Δικαστική «βόμβα» στη διαθεσιμότητα



Με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, 33 υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα που είχαν ενταχθεί στο καθεστώς τον περασμένο Σεπτέμβριο πρέπει να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους. Το πρώτο ισχυρό χτύπημα κατά της διαθεσιμότητας υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα δίνει προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία υπάλληλοι που είχαν ενταχθεί στο καθεστώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο επιστρέφουν σήμερα στις θέσεις τους.
Πρόκειται για 9 εργαζόμενους του ΟΑΕΕ και 24 εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού, από όλη την Ελλάδα, στην πλειονότητά τους σχεδιαστές και εργάτες.
 
Κανονικός μισθός
 
Ταυτόχρονα με την επιστροφή στις θέσεις που κατείχαν, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών που δικαιούνταν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα. Στην αίθουσα του Πρωτοδικείου συζητήθηκαν, χθες, τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι και ο δικαστής προχώρησε στην έκδοση της προσωρινής διαταγής, κρίνοντας ότι τόσο για το συμφέρον του Δημοσίου όσο και των εργαζομένων οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.
 Πρόκειται για μια απόφαση που δεν μπορεί να αγνοηθεί και για την οποία δεν μπορεί να ζητηθεί ανάκληση.
 Επιπλέον, νομικοί επισημαίνουν ότι η απόφαση δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και κατ” επέκταση διαμορφώνεται η νομολογία που δύναται να καταρρίψει το καθεστώς διαθεσιμότητας και να αποτρέψει το ενδεχόμενο απόλυσης για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους μέσω αντισυνταγματικών διατάξεων. Να θυμίσουμε ότι ανάλογες προσωρινές διαταγές υπήρξαν στο παρελθόν υπέρ της επιστροφής σχολικών φυλάκων στην εργασία τους.
 
Αντισυνταγματικές διατάξεις
 
Οπως σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος των υπαλλήλων που επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους, εργατολόγος Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα, «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εξέλιξη στη δικαστική προσπάθεια των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στον στενό δημόσιο τομέα ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει τον προάγγελο και άλλων δικαστικών αποφάσεων που θα διαπιστώσουν το ένα, απλό και απολύτως σαφές σε όλους μας γεγονός, ότι οι διατάξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές, δεν βοηθούν το Δημόσιο και θίγουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».
 Υπενθυμίζεται, τέλος, πως, βάσει στοιχείων που διαβίβασε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπάλληλοι που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς διαθεσιμότητας από τον Ιούλιο του 2013 ανέρχονται στους 12.799, χωρίς να συνυπολογιστούν οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ.


http://www.efsyn.gr

ΔΗΜΟΣΙΟ,ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ,ΘΗΒΑ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget