Τα παιδιά και οι φοβίες του ανάλογα με τη ηλικία

Πολλά παιδιά παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες παίρνουν τη μορφή μιας ισχυρής συναισθηματικής αντίδρασης απέναντι σε μια έντονη εμπειρία. Αλλά ως επί το πλείστον, οι φόβοι των παιδιών είναι αναμενόμενοι καθώς μεγαλώνουν... Οι ανησυχίες των παιδιών αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικές από τους πιο κοινούς παιδικούς φόβους που είναι πιθανό να παρουσιάσουν σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής τους. Βρεφική – Νηπιακή ηλικία
 Δυνατός θόρυβος ή απότομες
 Άγνωστα άτομα
 Άγχος του αποχωρισμού
 Αλλαγές στο σπίτι Προσχολική ηλικία
 Το σκοτάδι
 Θόρυβος κατά τη διάρκεια της νύχτας
 Μάσκες
 Τέρατα και φαντάσματα
 Ζώα 
Σχολική ηλικία
 Φίδια και αράχνες
 Καταιγίδες και φυσικές καταστροφές
 Τρομακτικές ειδήσεις ή τηλεοπτικές εκπομπές
 Τραυματισμοί, ασθένειες, θάνατος
 Φόβος αποτυχίας και απόρριψης
 Ο κόσμος του βρέφους πλαισιώνεται από γονική ασφάλεια και μια αίσθηση ηρεμίας. Οτιδήποτε διαταράσσει αυτή την ηρεμία, μπορεί να του προκαλέσει φόβο. Ένα απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το μωρό σας ήρεμο είναι η δημιουργία μιας συγκεκριμένης καθημερινής ρουτίνας. Επίσης, ενισχύστε τη σχέση σας με το βρέφος μέσω της τακτικής επαφής με τα μάτια και της ομιλίας. Έτσι, θα δημιουργήσετε το θεμέλιο της εμπιστοσύνης, βοηθώντας το παιδί σας να μπορεί να ελέγχει το άγχος του στο μέλλον. Καθώς ο κόσμος τους επεκτείνεται, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συνεχίζουν να φοβούνται νέους τόπους και ανθρώπους. Η έκθεση σε οτιδήποτε νέο προκαλεί το φόβο του απροσδόκητου. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν έχουν την ικανότητα να ηρεμήσουν τον εαυτό τους. Κάποιες από τις ανησυχίες τους είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων εμπειριών, αλλά κάποιες άλλες οφείλονται στην ανάπτυξη της φαντασίας τους. Έρευνες πάνω στο θέμα αποδεικνύουν ότι γύρω στην ηλικία των 4 ή 5 ετών, γνωρίζουν πώς να διαχωρίσουν το φανταστικό από το πραγματικό, εάν βέβαια αυτό δεν συνδέεται με κάτι που φοβούνται.

παιδιά και οι φοβίες

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget