Έρχονται απολύσεις και στο "ΣΤΕΝΟ" δημόσιο τομέα;



Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα με το νέο μισθολόγιο, αλλά και στη διοίκηση, έρχονται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, με χθεσινή του εγκύκλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ζητάει αναλυτικά στοιχεία για τις υπηρεσιακές μονάδες όλων των υπουργείων (Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις, Υποδιευθύνσεις και Τμήματα).
 
Η αποστολή των στοιχείων, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή μέχρι την προσεχή Δευτέρα, θεωρείται αναγκαία για να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση του κράτους που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τη συρρίκνωση κατά 30% των υπηρεσιακών μονάδων των υπουργείων. Συρρίκνωση η οποία δεν αποκλείεται να σημάνει και απολύσεις ακόμη και στο “στενό” δημόσιο τομέα, καθώς θα υπάρξουν καταργήσει μονάδων, άρα και θέσεων.

 
Στην εγκύκλιο του κ. Ρέππα αναφέρεται ότι «η υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής και εκσυγχρονιστικής τομής στο σύστημα της οργάνωσης και της λειτουργίας του κράτους αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής».
 
Αναλυτικά στοίχεια για τον αριθμό των υπηρεσιακών μονάδων οφείλουν να αποστείλουν τα υπουργεία πειριλαμβανομένων και των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών τους και λοιπών υπαγόμενων σε αυτά υπηρεσιών, οι Ανεξάρτητες Αρχές και οι ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού.
 
Ο κ. Ρέππας, τονίζει στη εγκύκλιο, ότι «προς αποφυγή καθυστερήσεων και αποσπασματικής λήψης των ζητούμενων αριθμητικών δεδομένων, ο συντονισμός της συλλογής και επεξεργασίας τους βαρύνει αποκλειστικά τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς και τους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών οι οποίοι καθίστανται υπεύθυνοι για την έγκαιρη και πλήρη αποστολή των στοιχείων αυτών».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους βασικούς άξονες αυτών των αλλαγών, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς εντάσσονται στις απαιτήσεις και φυσικά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα, περιλαμβάνονται: η θέσπιση ξεχωριστών προϋπολογισμών σε κάθε υπουργείο, ρύθμιση που θα οδηγήσει και σε έλεγχο των δαπανών του κράτους, η εκπόνηση «περιγραμμάτων θέσεων εργασίας» σε κάθε φορέα του Δημοσίου, ώστε να πραγματοποιούνται προσλήψεις και τοποθετήσεις προσωπικού με νέα κριτήρια, η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η αλλαγή της δομής και λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών ώστε να εκλείψουν οι αλληλοεπικαλύψεις.
 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν σε αυτές τις συνθήκες να αποτελέσουν τα ... γρανάζια μίας νέας κρατικής μηχανής. Η μηχανή αυτή θα αρχίσει να στήνεται σε 73 φορείς του Δημοσίου που αποτελούν το στενό πυρήνα του κράτους.
 
Κάθε φορέας υπό το νέο καθεστώς δεν θα λειτουργεί ανεξέλεγκτα, αλλά θα υποχρεούται να εκπονεί «ετήσιο σχέδιο δράσης», το οποίο θα ελέγχεται από το Κέντρο Διακυβέρνησης, όπως θα ονομάζεται ο φορέας που θα συσταθεί με σκοπό το συντονισμό της μεταρρύθμισης του κράτους. Με βάση τα ετήσια σχέδια δράσης θα καθορίζεται και το ύψος του προϋπολογισμού του φορέα που θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του κράτους.
 
Η κατάρτιση και η εφαρμογή του προϋπολογισμών όλων των φορέων του Δημοσίου θα συνδέεται «με κοστολόγηση των υπηρεσιών, διασύνδεση των οικονομικών πόρων με δομές, συστήματα, ανθρώπινο δυναμικό, στοχοθεσία και αποτελέσματα δράσης του φορέα». Οι αλλαγές αυτές συνδέονται και με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στους δανειστές μας, ειδικά στο κομμάτι εκείνο που σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τους Εφαρμοστικούς Νόμους η κεντρική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποστέλλει κάθε μήνα οικονομικά στοιχεία και αριθμό υπαλλήλων στις αρμόδιες υπηρεσίες της Τρόικας.


ΠΗΓΗ  http://proskinio.gr/

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget