Δίκτυο εμψύχωσης εργαζομένων και ανέργων από το Ε.Κ. Λιβαδειάς



Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς που αναπτύσσει, διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Ανεργία, Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ομάδες Εμψύχωσης Εργαζομένων και Ανέργων».με ομιλητές τον επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) Δημήτρη Κατσορίδα και τον ψυχολόγο και στέλεχος πρόληψης «Αθήνα Υγεία» – ΟΚΑΝΑ Γιώργο Λεχουρίτη.

«Στόχος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς είναι να δημιουργηθούν ομάδες οι οποίες θα παρέχουν συγκεκριμένες δράσεις για την δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη και την αντιμετώπιση ψυχικών δυσκολιών που συνοδεύουν τόσο τους άνεργους όσο και τους εργαζόμενους, όσο ακόμα εργάζονται, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την επισφάλεια και το φάσμα της απόλυσης, καθώς και όλους τους πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Γιάννης Σταθάς.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι κακώς ορισμένοι προσπαθούν να τους δημιουργήσουν ενοχές πως φταίνε για ότι συμβαίνει σήμερα. Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε όλοι. Πρόκειται για μια ταξική άμυνα με ταυτόχρονη προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης, ο λαός πρέπει να αγωνιστεί και όχι να μοιρολατρεί  έχοντας ενοχές του τύπου μαζί τα φάγαμε».

Σκοπός των ομάδων στήριξης είναι οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να μιλήσουν, να μοιραστούν συναισθήματα, να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και έτσι όχι μόνο να δεχτούν αλλά και να δώσουν βοήθεια.

«Βασικός σκοπός είναι να φτιαχτεί ένα κέντρο κοινωνικής υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων ώστε συνάδελφοι μας είτε είναι άνεργοι είτε εργαζόμενοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα εργασιακής επισφάλειας, μείωσης των ωρών εργασίας, μείωση του μισθού, εκ περιτροπής εργασία, εντατικοποίηση της δουλειάς, εργοδοτική τρομοκρατία και οτιδήποτε άλλο να μπορέσουν να βρεθούν μεταξύ τους να συζητήσουν να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτή τη κρίση. Υπάρχουν και άλλοι που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και πρέπει να δούμε πως όλοι αυτοί θα συντονιστούν, πως θα κάνουν κάποιες δράσεις που οι ίδιο θα επιλέξουν. Το πιο σημαντικό είναι να μην αισθανθεί κανείς μόνος του» σημείωσε ο κ. Κατσορίδας.

Καταλήγοντας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Μαζί με το Ε.Κ. που κάνει κοινωνικό παντοπωλείο, λαϊκό φροντιστήριο, κοινωνικών ιατρείο και σειρά άλλων δράσεων εκτιμώ ότι σήμερα είναι βασικό να μπορέσουν οι άνθρωποι να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο και το πιο σημαντικό να συσπειρωθούν και να αντισταθούν».

Από την πλευρά του ο Γ. Λεχουρίτης δήλωσε σχετικά: «Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε μια ιδέα που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και 15 χρόνια η οποία αυτή τη δύσκολη στιγμή ιδιαίτερη σημασία».

Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη πρόκειται για μια πρωτοβουλία σταθμό διότι ξεκινώντας από το Ε.Κ. Λιβαδειάς μπορεί η δημιουργία αυτών των κέντρων να προωθηθεί σε πανελλαδικό πλαίσιο και δίκτυο.

«Τα κέντρα αυτά μπορούν να προσφέρουν καταρχάς μια συμβουλευτική ενδυνάμωση και εμψύχωση στο κομμάτι των ανέργων και ιδιαίτερα στο ευαίσθητο τομέα της θυματοποίησής τους από την απώλεια της εργασίας που θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο απώλεια της εργασίας αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού τους και τις ζωής τους που χάνεται και πλέον ο άνθρωπος ως άνεργος αποπροσανατολίζεται. Τα κέντρα λοιπόν μπορούν να τον βοηθήσουν να το ξεπεράσει και να παρέχουν υποστήριξη για μια νέα κοινωνικοποίησή του.


ΠΗΓΗ http://www.tabloid.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget