Με δανεικά η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση στη χώρα. Να πάρουμε κι εμείς την ΕΥΑΘ;



Ακόμη πανηγυρίζουν στο ΤΑΙΠΕΔ για τη βελτιωμένη ύψους 652 εκατομμυρίων ευρώ, προσφορά της Emma Delta με την οποία εξαγόρασε το 33% του ΟΠΑΠ.Βέβαια, η Emma Delta στην οποία μετέχει και ο όμιλος Μελισσανίδη, δε χρειάστηκε να βάλει και πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Με ενέχυρο τις μετοχές του ΟΠΑΠ, η εταιρία προχωρεί σε έκδοση ομολογιακού με στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της εξαγοράς του Οργανισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό της τάξης των 252 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια.Με δάνειο από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες και καλύπτοντας μόλις το ένα τρίτο το ποσού με ίδια κεφάλαια.

 Πρόκειται για δύο επιμέρους εκδόσεις 250 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, η διάρκεια των οποίων θα είναι 4 έτη. Εγγυητές θα είναι η Emma Delta Ltd και η Emma Delta Hellenic Holding Ltd. Να σημειωθεί οτι η Emma Delta είναι διαχειρίστρια εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων (funds). Ιδρύθηκε από τον Τσέχο Jiri Smejc και τον Ελληνα επιχειρηματία Γιώργο Μελισσανίδη, γιο του Δημήτρη (Aegean). Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, ένα από τα fund που η Emma Delta διαχειρίζεται, θα βάλει τα λεφτά για τον ΟΠΑΠ και αποτελείται από συμμετοχές διαφόρων επιχειρηματιών. Στο fund συμμετοχή, εκτός από τους Smejc και Μελισσανίδη, έχουν η ρωσική επενδυτική εταιρεία ICT (βασικότερος μέτοχος είναι ο Ρώσος Alexander Nesis), το επενδυτικό κεφάλαιο από την Τσεχία KKCG, το επενδυτικό κεφάλαιο από τη Σλοβακία J&Τ Finance και ο Χρήστος Κοπελούζος (υιός του Δημήτρη Κοπελούζου της Prometheus Gas).Άγνωστο αν τελικά θα συμμετάσχουν κι άλλοι Ελληνες επιχειρηματίες. Για την εξαγορα ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε δηλώσει οτι έχει πολλαπλά τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο. Όπως είπε διευκρινίσει ο ίδιος με την αποκρατικοποιήση αυτή αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο.Όταν το ελληνικό δημόσιο ελάμβανε το 100% των κερδών του ΟΠΑΠ, η εξασφάλιση μόνο του 30% αυτών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού. Ούτε φυσικά, το γεγονός οτι η εξαγορά του προς πώληση κομματιού του έγινε με δανειοδότηση από τις ανακεφαλαιοποιημένες από το ελληνικό Δημόσιο, τράπεζες είναι όφελος.Πάντως, μιας και μιλάμε για την μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής, που μάλιστα ανέβασε τα έσοδα του ταμείου στα 3,6 δις ευρω, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα πόσα χρήματα μπήκαν τελικά στα ταμεία του Δημοσίου.
Πολύ εύκολα ήρθαν τα πράγματα για τους επενδυτές, οι οποίοι πέτυχαν τη χορήγηση δανείου ύψους 400 εκατ ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, που δε δανείζουν ούτε στο Θεό! Την ίδια τύχη δε μοιράζονται τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια Ελλήνων που καρδιοχτυπούν για το μέλλον της θέσης εργασίας τους ή της επιχείρησης τους. «Τα λεφτά πηγαίνουν στα λεφτά» στην χώρα της ύφεσης του Α. Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου.
  

Danioliptes.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget