Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ

«Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ» - Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός για την υλοποίηση των έργων της Περιφ. Στερεάς Ελλάδας προς όφελος των πολιτών

Με αφορμή δελτίο τύπου του Δήμου Λεβαδέων και τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για την μετατροπή της νομικής μορφής του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α και την συγχώνευση των τοπικών Φο.Δ.Σ.Α σε αυτόν, το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε, το οποίο συνεδρίασε σε διευρυμένη σύνθεση με την συμμετοχή Δημάρχων των Δήμων – Μελών του, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω.

 Το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειάς μας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικών ή προσωπικών σκοπιμοτήτων.
 Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια Περιφέρεια με έντονα προβλήματα στην διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα διαθέτει ενεργούς ΧΑΔΑ, ενώ υπολείπονται σημαντικές υποδομές για την ορθολογική διαχείριση, σύμφωνα με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων Δημοτικών αρχών από την ανάληψη των καθηκόντων τους αποφάσισε να επιλύσει αυτό το μείζον ζήτημα και δρομολόγησε τις διαδικασίες για έναν Περιφερειακό σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες και την επιθυμία του κάθε Δήμου.
 Με βάση αυτήν την αρχή συντάχθηκαν τα τοπικά σχέδια των 25 Δήμων της Περιφέρειας και περιγράφηκαν τα απαιτούμενα έργα, με προτεραιότητα την διαλογή στην πηγή.
 Όλα τα τοπικά σχέδια των Δήμων έγιναν αποδεκτά και προωθήθηκαν στον υπό αναθεώρηση ΠΕ.Σ.Δ.Α.
 Ο Δήμος Λεβαδέων εντός του τρέχοντος έτους άλλαξε 3 φορές τον σχεδιασμό του αφού
 - Στις 31 Μαρτίου 2015 κατέθεσε το τοπικό του σχέδιο και ζητούσε μικρή μονάδα κομποστοποίησης
 - Την 1η Σεπτεμβρίου 2015 κατέθεσε ενυπόγραφο κείμενο και ζητούσε Χώρο
 Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) μαζί με άλλους 4 Δήμους.
 - Στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 κατέθεσε νέο κοινό τοπικό σχέδιο 5 Δήμων και ζητούσε εκτός του ΧΥΤΥ και μονάδα μηχανικής διαλογής σύμμεικτων απορριμμάτων, μονάδα ανακύκλωσης, μονάδα κομποστοποίησης και μονάδα διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων.
 Και στις 3 περιπτώσεις ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α έκανε αποδεκτές τις προτάσεις του Δήμου Λεβαδέων και τις συμπεριέλαβε στον υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α).
 Ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α και όλοι οι Δήμοι που συμμετέχουν σε αυτόν όχι μόνο σεβάστηκαν την επιθυμία και την αυτονομία κάποιων Δήμων αλλά το απέδειξαν στην πράξη.
 Η αλά καρτ επίκληση του νέου ΕΣΔΑ, να το επικαλούμαστε δηλαδή όπου συμφέρει και μας διασφαλίζει την αυτονομία μας αλλά αυτήν την αυτονομία να μην την αναγνωρίζουμε στους άλλους, κάθε άλλο παρά δεοντολογικό και δημοκρατικό είναι.
 Οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας αποφάσισαν μέσα από μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία των Δημοτικών Συμβουλίων, να μετατρέψουν την νομική μορφή του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α από Σύνδεσμο σε Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α.
 Η διαδικασία αυτή ελέγχθηκε για την νομιμότητά της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αναστολή της νομιμότητας.
 Παράλληλα 6 τοπικοί Φο.Δ.Σ.Α αποφάσισαν την συγχώνευσή τους στον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α., όπως προβλέπεται στην νομοθεσία .
 Εκτιμούμε ότι αυτή η επιθυμία και η αυτονομία των συγκεκριμένων Δήμων, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία της Περιφέρειας, θα πρέπει επίσης να είναι σεβαστή και όχι να γίνεται προσπάθεια ακύρωσής της.
 Η προσπάθεια αυτή έγινε προκειμένου να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των έργων στην Περιφέρειά μας και ολοκληρωμένος σχεδιασμός με στόχο τις οικονομίες κλίμακας, προς όφελος των πολιτών.
 Η προσπάθεια έγινε επίσης για κλείσουν οι ενεργοί ΧΑΔΑ, να αποφευχθούν τα δυσβάστακτα πρόστιμα και να προστατευθεί το περιβάλλον.
 Με αυτήν την λογική Φο.Δ.Σ.Α και Δήμοι της Περιφέρειας δέχονται στις εγκαταστάσεις τους τα απορρίμματα άλλων Δήμων, στα πλαίσια της Περιφερειακής συνείδησης, της αλληλεγγύης και του ενιαίου σχεδιασμού, σύμφωνα με την ΚΥΑ οικ. 54658/ 4266 (ΦΕΚ Β 3242/3.12.2014) περί μεταφοράς απορριμμάτων.
 Οι 23 Δήμοι που συμμετέχουν στον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α, συνεχίζουν με σταθερά βήματα την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρειά μας.
 Το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει, παρόλα τα εμπόδια που προσπαθούν κάποιοι να βάλουν.
 Όσον αφορά την δικαίωση, αυτή δεν επέρχεται μέσα από την δημιουργία προβλημάτων, αλλά από την επίλυση τους.
Ετικέτες
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

[disqus][facebook][blogger]

θηβα real news

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget