χρονολογικά, γεγονότα που σημάδεψαν το χώρο των υπολογιστών


                    
1981
Τον Αύγουστο του 1981 η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο IBM PC με μνήμης, μια μονάδα δισκέτας. Ο ΙΒΜ PC περιλάμβανε την πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος MS-DOS, της Microsoft.

1983
Η Apple παρουσιάζει τη Lisa, τον πρώτο υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον (GUI), “ποντίκι”, “παράθυρα” και δικό του λειτουργικό σύστημα. Ο επεξεργαστής του συστήματος ήταν ο Motorola 68000 και η τιμή του 10.000 δολάρια. Η Lisa δεν μπόρεσε να πετύχει εμπορικά, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, παρά το ότι ήταν πολύ πρωτοποριακός υπολογιστής για την εποχή.

1984
Εμφανίζονται οι πρώτες δισκέτες 3,5 ιντσών και κατακτούν την αγορά λόγω του μικρού μεγέθους, της μεγάλης χωρητικότητας και της φυσικής αντοχής.
H Αpple παρουσιάζει τον Macintosh, τον πρώτο επιτυχημένο υπολογιστή, που ο έλεγχός του γινόταν μέσω του “ποντικιού” και του γραφικού περιβάλλοντος. Υπήρχαν και εδώ επεξεργαστής Motorola 68000, καθώς και πολλές από τις καινοτομίες της Lisa, αλλά σε πολύ φθηνότερη τιμή (2.500 δολάρια). Ο Macintosh συνοδευόταν από εφαρμογές, όπως το MacPaint (λογισμικό σχεδίασης) και το MacWriter (λογισμικό επεξεργασίας κειμένου).
H IBM παρουσιάζει τον IBM PC/AT, με τον επεξεργαστή 80286, 256Κ μνήμης RAM, 16bit δίαυλο και οδηγό δισκέτας υψηλής πυκνότητας.

1987
Η ΙΒΜ παρουσιάζει τη νέα γενιά προσωπικών υπολογιστών της, την οικογένεια PS/2. Παράλληλα, ανακοινώνει νέες, μεγαλύτερες μνήμες DRAM των 4ΜΒ.
Η Apple ανακοινώνει νέα μοντέλα Macintosh, τον Macintosh SE και τον Macintosh II, που προσφέρουν για πρώτη φορά χρώμα και δυνατότητα προσθήκης διάφορων περιφερειακών.

1988
Παρουσιάζονται στην αγορά οι πρώτοι έγχρωμοι εκτυπωτές laser.

1989
Παρουσιάζεται ο πρώτος επεξεργαστής που περιλαμβάνει πάνω από ένα εκατομμύριο τρανζίστορ, είναι ο i860 της Intel, ένας επεξεργαστής τεχνολογίας RISC (Reduce Instruction Set Computer). To ίδιο ρεκόρ καταρρίπτει και άλλη μια δημιουργία της Intel τη χρονιά αυτή, ο 80486. Γεννιέται ο “Παγκόσμιος Δικτυακός Ιστός” (WWW - World Wide Web), στο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής CERN της Γενεύης, με σκοπό να προσφέρει βοήθεια και επικοινωνία στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο σε ερευνητικά θέματα.

1990
Η Microsoft παρουσιάζει τα Windows 3.0. Mέσα στον πρώτο χρόνο θα πουληθούν δύο εκατομμύρια πακέτα.

1991
Η Microsoft αναβαθμίζει ουσιαστικά και το MS-DOS με την έκδοση 5.0.

 1992
Η Microsoft κυκλοφορεί την έκδοση 3.1 του λειτουργικού συστήματος Windows.

1993
H Intel ανακοινώνει τον Pentium, την πέμπτη γενιά της οικογένειας επεξεργαστών που ξεκίνησε το 1979. Ο Pentium αποτελείται από τρία εκατομμύρια τρανζίστορ και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες μέχρι 300MIPS στα 100ΜHz. Κυκλοφορεί το Mosaic, η γραφική εφαρμογή πλοήγησης για το διαδίκτυο. Οι χρήστες των Windows υπολογίζονται σε 25 εκατομμύρια.

1994
Το Μάρτιο, η Apple Computer, Inc. παρουσιάζει στην αγορά τους πρώτους Power Macintosh. Τον Απρίλιο, ιδρύεται η Netscape Communications Corporation. Οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν πλέον οδηγό CD-ROM, του οποίου η χρήση έχει αυξηθεί πολύ. Ο καθηγητής Thomas Nicely ανακαλύπτει ότι ο επεξεργαστής Pentium της Intel έχει κάποιο λάθος. Το αποτέλεσμα της διαίρεσης του αριθμού 4.195.835 με τον αριθμό 3.145.727 δεν είναι το σωστό. Η Intel παραδέχεται το λάθος και ανακοινώνει ότι θα αντικαταστήσει όλους τους Pentium που κυκλοφορούν.

1995
H Walt Disney παρουσιάζει το "Toy Story" την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που έγινε αποκλειστικά με τη χρήση υπολογιστή. Χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστές της Silicon Graphics και σταθμοί εργασίας της Sun. Μόλις 110 άνθρωποι δούλεψαν για αυτή την ταινία, τη στιγμή που για μια οποιαδήποτε ταινία κινουμένων σχεδίων, χωρίς τη χρήση υπολογιστή, είναι απαραίτητοι 600. H Intel προωθεί στην αγορά την έκτη γενιά επεξεργαστών της, τους Pentium Pro. H Sun Microsystems σχεδιάζει τη Java, μια γλώσσα δημιουργίας ζωντανών σελίδων για το διαδίκτυο. Το πρώτο της όνομα ήταν Oak, αλλά η ομάδα που τη σχεδίασε αποφάσισε ότι το όνομα αυτό δεν ταίριαζε για λόγους μάρκετινγκ.
Στις 24 Αυγούστου, η Microsoft ανακοινώνει τα Windows 95.

1997
Τον Ιανουάριο, η Intel παρουσιάζει τον Pentium με έξτρα εντολές πολυμέσων (MMX). Η Microsoft κυκλοφορεί το Office 97. Κυκλοφορεί ο Pentium II, γνωστός και με την κωδική ονομασία Klamath. Είναι ένας Pentium Pro με επεκτάσεις ΜΜΧ. Κυκλοφορεί η έκδοση 4 των Netscape Communicator και Microsoft Internet Explorer.

1998
Η Microsoft κυκλοφορεί το λειτουργικό σύστημα των Windows 98. Το ηλεκτρονικό εμπόριο διαδίδεται όλο και περισσότερο. Το διαδίκτυο αρχίζει να γίνεται μέσο διακίνησης ακόμα και των μετοχών. Τον Απρίλιο ανακοινώνεται ο Pentium II Xeon. Ο κυβερνοχώρος αποκτά "πύλες" (portals) ή δικτυακούς τόπους. Πρόκειται για “τόπους” στο διαδίκτυο, οι οποίοι στην κεντρική τους σελίδα περιλαμβάνουν όλα όσα θα ήθελε να βρει κανείς, π.χ., επικαιρότητα, θέματα ψυχαγωγίας, παραπομπές για αγορές δίσκων, βιβλίων κά. Στις 18 Μαϊου 1998, το υπουργείο Δικαιοσύνης και 20 Πολιτείες των ΗΠΑ μηνύουν τη Microsoft, γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενά τους χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να βλάψει τους ανταγωνιστές της. Τον Οκτώβριο αρχίζει η πολυσυζητημένη δίκη. Το λειτουργικό σύστημα Linux παρουσιάζει τεράστια εξάπλωση. H America On Line, ο μεγαλύτερος φορέας δικτυακών υπηρεσιών, εξαγοράζει τη Netscape. Ανακοινώνεται ότι η επόμενη έκδοση των Windows θα λέγεται Windows 2000. Μόνο που τα καινούρια Windows δεν θα είναι εξέλιξη των Windows 98 αλλά των Windows NT.

1999
Ο Pentium ΙΙΙ, γνωστός και με την κωδική ονομασία Katmai, επιτυγχάνει το Μάρτιο στις συχνότητες λειτουργίας των 450 και 500MHz, αλλά η αγορά είναι λίγο επιφυλακτική απέναντί του. Δημιουργείται ζήτημα με το λεγόμενο μοναδικό αριθμό σειράς κάθε ολοκληρωμένου τσιπ που διαβάζουν κάποιες εφαρμογές, προκειμένου να αναγνωρίσουν την ταυτότητα του επεξεργαστή σε συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου η Intel θέλει να εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Η θέση αυτή αμφισβητείται έντονα για την αποτελεσματικότητά της, ενώ οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν και με την παραβίαση του δικαιώματος της ανωνυμιας του χρήστη. Η Intel δηλώνει ότι ο αριθμός αυτός θα είναι εξ ορισμού απενεργοποιημένος και θα μπορεί ο χρήστης να τον ενεργοποιήσει εφόσον το επιθυμεί.
Εμφανίζεται ο Celeron 366 για βάση Socket370. Οι σκληροί δίσκοι IDE ξεπερνούν σε χωρητικότητα τα 20GB. O επεξεργαστής του 1GHz στα εργαστήρια της Intel είναι γεγονός. Κυκλοφορούν τα Windows 98 Second Edition (2ης έκδοσης) και οι δοκιμαστικές (beta) εκδόσεις των Windows 2000. Τον Ιούνιο κυκλοφορεί το Office 2000, ενώ το Σεπτέμβριο είναι έτοιμη και η ελληνική έκδοση. Ήδη μπορούμε να συνδεόμαστε στο διαδίκτυο και από το κινητό μας. Τη δυνατότητα αυτή τη δίνει το πρωτόκολλο WAP (Πρωτόκολλο Ασύρματης Εφαρμογής), το οποίο ανέπτυξαν οι μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. O διακομιστής WAP “φιλτράρει” το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες του διαδικτύου και τις αποστέλλει στα συμβατά κινητά τηλέφωνα. Το 2000 πλησιάζει και το λεγόμενο πρόβλημα του 2000 (Y2K) επιφέρει σημαντική αναστάτωση.

2000
Το πρόβλημα του 2000 δεν δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στα υπολογιστικά συστήματα. Η Microsoft κυκλοφορεί τα Windows Me τα οποία πάντως δεν αποτελούν σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τα Windows 98. H Intel παρουσιάζει τον Pentium 4, αρχικά σε συχνότητα 1 GHz. Η τιμή του είναι υψηλή χωρίς να παρέχει σημαντική αύξηση της ταχύτητας επεξεργασίας, σε σχέση με τον Pentium III.

2001
Η Intel σταματάει την παραγωγή των Pentium III και μειώνει σημαντικά τις τιμές των Pentium 4, οι οποίοι πλέον λειτουργούν στη συχνότητα των 1,7 GHz. Η Microsoft κυκλοφορεί το Office XP και λίγους μήνες αργότερα τα Windows XP που αντικαθιστούν τα Windows Me αλλά και τα Windows 2000. Διάφοροι ιοί μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου και φέρνουν μεγάλη αναστάτωση στους χρήστες του διαδικτύου αλλά και τους διαχειριστές συστημάτων.

2002
Τον Ιανουάριο ο Μπιλ Γκέιτς παρουσιάζει την τεχνολογία των οθονών Mira ή Smart Displays. Τον Μάιο η νέα Hewlett Packard ξεκινάει επισήμως τη λειτουργία της απορροφώντας την Compaq. Τον Νοέμβριο κυκλοφορούν τα πρώτα Tablet PC με αναγνώριση γραφής, βασισμένα στην ειδική έκδοση των Windows. Στο τέλος του χρόνου ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως φτάνει τα 655 εκατομμύρια. Στο χώρο των επεξεργαστών ο ανταγωνισμός μεταξύ Intel και AMD συνεχίζεται. Ο Pentium IV ξεπερνάει σε συχνότητα λειτουργίας τα 3 GHz με τεχνολογία “πολυνηματικής επεξεργασίας” (multithreading). Επίσης κυκλοφορεί ο Athlon XP 2800+. Η Microsoft εισέρχεται στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Τέλος, στον χώρο των λειτουργικών συστημάτων, κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο το πρώτο Service Pack για τα Windows XP.

2003
Τον Ιανουάριο του 2003 το πρωτόκολλο TCP/IP στο οποίο βασίζεται το διαδίκτυο γίνεται 20 χρονών. Το Φεβρουάριο κυκλοφορεί η νέα έκδοση του Office (NET ή 2003). Η εξελληνισμένη έκδοση είναι διαθέσιμη προς πώληση το φθινόπωρο του ίδιου έτους. Την άνοιξη η AMD κυκλοφορεί τον Athlon XP 3000+ ενώ η Intel ανακοινώνει την κυκλοφορία μιας νέας πλατφόρμας, ειδικά σχεδιασμένης για φορητά υπολογιστικά συστήματα, με την εμπορική ονομασία Certino. Την ίδια περίοδο αρχίζει η εμπορική κυκλοφορία ευρυζωνικών συνδέσεων DSL στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά. Αρκετά TabletPc διαφορετικών εταιριών είναι πλέον διαθέσιμα στην αγορά, με αρκετά όμως ακριβές τιμές. Επίσης στην αγορά κυκλοφορούν πλέον αρκετοί οδηγοί εγγραφής DVD με τετραπλή ταχύτητα. To 2003 θα μείνει στην ιστορία του διαδικτύο για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι για πρώτη φορά ο όγκος των spam (διαφημιστικών) e-mails ξεπέρασε τον όγκο των κανονικών (χρήσιμων) e-mails. Και ο δεύτερος λόγος είναι για δύο “ιούς” τύπου worm (σκουλήκια), οι οποίοι εξαπλώθηκαν ταχύτατα το καλοκαίρι μέσω του διαδικτύου.

2004
Στις αρχές του 2004 ανακοινώνονται μειώσεις στο κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων. Παρόλα αυτά, το κόστος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική τεχνοοικονομική παράμετρο, κυρίως λόγω της πάγιας χρέωσης της γραμμής DSL (ψηφιακή συνδρομητική γραμμή) από τον ΟΤΕ. Στο μέτωπο των επεξεργαστών η AMD κυκλοφορεί του πρώτους 64 δυαδικών ψηφίων επεξεργαστές (Athlon 64 3200+), ενώ η Intel κυκλοφορεί του πρώτους Pentium 4 στα 3,4GHz. Τα πρώτα μηνύματα SPAM εμφανίζονται και στα κινητά τηλέφωνα. Η Intel κρίνεται ένοχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αθέμιτο ανταγωνισμό και της επιβάλλεται ένα μεγάλο πρόστιμο (497 εκατομμύρια €). Κυκλοφορεί την Ελλάδα από την Ματζέντα το OpenOffice.org ένα εξελληνισμένο σύνολο εφαρμογών γραφείου, ανταγωνιστική του Microsoft Office. Στις αρχές του καλοκαιριού αρχίζει η παροχή του i-mode στους συνδρομητές της Cosmote. Εμφανίζεται ο πρώτος ιός για κινητά τηλέφωνα.

Σήμερα
Σήμερα σχεδόν το ένα τρίτο των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο. Οι μισοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν υπολογιστή στην εργασία τους, ενώ προβλέπεται ότι σύντομα θα εμφανιστούν ισχυρότεροι υπολογιστές και ταχύτερα δίκτυα. Έννοιες όπως Ηλεκτρονικό Εμπόριο (e-commerce), Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-government), Ηλεκτρονική Μάθηση (e-learning), Τηλεεργασία (e-working) αποτελούν πλέον καθημερινή πρακτική για σημαντικό αριθμό ανθρώπων

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget