Απολύσεις εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας


 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Απολύσεις εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας, και Ερευνών (Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.),  κλείσιμο ειδικού σχολείου, ξενώνων «αποασυλοποίησης», κ.ά.
Πριν λίγες ημέρες απολύθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας, και Ερευνών (Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.) 58 εργαζόμενοι και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από δυο μήνες.
Αποτέλεσμα αυτών των απολύσεων είναι να κλείσουν οι ξενώνες αποασυλοποίησης, στη Λειβαδιά και στο Αιγάλεω, με αποτέλεσμα  οι ασθενείς στη Λειβαδιά να στοιβαχτούν στον άλλο ξενώνα του ΕΚΕΨΥΕ που υπάρχει εκεί, και στο Αιγάλεω οι ασθενείς να μεταφερθούν  πίσω στο ψυχιατρείο και σε μία Μ.Κ.Ο. Επίσης  συγχωνεύτηκαν τα 2 ειδικά σχολεία του κέντρου, το Στουπάθειο και το κέντρο για παιδιά με αυτισμό, με μείωση μαθητών.
Η  συγχώνευση θα έχει αρνητικές επιδράσεις στα ίδια τα παιδιά γιατί οι μαθητές των 2 κέντρων έχουν διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Την ίδια στιγμή μονάδες πρωτοβάθμιου χαρακτήρα της ψυχικής υγείας και πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης αλλά και επαγγελματικά εργαστήρια για ψυχικά πάσχοντες του, από τις πιο έμπειρες και παλιότερες της χώρας μας, αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω των απολύσεων και είναι ένα βήμα πριν την κατάργησή τους. Η  ένταξη  του  ΕΚΕΨΥΕ  στο  καθεστώς  της  «εργασιακής εφεδρείας», δηλαδή της επιπλέον απόλυσης τουλάχιστον  του 10%  του προσωπικού,  σημαίνει  διάλυση  των  δομών αυτών  και  στάση  παροχών  υπηρεσιών του  κράτους   σε  ένα  άκρως απαραίτητο  τομέα,  τον  οποίο  η  λαϊκή  οικογένεια τον έχει  ήδη χρυσοπληρώσει  με  τους φόρους, τις κρατήσεις, τα χαράτσια  κλπ.
Τα  προβλήματα αυτά στο ΕΚΕΨΥΕ  είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που στο όνομα της κρίσης περικόπτει βάναυσα δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, συρρικνώνει  δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, θυσιάζει ακόμα και τις ανάγκες και τα δικαιώματα  των παιδιών με ειδικές ανάγκες, των ψυχικά πασχόντων, προκειμένου να στηριχτεί η  χρηματοδότηση του κεφαλαίου και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Οι ελάχιστες και ανεπαρκείς αυτές δομές, οι χρήστες τους  και οι εργαζόμενοι, είναι τα θύματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που στόχο έχει τη μέγιστη κερδοφορία με ισοπέδωση των λαϊκών αναγκών. Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις είναι συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής που χρόνια τώρα συρρικνώνει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, αλλάζει το χαρακτήρα του ΕΚΕΨΥΕ, δίνοντάς του επιχειρηματικά χαρακτηριστικά με τα διάφορα προγράμματα και το ΚΕΚ που λειτουργεί, με αποτέλεσμα  γονείς ΑμΕΑ εξαναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά για θεραπείες ή για την εκπαίδευση των παιδιών τους στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα. Αρκετοί  γονείς ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, με  μικρά, λεηλατημένα εισοδήματα από το κράτος και τους επιχειρηματίες, τα χαράτσια, υποαπασχολούμενοι, άνεργοι, ανασφάλιστοι, ουσιαστικά είναι αποκλεισμένοι από αυτές τις υπηρεσίες, αφού οι δημόσιες δεν αρκούν και τις ιδιωτικές δε μπορούν να τις πληρώσουν. Όλα αυτά γίνονται  σε μία περίοδο  που αυξάνεται η ανάγκη τέτοιων δημόσιων υπηρεσιών λόγω της καπιταλιστικής  οικονομικής κρίσης.

Η παραπάνω απαράδεκτη εγκληματική κατάσταση είναι απλώς ένα δείγμα του τι διαδραματίζεται σήμερα στους χώρους της υγείας, της πρόνοιας και της ειδικής αγωγής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα:

  1. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΨΥΕ και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε πανελλαδικό επίπεδο με δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους.
  2. Να χρηματοδοτηθεί γενναία το κέντρο από τον κρατικό προϋπολογισμό για να      εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες με την επαναλειτουργία όλων των ξενώνων και μονάδων του ΕΚΕΨΥΕ, αλλά  και να λειτουργήσουν κανονικά το Στουπάθειο ειδικό σχολείο και το κέντρο για τον αυτισμό στην Αγ. Παρασκευή με τις αναγκαίες επισκευές στο εγκαταλειμμένο  κτίριο του κέντρου.

Οι βουλευτές
Μπάμπης Χαραλάμπους

Γιάννης Γκιόκας

Γιώργος Μαρίνος

Γιώργος Μαυρίκος

Αποστόλης Νάνος

Θανάσης Παφίλης

Γιάννης Πρωτούλης

Νίκος Παπακωνσταντίνου

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget