Κοινωφελής Εργασία : πόσα ακόμα εργατικά ατυχήματα στο βωμό της εκμετάλλευσης των ανέργων;

Δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού για την Καταπολέμηση της Ανεργίας κ. Ράνιας Αντωνοπούλου για το νέο εργατικό ατύχημα, που σημειώθηκε χθες στο Δήμο Χαλκίδας με εργαζόμενη του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», η οποία τραυματίστηκε την ώρα που εργαζόταν σε απορριμματοφόρο (σ.σ.: σε θέση δηλαδή στην οποία δεν πρέπει να απασχολούνται οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος).

 Όπως, λέει η αναπληρώτρια υπουργός, «δυστυχώς, παρά τη ρητή εγκύκλιο του Υπουργείου και την οδηγία της ΚΕΔΕ προς όλους του Δήμους της χώρας, να μην απασχολούνται εργαζόμενοι της Κοινωφελούς σε απορριμματοφόρα, οι Δήμοι εξακολουθούν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε ενώπιον του τέταρτου ατυχήματος με εργαζόμενο στον τομέα καθαριότητας».
 «Στο εξής», συμπληρώνει, «η μη τήρηση των οδηγιών από τους επιβλέποντες φορείς, πέραν των πιθανών ποινικών ευθυνών, θα επιφέρει και κυρώσεις αποκλεισμού των Δήμων από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας».
 Επίσης, καταλήγει, «θα ήθελα να σημειώσω ότι το ΣΕΠΕ διενεργεί και θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους στους επιβλέποντες φορείς του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Εντούτοις, τους εργαζόμενους να προχωρούν σε αναφορές προς το ΣΕΠΕ, σε περίπτωση καλώ που οι φορείς δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους».
 Και εδώ έρχονται και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα:
 (α) Έπρεπε να γίνουν τέσσερα εργατικά ατυχήματα για να πάρει θέση το υπουργείο;
 Δεν είναι μακριά το γεγονός από το σοβαρότατο τραυματισμό εργαζομένου στην «κοινωφελή» του Δήμου Μεγαρέων (5-10-15), ο οποίος - όπως είχε καταγγείλει τότε η ΠΟΕ-ΟΤΑ - απασχολούνταν σε καθήκοντα που δεν έπρεπε, ενώ παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες οι συνθήκες και οι αιτίες του ατυχήματος.
 (β) Το υπουργείο, από τη στιγμή που η ίδια αναπληρώτρια υπουργός λέει πως «το ΣΕΠΕ διενεργεί και θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους» και πως καλεί «τους εργαζόμενους να προχωρούν σε αναφορές προς το ΣΕΠΕ, σε περίπτωση που οι φορείς δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους», δε γνωρίζει τίποτε για τους παραβάτες αιρετούς;
 Θα ήταν ψέμα εάν απαντούσε «όχι». Και αυτό, διότι -με αφορμή το εργατικό ατύχημα στο Δ. Μεγαρέων- αλλά και σε συναντήσεις με τους αρμοδίους, η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το έχει καταγγείλει πλειστάκις.
γ) Αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός για οδηγία της ΚΕΔΕ προς τους δήμους της χώρας να μη χρησιμοποιούν τους εργαζομένους της «κοινωφελούς» σε καθήκοντα, πέραν από αυτά που προβλέπονται στην Προκήρυξη πρόσληψή τους. Μήπως, όμως, η «οδηγία» αυτή είναι για το... θεαθήναι;
 Διότι, ναι μεν η απασχόληση των εργαζομένων μέσω κοινωφελούς εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι παράνομη (σ.σ.: κανείς αιρετός δεν έχει τιμωρηθεί μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τους εργαζομένους που «τιμωρούνται» για την ανάγκη τους να βρουν εργασία και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην), ωστόσο, γίνεται με την ανοχή και της κεντρικής εξουσίας και των αιρετών, που έτσι κλείνουν «τρύπες» σε κενές οργανικές θέσεις που προορίζονται αποκλειστικά και μόνον για μόνιμο προσωπικό. Μήπως και αυτό δεν το ξέρει το αρμόδιο υπουργείο;
 Όπως έχει καταγγείλει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, που συνεχίζει να βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες μεθόδους και να διεκδικεί σταθερή εργασία, μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών και εφαρμογή της αρχής για ίσες αμοιβές, ίδια δικαιώματα και εφαρμογή των ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας, ακόμη και αυτής της κουτσουρεμένης, που έπρεπε να είχε αλλάξει, αλλά δεν άλλαξε δυστυχώς ακόμα.
 Οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου «παραγνωρίζουν» την παράμετρο της νομιμότητας, την ώρα που οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων πέφτουν θύματα εκβιασμού, τύπου «ή υπογράφεις ή φεύγεις», από τις δημοτικές Αρχές, που θέλουν να «βολευθούν», χωρίς κανένα αντίτιμο. Πέραν του ότι έτσι εξυπηρετούν τη βούληση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, που επιθυμεί σφόδρα να απαξιώσει τις δημοτικές κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες, ώστε να τις δώσει σε ιδιώτες, με βαρύ αντίτιμο για την τσέπη του δημότη.
 Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ομοτράπεζος του Φούχτελ ζητεί από τον υπουργό Εσωτερικών να αποσύρει τη διάταξη, με την οποία ανανεώνονται οι συμβάσεις στους ΟΤΑ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και τα δημοτικά συμβούλια θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Δημοτικών Αρχών Νέας Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Κερατσινίου Δραπετσώνας και άλλων που προχώρησαν σε αποφάσεις ζητώντας την παράταση και παραμονή όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες των Δήμων και να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δημοτών.

θηβα εργασια

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget