Τα επόμενα χρόνια «μία χώρα θα βγαίνει από την κρίση, δέκα θα μπαίνουν»


Σύμφωνα με τη θέση του ΚΚΕ, η βαθιά κρίση του καπιταλι­στικού συστήματος έχει φέρει ενώπιον τεράστιων αδιεξόδων τους διαχειριστές της και στυλοβάτες αυ­τού του συστήματος, είτε πρόκειται για το κυρίαρχο πολιτικό προσωπικό διεθνώς είτε για τεχνοκράτες. Στα εν λόγω αδιέξοδα προστίθενται και αδυσώπητοι ανταγωνισμοί για το ποι­ος θα βγει λιγότερο χαμένος ή και κερδισμένος αλλά, ό,τι και να γίνει, η κρίση θα βαθαίνει παίρνοντας στη δίνη της όλο και περισσότερα κράτη. Όπως σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξή της στη ΝΕΤ την περασμένη Κυριακή, «το καπιταλιστικό σύστημα δεν σώζεται» και τα επόμενα χρόνια «μία χώρα θα βγαίνει από την κρίση, δέκα θα μπαίνουν».


Όσο αυτά τα αδιέξοδα και οι αντα­γωνισμοί καταγράφονται διεθνώς, τόσο στις κινήσεις και πρωτοβουλίες ηγετών όσο και στις αναλύσεις των οικονομολόγων, το ΚΚΕ αναδεικνύ­ει τη θέση για την ανάγκη συνολικής ανατροπής και ρήξης με την καπιτα­λιστική Ε.Ε.

«Τι να κάνουμε;»

Μάλιστα η πρόσφατη κόντρα για το ευρωομόλογο του έδωσε την «ευκαι­ρία» να διαχωρίσει τη θέση του από όλους όσοι το υποστηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αριστερούς, κεντροαριστερούς και δεξιούς, επα­ναλαμβάνοντας με έμφαση την πάγια θέση του – που αποτελεί και ειδο­ποιό διαφορά του από την ανανεω­τική Αριστερά – ότι «ο καπιταλισμός δεν μεταρρυθμίζεται», είναι «ιδεο­λογικά ξεπερασμένος» και ότι η Ε.Ε. δεν γίνεται «φιλολαϊκή».

Υπό αυτό το πρίσμα, το ΚΚΕ υπο­γραμμίζει ότι δεν υπάρχουν διαπραγ­ματεύσεις εντός της Ε.Ε. και της ευρωζώνης τέτοιες που να μπορούν να σταματήσουν τα μέτρα σε βάρος των λαών. «Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυτό που καλλιεργείται σήμερα στην Ελλάδα», σημείωσε η Αλέκα, «ότι από εδώ είναι τα κράτη και οι πολιτικοί και από εκεί είναι οι αγο­ρές. Υπάρχει πλήρως συσχετισμός ανάμεσα στα κράτη και στις αγορές. Άλλωστε οι αγορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν δίχως τις πολιτικές αποφάσεις».

Στη βάση αυτής της θεώρησης, αυ­τομάτως αναδεικνύεται για τον Πε­ρισσό η ανωτερότητα του σοσιαλι­σμού και η ανάγκη της στρατηγικής πάλης για αποδέσμευση από την Ε.Ε. υπό λαϊκή κι εργατική εξουσία και όχι στο πλαίσιο της «καπιταλιστικής δια­χείρισης».

Εξίσου αυτόματα όμως ανακύ­πτει το ερώτημα «τι να κάνουμε», το οποίο ενέχει και τη μεγαλύτερη δυ­σκολία ν’ απαντηθεί με όρους άμε­σων και πρακτικών λύσεων αποτρο­πής των επώδυνων για τους ασθενέ­στερους μέτρων.

Οργανωμένοι αγώνες

Η «απειθαρχία» στην οποία καλεί το ΚΚΕ μοιάζει να έχει ιδεολογικά χα­ρακτηριστικά – στην ουσία καλεί σε ρήξη στο επίπεδο της συνείδησης –, παρά ακτιβιστικά ή κινηματικά.

Δεδομένου ότι επικεντρώνει την ανάλυσή του στο επίπεδο της οικονο­μίας και μέσα από το πρίσμα της αντί­θεσης εργασίας - κεφαλαίου, όπως σημείωσε στην παραπάνω συνέντευ­ξη η γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος, για το ΚΚΕ οι όποιοι αγώνες περνούν κυρίως μέσα από την οργάνωση των εργατι­κών αγώνων και την ένταξη των εργα­ζομένων στα σωματεία.

Αυτό που παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα είναι η ανάγκη για μαζικοποίηση των σωματείων – θέτοντας κι έναν άμεσο στόχο για το κόμμα της – καθώς με τα σημερινά δεδομένα και με ευθύνη κυρίως των συνδικα­λιστικών ηγεσιών τα σωματεία είναι «άμαζα» κι επομένως ανίσχυρα να προβάλουν αντίσταση, πόσo μάλλον να ασκήσουν πίεση στους εργοδότες και τους μονοπωλιακούς ομίλους. Το ερώτημα, βέβαια, όσο βαθαίνει η ύφεση και η ανεργία εκτοξεύεται, είναι πόσοι επαγγελματικοί κλάδοι θα μείνουν όρθιοι ώστε να μπορούν να αναπτύξουν μαζική δράση…




ΠΗΓΗ http://www.topontiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget