Η κρίση έχει επιφέρει πολλά δεινά, τονίζει ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος



Πολλά και σημαντικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση της Εστίας Μητέρας στη Λιβαδειά κάνοντας λόγο για ολόκληρους λαούς που τους οδηγούν να γίνουν δούλοι των αγορών του χρήματος, για τα δεινά της κρίσης που έχει οδηγήσει χιλιάδες σε απόγνωση και αυτοκτονία ενώ παράλληλα τόνισε ότι διέξοδος είναι η επιστροφή στο Θεό.
 «Μόνο αν μπορούμε να βλέπουμε τον διπλανό μας ως συνάνθρωπο με όμορφα συναισθήματα όπως θα θέλαμε και εμάς να μας αντιμετωπίζουν μπορούμε να ελπίζουμε», είπε ενώ συμπλήρωσε: «Και όσοι ασχολούμεθα και με κοινές προσπάθειες γνωρίζουμε ότι για πολλούς συνανθρώπους μας που δεν έχουν κανένα και καμία δυνατότητα επιβίωσης είναι τα πράγματα πιο δύσκολα και μπορούμε να πούμε ότι μόνο οι συντονισμένες προσπάθειες από όλους μας μπορούν να αποδώσουν και να στηρίξουν την ελπίδα για να μην υπάρξει τελμάτωση της ζωής και να μη χαθεί η προοπτική της ανθρωπιάς που τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργήθηκε», είπε χαρακτηριστικά.
 Ο κ. Γεώργιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί και ταλανίζει την πατρίδα μας και γενικότερα την παγκόσμια κοινότητα έχει επιφέρει πολλά δεινά.

 «Από όλα τα κακά το πιο χειρότερο είναι ότι έχει οδηγήσει χιλιάδες συμπατριώτες μας στην απόγνωση και την αυτοκτονία και αυτό είναι το πιο οδυνηρό», είπε και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η πολύπλευρη αυτή κρίση που είναι απόρροια κρίσης αξιών και ιδανικών δεν ήρθε ξαφνικά.
 «Ακούμε –είπε ο Μητροπολίτης- πολλές φορές ότι όλα αυτά ήρθαν γιατί χάθηκαν άλλα πλαίσια ζωής. Εγώ ως κληρικός θα σας πως ότι συνέβη και αυτό γιατί νομίζω αφήσαμε στο περιθώριο το Θεό και τον κόσμο του. Και τότε αφού διακηρύχθηκε επίσημα από πολλά στόμα ο θάνατος του Θεού όλα επιτρέπονται. Οδηγός μας έγινε το κέρδος, το χρήμα και οι αγορές. Και ο άνθρωπος έπαψε να είναι η εικόνα του Θεού στη γη που έχει την πιο μεγάλη αξία και έγινε ένα άβουλο ον που υποτάσσεται στην κυριαρχία των συμφερόντων των ισχυρών και των δυνατών».
 Και πρόσθεσε: «Με συγκίνησαν οι σκέψεις του πολυσέβαστου αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστάσιου όταν ανάμεσα στα άλλα διακήρυξε στο παγκόσμιο συμβούλιο των εκκλησιών ότι ο σεβασμός προς το ανθρώπινο  πρόσωπο αντικαταστάθηκε από τη δεσποτεία απρόσωπων θεσμών και δυνάμεων. Ο τονισμός της ελευθερίας του ανθρώπου υπεχώρησε δίνοντας την έμφαση στην απόλυτη ελευθερία της αγοράς. Έτσι από κοινωνία ελευθέρων προσώπων φτάσαμε ολόκληροι λαοί να γίνονται υποψήφιοι δούλοι απρόσωπων ομάδων, ανωνύμων εμπόρων του χρήματος οι οποίοι είναι γνωστοί ως αγορές που ρυθμίζουν βασικά τις οικονομίες των λαών. Αυτές αυτονομούν τον χρήμα σαν αφηρημένη λογιστική αξία και το εμπορεύονται».
 Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο έχουμε ακούσει τόσα πολλά που τα συναισθήματά μας είναι ανάμικτα και κυριαρχούν πολλές φορές τα αρνητικά πλαίσιο γιατί «ακόμα και τώρα ακούγονται εκτροπές και σκάνδαλα και θυμόμαστε πάρα πολλά γεγονότα στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα που μας κουράζουν, που μας πληγώνουν, μας πικραίνουν και μας απογοητεύουν».
 Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θέλει να φανεί ως απαισιόδοξος κήρυκας αλλά όμως «πρέπει να παραδεχτούμε ότι πολλές φορές υπεύθυνοι για την πολιτική ζωή δεν αντέδρασαν εκεί που έπρεπε, σε αυτά που έρχονταν και ακόμα περισσότερο σε ενέργειες που έφερναν πολλούς συνάνθρωπους μας στην ανεργία και την εξαθλίωση».

Επίσης έκανε λόγο για καταναλωτική υστερία και θεοποιήση του κέρδους.

«Το χρήμα, τα υλικά αγαθά έγιναν σκοπός της ζωής μας όπως και η χωρίς όριο συσσώρευση αγαθών για τον εαυτό μας, για την οικογένειά μας, για την παρέα μας αδιαφορώντας για τους διπλανούς μας. Τη θέση του Θεού στη ζωή μας πήρε το χρήμα και αυτό καθόριζε κάθε ενέργεια και επέμβαση. Ένα άλλο άσχημο σημείο είναι η πλεονεξία που δεν είχε όρια και έγινε απληστία με αποτέλεσμα το ψέμα, η αδικία και η εκμετάλλευση να κυριαρχήσουν και η μικροί και ανήμποροι να συνθλίβονται όλο και περισσότερο. Το εγώ κυριαρχεί παντού και ο άνθρωπος από πρόσωπο γίνεται άτομο, μάζα και στο τέλος αντικείμενο εκμετάλλευσης. Πολλές φορές είδαμε να νοείτε συνάνθρωπος μόνο ο συγγενής, ο φίλος ο στενός περίγυρος, ο συνεργάτης και η αγάπη, η ισονομία και η δικαιοσύνη να περιορίζονται σε συγκεκριμένους».

Ακόμα δεν δίστασε να αναφερθεί στις ευθύνες που έχουν όλοι.

«Οι ευθύνες της εκάστοτε πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας ασφαλώς είναι μεγάλες αλλά και οι ευθύνες όλων μας που δεν αντιδράσαμε και όσων δεν τοποθετήθηκαν αληθινά όλα αυτά τα χρόνια σε ένα πλαίσιο αντιμετώπισης είτε της όποιας αδικίας είτε όποιας αγωνίας», είπε χαρακτηριστικά..

Έμφαση έδωσε και στο θέμα της μετάνοιας τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο μια έκφραση παραδοχής των λαθών μας.

Όπως επεσήμανε «Η μετάνοια εκφράζει αλλαγή στη σκέψη του νου. Μετανοώ αυτό σημαίνει, αλλάζω νου. Στην αλλαγή του τρόπου ζωής, στις επιλογές, τις τοποθετήσεις, τους στόχους. Χωρίς αυτοκριτική δεν μπορούμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας, την λάθος κατεύθυνση που πήραμε στη ζωή μας. Μόνο με αλλαγή του τρόπου ζωής μπορούμε να σταματήσουμε αυτό που μας πονάει και μας πληγώνει που διαπιστώνουμε ακόμα και σήμερα να προχωρά και να αυξάνει».

Ο κ. Γεώργιος κατέληξε αναδεικνύοντας την ανάγκη επιστροφής στο Θεό και τις ηθικές αξίες.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget