Μια σκέψη για επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι τεράστιο και δεν υπάρχει τρόπος επίλυσης, όσο κυβερνήσεις και τράπεζες δεν βλέπουν το προφανές, δηλ. ότι ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
 Μέχρι τώρα είδαμε κάποιες προσπάθειες, όπως το Νόμο Κατσέλη και τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.
Και στις δυό περιπτώσεις, γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, δηλ η αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε αποτυχία και αυτό γιατί αντί το κράτος να φτιάξει έναν φορέα που θα ασχοληθεί με ενιαίο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος, στην ουσία αφήνει στην κρίση του κάθε ειρηνοδίκη και τραπεζίτη την εξουσία να αποφασίσει αν κάποιος οφειλέτης θα βοηθηθεί ή όχι.
Ανάλογα λοιπόν με τις προσωπικές αντιλήψεις του κάθε ειρηνοδίκη και τραπεζικού, προκύπτουν διαφορετικά αποτελέσματα ρύθμισης οφειλών, για παρόμοιες καταστάσεις. Και όπως είναι φυσικό, κάθε προσπάθεια οφειλέτη να τα βρει απευθείας με την τράπεζα, συναντά τοίχο, είτε λόγω άρνησης της τράπεζας, είτε λόγω μη ρεαλιστικής και βιώσιμης ρύθμισης που προτείνεται από αυτήν.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών, η κάθε τράπεζα ενδιαφέρεται να ρυθμίσει τις οφειλές προς αυτήν αδιαφορώντας για το γεγονός, ότι ο οφειλέτης χρωστάει και σε δεύτερη ή τρίτη τράπεζα.
 Μία σκέψη για ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η εξής.
 Δημιουργείται ένας φορέας, όπως ο Τειρεσίας.
Η κάθε τράπεζα δίνει μια λίστα με τις απαιτήσεις που έχει από τους οφειλέτες της στο φορέα αυτό.
Ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης πηγαίνει και κάνει μια ρύθμιση, με βάση τη δυνατότητα αποπληρωμής που έχει, σε ρεαλιστική βάση. ΜΙΑ ρύθμιση, όχι με τράπεζες, αλλά με τον φορέα, όπου καθορίζεται ότι π.χ. μπορεί να δίνει 200 ευρώ το μήνα. Πληρώνει λοιπόν κάθε μήνα στον λογαριασμό που έχει στον φορέα 200 ευρώ.
Ο φορέας παίρνει τα 200 ευρώ και τα μοιράζει αναλογικά στις τράπεζες που έχουν απαιτήσεις από το συγκεκριμένο οφειλέτη.
Τέλος στα τηλεφωνήματα των εισπρακτικών και στις απειλές.
Παράδειγμα
 Έστω ότι χρωστάω 10.000 στην τράπεζα Α, 20.000 στην τράπεζα Β και 30.000 στην τράπεζα Γ.
 Πηγαίνω στον ενιαίο φορέα και αφού εξεταστεί το πραγματικό μου εισόδημα, ο φορέας κρίνει ότι μπορώ να δίνω 300 ευρώ μηνιαίως. Εννοείται ότι ο υπολογισμός θα γίνει σε ρεαλιστική βάση. Ούτε να πεινάω, ούτε να γλεντάω σε βάρος των κορόιδων.
 Θα πληρώνω λοιπόν 300 ευρώ κάθε μήνα στον ενιαίο φορέα και αυτός θα τα μοιράζει αναλογικά στις τρεις τράπεζες: 50 ευρώ στην τράπεζα Α, 100 ευρώ στην τράπεζα Β και 150 ευρώ στην τράπεζα Γ. 
 Σε περίπτωση που κάποιον μήνα ΔΕΝ πληρώσω, θα ξέρω ότι θα μου τηλεφωνήσει μόνο ο ενιαίος φορέας, με  τον οποίο θα συννενοηθώ για τη διευθέτηση του προβλήματος και όχι το κάθε κοράκι, να μου βγάζει την ψυχή.
 Ο Φορέας, για την αντιμετώπιση των επαγγελματιών μπαταχτσήδων, θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει ΑΜΕΣΑ τη ρύθμιση.
 Τι κερδίζει ο οφειλέτης.
 Αντί να τρέχει και να τσακώνεται με τις τράπεζες και να μαζεύει βεβαιώσεις οφειλών και λοιπά κωλόχαρτα, αυτά θα γίνονται αυτόματα από τις τράπεζες.
Δυο οφειλέτες με τα ίδια εισοδήματα και τις ίδιες οφειλές, θα απολαμβάνουν την ίδια ρύθμιση και όχι, όπως τώρα,ανάλογα τι θα σκεφτεί ο κάθε ειρηνοδίκης ή τραπεζο υπάλληλος.
Θα του ζητηθεί μία φορά, μία ρύθμιση, όλα σε ένα και θα ξέρει απολύτως τι του γίνεται.
Αντί να πληρώνει ένα σκασμό λεφτά σε δικαστήρια και δικηγόρους, α πληρώσει μιά φορά ένα παράβολο, για το κόστος της ρύθμισης.
Τι κερδίζει η τράπεζα
 Σταματάει να ξοδεύει χρόνο και χρήμα, κυνηγώντας τον κάθε οφειλέτη για την κάθε οφειλή ξεχωριστά.
Σταματάει να πραγματοποιεί μη βιώσιμες ρυθμίσεις, οι οποίες θα τιναχτούν στον αέρα τους επόμενους μήνες.
Αρχίζει και εισπράττει, έστω και ένα ποσοστό της οφειλής, από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες μπατακτσήδες, σε αντίθεση με τώρα, πι οι ίδιοι δεν πληρώνουν τίποτα, είτε επειδή η τράπεζα αρνείται να κάνει ρύθμιση, είτε επειδή η προτεινόμενη ρύθμιση δεν είναι ρεαλιστική.
 Κάθε σκέψη και πρόταση για βελτίωση της παραπάνω ιδέας ευπρόσδεκτη.


http://www.daneiakartes.info/

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget