Μείωση 10,4% στην αγορά καυσίμων το 2011, νέα πτώση 15% στις αρχές του 2012


Συνεχίστηκε και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το σφυροκόπημα που δέχθηκε η αγορά καυσίμων, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες η μείωση στις πωλήσεις βενζινών στην εγχώρια αγορά από το διυλιστήριο που αντιπροσωπεύει το 70% της ελληνικής αγοράς μειώθηκε κατά 10,4%$ στα 3,057 εκατ. μετρικούς τόνους έναντι 3,411 εκατ. μετρικούς τόνους το 2010. Σημαντική μείωση καταγράφεται και στο diesel (11,7%) από τους 2,338 εκατ. ΜΤ στους 2,064 εκατ. ΜΤ. Αντίθετα στο πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει αύξηση 1,6% στοςυ 2,457 εκατ. ΜΤ από 2,417 εκατ. ΜΤ το 2010, κυρίως εξαιτίας του κρύου φετινού χειμώνα που οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης.
Όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελ.Πε. Γ. Κωστόπουλος η αγορά θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά και το 2012, αν και ο ρυθμός μείωσης εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο «πάτος του βαρελιού» για την αγορά πιθανότατα θα βρεθεί μέσα στο 2013 ενώ η σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται από τα τέλη του 2013 αρχές 2014, εκτίμησε ο επικεφαλής του ομίλου.

Πράγματι πηγές της αγοράς καυσίμων επιβεβαιώνουν ότι η μείωση στις πωλήσεις καυσίμων συνεχίζεται και στους πρώτους μήνες του 2012. Κάποιες πρώτες πληροφορίες – εκτιμήσεις από πηγές του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική μείωση στις πωλήσεις βενζίνης, που φτάνει στο 15% ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί και στο diesel. Αντίθετα το πετρέλαιο θέρμανσης, φαίνεται να δίνει επί του παρόντος «φιλί της ζώης» στις εταιρείες, οι οποίες και αναμένουν τον Μάιο ως τον πιο κρίσιμο μήνα. Και αυτό διότι τότε θα «διπλώσουν» οι μεγάλες μειώσεις που θυμίζουμε ότι ξεκίνησαν τον Μάιο του 2010 όταν και ανακοινώθηκε η δεύτερη μεγάλη αύξηση στον ΕΦΚ στα καύσιμα.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget