Οι δήμοι καλούν τα κεντρικά: SOS



 Ανήμποροι να διαχειριστούν τις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί από το «μαχαίρι» στην τοπική αυτοδιοίκηση δηλώνουν δήμαρχοι σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίοι κάνουν λόγο για μνημόνιο - οδοστρωτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Περί τους 25 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλαν επιστολή (προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων) με την οποία γνωστοποιούν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν από το αξίωμα λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι τους. Τι τους ανάγκασε σε αυτήν την κίνηση. Τι απαντούν στους «επικριτές» τους.

 Ένας από τους 25 αιρετούς υπό παραίτηση, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτιος Δημητριάδης, μιλάει για σφοδρή επίθεση των περικοπών που απορρέουν από το μνημόνιο με άμεσες επιπτώσεις στους πολίτες. Όπως λέει, ενόψει του νέου σχολικού έτους τα προβλήματα στον δήμο του συσσωρεύονται, καθώς η αρχή αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που συνοδεύουν τη λειτουργία 80 σχολικών εγκαταστάσεων (θέρμανση, συντήρηση, καθαρισμός κ.ο.κ.). Επισημαίνει δε την απουσία από εδώ και στο εξής των σχολικών φυλάκων, λόγω της ένταξής τους στο καθεστώς της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση.
 Αντίστοιχα, περιγράφει μία προβληματική κατάσταση στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού (τεχνικά μέσα, έστω και πεπαλαιωμένα, υπάρχουν). Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται στη διαδικασία της εφεδρείας κατά την οποία ο δήμος χορηγεί από τον δικό του προϋπολογισμό το 75% των αποδοχών εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, «για να κάθονται στο σπίτι τους και να μην προσφέρουν παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναρίθμητες ανάγκες».
 Περιορισμένες είναι οι δυνατότητες του δήμου Αλεξάνδρειας και στον τομέα των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, την ώρα που η ανεργία στην περιοχή ξεπερνά το 40%.
 Οι συγκεκριμένες παράμετροι, οι οποίες αφορούν μόνο σε ένα μέρος της συνολικής εικόνας, είναι το αποτέλεσμα της - κατά τα άλλα - επιτυχίας του δήμου να μην είναι οικονομικά ελλειμματικός, όπως υποχρεούται πλέον στο νέο περιβάλλον το οποίο έχει διαμορφωθεί την τελευταία 5ετία.
 Μαζί με άλλους 24 δημάρχους, ο Φ.Δημητριάδης καλεί την κεντρική εξουσία:
 «Να ακούσει τη φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποδεχτεί τα δίκαια αιτήματά μας. Αν όµως η Κεντρική Εξουσία αγνοήσει, για µια ακόµη φορά, αυτή την ύστατη έκκληση, ας γνωρίζει πως εµείς, οι άµεσα εκλεγµένοι απ’ το Λαό Εκπρόσωποι της Πρωτοβάθµιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, τιµώντας την εντολή και την εµπιστοσύνη των συνδηµοτών µας, σεβόµενοι την ιστορία του θεσµού που υπηρετούµε, και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υποµονής, κάθε ικµάδα αντοχής και κάθε ελπίδα αναµονής απέναντι σε µια αδηφάγα, ανάλγητη και  αναίσθητη Κεντρική Εξουσία, ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ τις παραιτήσεις µας από τα δηµοτικά αξιώµατά µας, και ∆ΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι συνεχίζουµε, µαζί µε τους συµπολίτες µας, τον αγώνα για µια Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντάξια του ονόµατος και των παραδόσεών της.»
 Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας χαρακτηρίζει συμβολικό τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης κίνησης, αλλά προβλέπει ότι αν το επόμενο διάστημα δεν τροποποιηθούν συγκεκριμένα άρθρα του πρόσφατου πολυνόμου, τότε θα ληφθούν αποφάσεις παραιτήσεων πλέον σε επίπεδο Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
 Ο ίδιος στέκεται και στις αυστηρές κυρώσεις οι οποίες έχουν εγκαθιδρυθεί για τους δημάρχους σε σχέση με την οικονομική εποπτεία των τομέων τους: «ουσιαστικά μας καλούν να προβαίνουμε σε έλεγχο προθέσεων».
 Σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατεί αναφορικά με τα φαινόμενα διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία επισημαίνει συστηματικά στις εκθέσεις του και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, κάνει λόγο για υπερβολή μεγάλου αριθμού ΜΜΕ η οποία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.
 Ως προς τη δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, σύμφωνα με την οποία αποτελεί φυγομαχία η επιλογή ενός αιρετού να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, επισημαίνει ότι προς το παρόν πρόκειται για μία συμβολική κίνηση των «25» και πως σε κάθε περίπτωση ο καθένας κρίνεται για αυτά που λέει και αυτά που κάνει.


Πηγη http://tvxs.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget