Θάνατος 86χρονης στο Δ.Δ. Άρματος Δήμου Τανάγρας

 

28 κρούσματα και δύο θάνατοι Πανελλήνια

Συνεχείς οι ψεκασμοί για κουνούπια από την Περιφέρεια σε συνεργασία με Δήμους

7925_1









Ψυχραιμία συνιστούν οι επιστήμονες προσπαθώντας να καταλαγιάσουν την ανησυχία από τα αυξανόμενα κρούσματα ιογενούς εγκεφαλίτιδας που έχουν φτάσει ήδη τα 28 από τον μεταδιδόμενο από τα κουνούπια ιό του Νείλου.
Σε μικρό μόνο ποσοστό, -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα άνω το 70 ετών και με επιβεβαρυμένη υγεία- εμφανίζονται επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα,μας τόνισε η ιατρός του ΚΕΛΠΝΟ στην ενημέρωση που έγινε στους κατοίκους του χωριού Άρμα του Δήμου Τανάγρας, όπου και σημειώθηκε το ένα από τα δύο θανατηφόρα κρούσματα από τον ιό του Νείλου.

Την Πέμπτη το απόγευμα έγινε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού Άρμα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κων/νου Μπακομήτρου, του Δημάρχου Τανάγρας κ.Ευάγγελου Γεωργίου, του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Τανάγρας κ. Μπλάνα και τοπικών παραγόντων, για ενημέρωση από ιατρό του ΚΕΛΠΝΟ και προσωπικό της εταιρείας που έχει αναλάβει τους ψεκασμούς σ' όλη τη Βοιωτία.
Οι ψεκασμοί γίνονται συνεχώς σε όλη την Περιφερεία Στερεάς Ελλάδας όπου μπορεί να υπάρχουν εστίες με αποικίες κουνουπιών.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει τους ψεκασμούς μας είπε ότι:
Οι ψεκασμοί γίνονται μεταξύ 10 και πρώτες πρωϊνές ώρες συνήθως μέχρι τις5 π.μ.
Το βράδυ που γίνεται ο ψεκασμός απαγορεύεται να κυκλοφορεί άνθρωποι στο δρόμο, ενώ ανάλογη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για ζώα. Η ενέργεια αυτή είναι έκτακτη, γίνεται για λόγους πρόληψης και είναι συμπληρωματική των συμβατικών μεθόδων. Δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία αν ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:
  • Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα που βλέπουν στο δρόμο απ' όπου θα περάσει το ψεκαστικό όχημα και αφήστε τα κλειστά, για μία ώρα μετά τον ψεκασμό.
  • Παραμείνετε στα σπίτια σας όσο διαρκεί ο ψεκασμός και κλείστε τα κλιματιστικά.
  • Μαζέψτε τη μπουγάδα, τα παιχνίδια των παιδιών και τα τρόφιμα πριν την ώρα που περνά το ψεκαστικό και για μία ώρα μετά.
  • Απομακρύνετε ή σταβλίστε τα ζώα και προφυλάξτε τα μικρά τους , κατά τη διέλευση του ψεκαστικού.
  • Οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη από τις ψεκαζόμενες περιοχές.
Σε περίπτωση έκθεσης στην ουσία μπορεί ενδεχομένως να προκληθεί παροδικός ερεθισμός του δέρματος ή παροδικός ερεθισμός του αναπνευστικού συστήματος,ειδικά στα ευαίσθητα ή αλλεργικά άτομα.Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ή τηλεφωνείστε στο τηλ. 210 5212054 και 5212000.
Οι επιστήμονες που έκαναν την ενημέρωση μας ενημέρωσαν ότι οι βόθροι στα σπίτια του χωριού είναι μια από τις εστίες από όπου εξορμούν τα σμήνη των κουνουπιών.“Μια τρύπα βρίσκουν και περνάνε, αφήνουν τα αυγά τους διότι εκεί υπάρχουν πολλά οργανικά στοιχεία και υγρασία. Ένα κουνούπι μπορεί να αναπαράγει 5 χιλ.κουνούπια την εβδομάδα!!!” μας τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Γι' αυτό,απαραίτητα θα πρέπει να κλείσουμε τα φρεάτια των βόθρων και την εξαέρωση να την καλύψουμε με ένα τούλι, έτσι ώστε να μη μπορεί να περάσει το κουνούπι.
Ο Δήμος Τανάγρας με ανακοίνωση του συστείνει προληπτικά μέτρα μείωσης του πληθυσμού των κουνουπιών
Μέτρα περιορισμού των εστιών:
Διατήρηση όλων των δοχείων νερού και άλλων υγρών που δε χρησιμοποιούνται,ανάποδα και κάλυψη τους με κάλλυμα, ώστε να μην γεμίζουν με βρόχινο νερό.
Ανανέωση και τακτικός καθαρισμός του νερού από τις ποτίστρες των ζώων.
Απομάκρυνση μια τουλάχιστον φορά την εβδομάδα του νερού που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες.
Απομάκρυνση ή κατάλληλη κάλυψη των παλαιών λάστιχων των αυτοκινήτων που μαζεύουν βρόχινο νερό.
Καθαρισμός υδρορροών από ξένα αντικείμενα (π.χ. Φύλλα).
Καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρουο από άχρηστα αντικείμενα και ανεξέλεγκτη βλάστηση.
Επισκευή των βρυσών στις αυλές που στάζουν και αντικατάσταση σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή.
Κάλυψη με κατάλληλη σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
Στις διακοσμητικές υδάτινες κατασκευές(συντριβάνια κ.λπ.) και στις πισίνες πρέπει να υπάρχει συνεχείς λειτουργία κατάλληλων φίλτρων, ανανέωσης του νερούκαι άδειασμα αυτών, όταν δε χρησιμοποιούνται,ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
Αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών και αποστράγγιση χωραφιών μετά την άρδευση ή βροχή.
Αποφυγή ανεξέλεγκτης διάθεσης σκουπιδιών και εναπόθεσή τους στους κάδους απορριμμάτων κατά τις βραδινές ώρες.
Μέτρα αποφυγής δήγματος (τσιμπήματος)κουνουπιών:
Λήψη ατομικών μέτρων προστασίας, όπως τοποθέτηση λεπτών σιτών στις πόρτες και στα παράθυρα και χρήση της παραδοσιακής κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Αποφυγή αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων,οικιακών σπρέϊ ή άλλων σκευασμάτων για τη καταπολέμηση εντόμων.
Η χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών σε μορφή υγρού ή πλακιδίων να γίνεται προσεκτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.
Φύτευση αρωματικών φυτών όπως δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, μέντα,λουΐζα, βασιλικός, λεβάντα και διακοσμητικών φυτών (γεράνια) στις γλάστρες, ζαρτινιέρες και κήπους που απωθούν τους πληθυσμούς των κουνουπιών.
Για τυχόν πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους γεωπόνους του Δήμου και στο τηλέφωνο 22620 57900

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget