Κι όμως οι κλειστές τράπεζες «τόνωσαν» τα δημόσια έσοδα!

Ο φόβος του «κουρέματος» των καταθέσεων λειτούργησε υπέρ του δημοσίου, ενώ κάποιοι φορολογούμενοι άρχιζαν να πληρώνουν και περισσότερα από ότι όφειλαν για να…. βγουν πιστωτικοί.Τη βελτίωση των δημόσιων εσόδων προκάλεσε το “κλείσιμο” των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, προκαλώντας την έκπληξη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που έβλεπαν τα ταμεία να γεμίζουν με έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ημερήσια βάση από καταβολή φόρων.

 Ο φόβος του “κουρέματος” των καταθέσεων λειτούργησε όπως φαίνεται υπέρ του δημοσίου, ενώ κάποιοι φορολογούμενοι άρχιζαν να πληρώνουν και περισσότερα από ότι όφειλαν για να…. βγουν πιστωτικοί.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, 2 εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι - παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ανακοινωθεί παράταση για τη αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων - έσπευσαν να πληρώσουν  τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
 Έτσι, το Δημόσιο εισέπραξε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ μέσα σε μία ημέρα! Μέσα σε ένα διημέρο συγκεντρώθηκαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ , ποσό πολύτιμο για τις ανάγκες του Δημοσίου που μέχρι και το τέλος της εβδομάδας πάσχιζε να βρει πως θα συγκεντρώσει περί τα 550 εκατ. ευρώ για την καταβολή του 15νθήμερου στους δημοσίους υπαλλήλους.
 ΄’Εκπληξη ήταν και η υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις 100 δόσεις.Την ίδια ώρα, μετά την επιβολή των capital controls αυξήθηκε το ποσοστό όσων επέλεξαν να πληρώσουν το χρέος του εφάπαξ, για να κερδίσουν και δώρα του νόμου (διαγραφή πρσαυξήσεων κλπ). Μέχρι στιγμής οι εισπράξεις από τη ρύθμιση έχουν υπερβεί τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον ο στόχος για έσοδα ενός δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους μοιάζει εφικτός. Επίσης, την Τρίτη από τα 6 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων είχαν υποβληθεί μόλις 2,75 εκατομμύρια δηλώσεις.  


Πηγή protothema

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget