ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


Οι Παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί καλύπτουν μια σημαντική κοινωνική ανάγκη, σε μια εποχή όπου η εργατική λαϊκή οικογένεια αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και ευκαιρία για δουλειά που της παρουσιάζεται.
Η εξασφάλιση του παιδιού στην προσχολική ηλικία αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τον όποιο προγραμματισμό της οικογένειας.
Σε αυτή την βάση, η συγκρότηση και η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας. Θα πρέπει αυτές οι υπηρεσίες να είναι καλά στελεχωμένες, σε κατάλληλους χώρους, με επαρκές προσωπικό και μέσα και να καλύπτουν δωρεάν όλες τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών. Η δαπάνη λειτουργίας τους θα πρέπει να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δυστυχώς, οι πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριζαν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και αδιαφορούσαν στην πράξη  για τις ανάγκες του λαού, με τις καθοδηγητικές παρεμβάσεις της Ε.Ε, οδήγησαν τα πράγματα αλλού.

Σήμερα, συνυπάρχουν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί για όσους έχουν οικονομική δυνατότητα και οι δημόσιοι που λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο των δήμων, βουτηγμένοι στις ελλείψεις ανθρώπινων εγκαταστάσεων, ειδικού προσωπικού και μέσων. Με μίζερη διαχείριση και καθημερινά ελλείμματα, που καλούνται να καλύψουν οι γονείς έχουν δεν έχουν την δυνατότητα.

Σε αυτή την εξέλιξη, συνέβαλαν αποφασιστικά και οι δήμαρχοι που αποδέχτηκαν ευχάριστα αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους, αναλαβαίνοντας να καλύψουν τις όποιες ανάγκες από την οικονομική συμμετοχή των εργαζομένων που χρειάζονταν τους παιδικούς σταθμούς.
         Ανέχονται και συγκαλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις σε δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών.
         Ανέχονται και συγκαλύπτουν θλιβερές, ακατάλληλες και επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις.
         Ανέχονται και συγκαλύπτουν την τεράστια έλλειψη προσωπικού και μέσων.
         Επέβαλαν τα λεγόμενα τροφεία, που συνεχώς αυξάνονται.
         Επιχειρούν να διώξουν τις μαγείρισσες, προτιμώντας το cetering της ελεύθερης αγοράς και της ανεξέλεγκτης ποιότητας.
         Προσπαθούν να διώξουν τις καθαρίστριες, φέρνοντας τις εργολαβίες, στα πλαίσια της γνωστής συνταγής των ιδιωτικοποιήσεων.
Στους πρωτεργάτες αυτών των εξελίξεων και ο Δήμαρχος Λαμίας με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου συνένοχη.
Πιστοί στην αντιλαϊκή τους γραμμή, λένε μεγάλα και ψεύτικα λόγια για να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους, που δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 5ος παιδικός σταθμός της Λαμίας, που επισκέφθηκε αντιπροσωπεία μας για να συμπαρασταθεί στις προσπάθειες και την αγωνία των εργαζομένων.
Όπως όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Λαμίας, παλεύει να τα βγάλει πέρα με την συνδρομή των γονέων, αφού η κρατική επιχορήγηση είναι ανεπαρκής και συνεχώς μειώνεται. Το λίγο προσωπικό που έμεινε κάνει ότι και όση δουλειά χρειάζεται για να εξυπηρετήσει τα παιδιά και φυσικά δεν μπορεί να τα καταφέρει. Κανείς από τους αρμόδιους δεν δίνει σημασία.
Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους της περιοχής και τα σωματεία και τους καλούμε να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε γονιό να αντιδράσει και να διεκδικήσει όσα  δικαιούται και του ανήκουν.

                                           ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
                                                                       ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
                                                                      ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
                                                                       ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
                                                                       ΤΣΕΛΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget