Κείμενο Θέσεων Πρώτης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.)

Συνεταιριστικό Κίνημα

Το Συνεταιριστικό Κίνημα είναι το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί ουσιαστική προάσπιση των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου και να ...αποτελέσει το «όχημα» για αγροτική ανάπτυξη και στήριξη του πληθυσμού στην ελληνική ύπαιθρο.

 Με συνείδηση της ιστορικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε και συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης να ανορθώσουμε το Συνεταιριστικό Κίνημα, να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε τον αγροτικό τομέα με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία,
 ξεκινάμε μία προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις, με ανιδιοτέλεια, με επιμονή, πείσμα, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που διαπνέουν όσους συμμετέχουν στον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.).
 Ποιοί είναι οι στόχοι μας:
 Η προαγωγή, η διάδοση και η τήρηση των συνεταιριστικών αρχών.
 Η δημιουργία ενός ισχυρού, ενιαίου, αξιόπιστου και ακηδεμόνευτου κορυφαίου οργάνου του συνεταιριστικού κινήματος, ικανού να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα των οργανώσεων και του αγροτικού τομέα, παράλληλα όμως να προτείνει και να πιέσει έτσι ώστε να εφαρμοστούν στρατηγικές για την εξυγίανση και ενδυνάμωση των συνεταιρισμών και μέσω αυτών την αποτελεσματικότερη στήριξη των Ελλήνων αγροτών.
 Η αποκατάσταση του κύρους του Συνεταιριστικού Κινήματος και η ανάδειξή του ως συμβούλου των βασικών πυλώνων της ελληνικής Δημοκρατίας για την χάραξη, την διαμόρφωση και την υλοποίηση αγροτικής, συνεταιριστικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.
 Η δημιουργία συνθηκών που εγγυώνται την ανάδειξη του ρόλου και της προσφοράς των συλλογικών δράσεων των αγροτών σε μία αναπτυσσόμενη, ανταγωνιστική και σε αρκετές περιπτώσεις ολιγοπωλιακή αγορά.
 Η παρέμβαση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε διεθνείς Οργανισμούς – φορείς που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον αγροτικό τομέα της Ελλάδας και τη λειτουργία των συλλογικών δράσεών του.
 Η ανάδειξη και η ενδυνάμωση των συλλογικών δράσεων των αγροτών ως απαραίτητο εργαλείο της αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και ως μέσο της διατήρησης και προστασίας του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική ύπαιθρο.
 Η ενθάρρυνση και η τεχνική υποστήριξη συγχωνεύσεων μεταξύ ομοειδών ή μη συλλογικών δράσεων των αγροτών για την δημιουργία οικονομικά βιώσιμων και επιχειρηματικά ισχυρών μονάδων, προκειμένου να διεισδύουν αποτελεσματικά στα ελληνικά και διεθνή δίκτυα διάθεσης αγροτικών προϊόντων και διακίνησης αγροτικών εφοδίων.
 Η θωράκιση των αγροτικών οργανώσεων και επιχειρήσεων έναντι παρεμβάσεων που δημιουργούν κωλύματα στη λειτουργία τους, μειώνουν την ανταγωνιστικότητά τους και αποδυναμώνουν την αυτονομία και την ευελιξία τους στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων που έχουν σχέση με την εμπορική και κοινωνική τους δράση.
Η συμμετοχή των αγροτικών οργανώσεων και επιχειρήσεων στη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου που να κατευθύνει τη δράση τους με όρους ελεύθερης αγοράς , αναγνωρίζοντας παράλληλα τη λειτουργία τους ως φορείς που διέπονται από τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας, γεγονός που συνεπάγεται προτεραιότητα στην πρόσβαση τους στην εφαρμογή και υλοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασών καθώς επίσης και της αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
 Πως λειτουργούμε
 Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα από κάθε παρέμβαση πολιτική – κομματική.
 Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον συνεταιριστικό / αγροτικό χώρο και διαμορφώνει παρεμβάσεις που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των Συνεταιρισμών και στη διασφάλιση μίας πολιτικής υποστηρικτικής για την αγροτική ανάπτυξη και οικονομία.
 Μέλη του είναι μόνον οι ενεργοί Συνεταιρισμοί, που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά αναλυτικά καταγράφονται στο καταστατικό του.
 Λειτουργεί με ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες, όπως αυτές καθορίζονται από το καταστατικό του.
 Στηρίζεται μόνον στις δικές του δυνάμεις, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή του από τις εισφορές των μελών του και χωρίς να λαμβάνει καμία χρηματοδότηση από το κράτος.
 Τηρεί πιστά όσα προβλέπονται στο καταστατικό του, το οποίο:
 -Έχει σύγχρονες θέσεις και αντιλήψεις που συνδυάζουν τις ιδεολογικές αρχές του συνεργατισμού με τις αντιλήψεις του διεθνούς marketing των αγροτικών προϊόντων.
 -Είναι προσανατολισμένο στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του αύριο και ιδιαίτερα στη δυνατότητα μιας ενεργούς και υγιούς παρουσίας των οργανώσεων στην ελληνική και διεθνή αγορά.
 -Αποφεύγει τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην συσσώρευση των προβλημάτων της υφιστάμενης τριτοβάθμιας οργάνωσης και στην αδυναμία της να προσφέρει αξιόπιστες λύσεις στα προβλήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων της χώρας.
Ετικέτες
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

[facebook][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget