Δήμος Θηβαίων: Ενημέρωση για τη νόσο Alzheimer

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ (21/9) η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Θηβαίων διαδίδει το μήνυμα της διεθνούς ενημερωτικής εκστρατείας με τίτλο "ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ" , καθώς και χρήσιμες οδηγίες για τους ασθενείς.
«Μη με ξεχνάς» (Remember me) είναι το κεντρικό θέμα της φετινής ενημερωτικής εκστρατείας που διεξάγει ο Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer. Μέσω της εκστρατείας αυτής, επιδιώκεται να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, δεδομένου ότι ο στιγματισμός και η παραπληροφόρηση που περιβάλλει την άνοια, παραμένει ένα παγκόσμιο πρόβλημα.
Ο παγκόσμιος μήνας για τη Νόσο Alzheimer αποτελεί αφορμή για δράση, καθώς δημιουργείται ένα παγκόσμιο κίνημα ενωμένο από την έκκλησή του για αλλαγή. Η Νόσος Alzheimer ανήκει στις εκφυλιστικές νόσους του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που εμφανίζονται κατά την τρίτη ηλικία και ευθύνεται για το 50-60% των περιπτώσεων άνοιας.
Η άνοια εκδηλώνεται κυρίως με διαταραχές στην εγγραφή πρόσφατου μνημονικού υλικού, καθώς και με δυσκολίες στην ανάκληση αρχικά της πρόσφατης και σε μεταγενέστερα στάδια της απώτερης μνήμης.
Το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 20% άνω των 80 ετών έχουν νόσο Alzheimer, τη δεύτερη πιο συχνή πάθηση στην ηλικία των 80 μετά τις αρθρίτιδες.
Τα δέκα χαρακτηριστικά της άνοιας είναι:
    Απώλεια μνήμης (δυσκολία του ατόμου να θυμηθεί τηλέφωνα, πληροφορίες, ειδήσεις, ραντεβού κλπ).
    Δυσκολία στην εκτέλεση συνηθισμένων πράξεων (δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών πράξεων σχετικά με την οδήγηση, τη μετακίνηση, τη διατροφή, την εργασία, τα ψώνια κτλ).
    Δυσκολία στην κρίση (αδυναμία καθορισμού και λήψης αποφάσεων ανάλογα με τα καθημερινά δεδομένα π.χ. σύγχυση στην ένδυση, στην επιλογή διαδρομών κλπ).
    Αποπροσανατολισμός σε σχέση με τον τόπο και τον χρόνο (δυσκολία στην ανάκληση ημερομηνιών, προσδιορισμού ωρών και περιόδων της ημέρας, αδυναμία προσδιορισμού του χώρου ακόμα και σε περιοχές κοντά στην κατοικία τους).
    Δυσκολία στη χρήση της γλώσσας (ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση ξεχνούν τι θέλουν να πουν και μιλούν περιφραστικά όταν αναφέρονται σε ένα αντικείμενο).
    Δυσκολίες με την αφαιρετική και προσθετική σκέψη (δυσκολία στη διαχείριση αριθμών π.χ. τηλέφωνα, λογαριασμούς , διαχείριση χρημάτων κλπ).
    Απώλεια αντικειμένων (χάνουν αντικείμενα όπως κλειδιά, πορτοφόλια, έγγραφα κλπ και τοποθετούν άλλα αντικείμενα σε απίθανα μέρη κλπ).
    Αλλαγές στη διάθεση (οι αλλαγές στην συναισθηματική κατάσταση των ατόμων με άνοια είναι ταχύτατες και διακυμαίνονται από την βαθιά λύπη, στον θυμό ή το μεγάλο κέφι, συχνά χωρίς προκλητό αίτιο).
    Αλλαγές στην προσωπικότητα (αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά που εκδηλώνονται με παρανοϊκότητα, με υποβολιμότητα, με εξάρτηση από οικεία πρόσωπα κτλ).

Δείτε εδώ 

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget