφωνα με τον Δήμο, αφού «είναι τεχνικά αδύνατο να βρεθούν ποιοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι».

 Πάει πολύ να πιστεύουμε σήμερα ότι δε γίνεται να καταπολεμηθεί πλήρως και αποφασιστικά η πανδημία, λες και ζούμε σε εποχές χωρίς επιστήμες, υποδομές και τεχνολογία. Πάει πολύ ο απλός εργαζόμενος, αφού πλήρωσε μόνος του την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, να ξαναφορτωθεί τα βάρη όχι απλά της πανδημίας, αλλά και της νέας κρίσης που εξελίσσεται. Μόνο και μόνο για να στηρίζεται με κάθε τρόπο η «ανταγωνιστικότητα» της «εθνικής» οικονομίας, δηλαδή τα κέρδη των ομίλων.

 Γίνεται και να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά η πανδημία, και να μη φορτωθεί τις συνέπειες των μέτρων προστασίας και της κρίσης ο λαός. Όμως αυτό προϋποθέτει σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες μας και όχι τους παραπάνω «κανόνες».

 Σε αυτή τη βάση, η συζήτηση που στέκεται στο «άνοιγμα» ή το «κλείσιμο», την «επαρκή ενημέρωση» των κατοίκων της περιοχής για το επιδημιολογικό φορτίο, στην τελική βγάζει λάδι την απαράδεκτη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας και των συνεπειών της. Οι πολιτικές δυνάμεις που αξιοποιούν αυτού του είδους την αντιπαράθεση απλά πετάνε τη μπάλα έξω από το γήπεδο για να κρύψουν τις δικές τους σοβαρές πολιτικές ευθύνες.

 Οι μάσκες είναι για να προστατευόμαστε, δεν είναι φίμωτρο για να μη διεκδικούμε τα αυτονόητα. Ζητάμε εδώ και τώρα:

 · Να στελεχωθούν πλήρως με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό το Νοσοκομείο Θήβας και ΟΛΕΣ οι άλλες δομές υγείας της περιοχής του Δήμου. Στη βάση αυτή να λειτουργήσουν οι κλίνες ΜΕΘ του Γ.Ν. Θήβας. Δωρεάν τεστ κορονοϊού και σχέδιο ιχνηλάτησης από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 · Να ληφθούν με κρατική ευθύνη επαρκή υποχρεωτικά μέτρα προστασίας μέσα στα εργοστάσια και τους άλλους χώρους δουλειάς (διαρκή επαναλαμβανόμενα τεστ, αποστασιοποίηση κλπ) χωρίς καμία οικονομική συνέπεια για τους εργαζόμενους.

 · Να προχωρήσει αποφασιστικά ο εμβολιασμός από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με προμήθεια εμβολίων από πολλές πηγές και όχι με το σταγονόμετρο που επιβάλλουν τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η Ε.Ε.

 · Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και αγροτών που πλήττονται (μηνιαία έκτακτη αποζημίωση με εισοδηματικά κριτήρια, πάγωμα οφειλών, διαγραφή τόκων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών προς το Δημόσιο, κλπ).

 · Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη οι άνεργοι και όσοι αυταπασχολούμενοι κι εργαζόμενοι πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα για όσο διάστημα αυτά ισχύουν.

Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget