Η ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ



Εκπλήσσει ο υπερβάλλων ζήλος των κυβερνώντων να υλοποιήσουν τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο 3! Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των 500 σελίδων του τρίτου Μνημονίου στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ενώ ακόμη δεν έχει φθάσει ούτε μυρωδιά από τα χρήματα της δόσης, η κυβέρνηση σπεύδει να σπρώξει στον Καιάδα χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Πρώτοι στον χορό του Ζαλόγγου, οι διοικητικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός ΑΣΕΠ, των οποίων οι θέσεις καταργούνται από 13 Νοεμβρίου (αποφράδα Τρίτη και 13)!.
Ομοίως εκπλήσσει η… έκπληξη των ντόπιων εκφραστών των μνημονιακών πολιτικών, που μετά από τρία χρόνια ανηλεούς σφυροκοπήματος της κοινωνίας, οψίμως ανανήψαντες, αποφάσισαν να ενδυθούν το μανδύα του επαναστάτη, μόλις οι πολιτικές αυτές άγγιξαν τους ίδιους και τις υπηρεσίες τους. Δήμο και Περιφέρεια.
Ορθώς ο κ. Κουσουρνάς αρνείται να δώσει τις λίστες με τα ονόματα των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, όπως του ζητά το υπουργείο (αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έπαιρνε την απόφαση να προστατεύσει τους υπαλλήλους του, αν δεν είχαν πάρει την ίδια απόφαση σχεδόν όλοι οι δήμοι της χώρας). Όμως, δεν είδαμε να εκδηλώνεται στα τρία χρόνια που προηγήθηκαν καμία πρωτοβουλία προστασίας της τοπικής κοινωνίας από τις δυσβάσταχτες – ιδιαίτερα για κάποια ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα – επιπτώσεις των μνημονιακών, υφεσιακών, καταστροφικών πολιτικών.
Και μη διανοηθεί κανείς να θεωρήσει τις τύπου ελεημοσύνης πρωτοβουλίες (πάντα με την απαραίτητη δημοσιογραφική κάλυψη που εγγυάται τη δημοσιότητα) που κατά καιρούς αναλαμβάνονται, όχι για να αποτραπεί η κρίση, αλλά για να διαχειριστούν κάποιοι δυστυχία των άλλων. Τώρα που η διάλυση τους αγγίζει, ξύπνησαν!

Αυτό, ωστόσο που «βγάζε μάτι» είναι η δουλοπρέπεια και η υποτέλεια που επέδειξαν οι οψίμως ανανήψαντες «επαναστάτες», υποδεχόμενοι προσφάτως τον απεσταλμένο της Γερμανίδας καγκελαρίου (που, παρεμπιπτόντως, συνεχίζει να επισκέπτεται τις χώρες – κουφάρια της πολιτικής της, συνοδευμένη από επιχειρηματίες, για να δει τι αγοράζει σε τιμές ξεπουλήματος, Ελλάδα, Πορτογαλία…)
Προ διμήνου περίπου η κα Μέρκελ μας έστειλε τον έμπιστό της τον κ. Φούχτελ, για να αποτυπώσει τις προς ιδιωτικοποίηση λειτουργίες της αυτοδιοίκησης. Δεν αντιλήφθησαν οι δυστυχείς – και οψίμως ανανήψαντες – ότι εκείνη την ώρα είχε ξεκινήσει η αρχή του τέλους για τις αυτοδιοικητικές δομές, η διάλυση των οποίων άρχισε με τον Καλλικράτη και τώρα επιταχύνεται. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι η διάλυση του δημοσίου τομέα ξεκίνησε από την αυτοδιοίκηση. Από τους δήμους και τις περιφέρειες. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι δομές αυτές είναι πλέον άχρηστες, αφού περιλαμβάνονται στο πακέτο των τομέων δράσης που θα περάσουν στους Γερμανούς. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι ενεργοποιήθηκε η ο νόμος για τη διαθεσιμότητα, μόλις δύο μέρες πριν ο Φούχτελ ξαναέρθει στην Ελλάδα για να πει ότι πρέπει να απολυθούν εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (το άρθρο στη σελίδα 17). Μην απορείτε. Στα προτεκτοράτα και στις αποικίες, η αυτοδιοίκηση δεν έχει θέση. Ποιος πληρώνει το κόστος; Οι εργαζόμενοι φυσικά…

Οι Γερμανοί κάνουν μπίζνες
Η παρούσα στήλη είχε επισημάνει από τότε ότι η επίσκεψη του Γερμανού, τίποτα καλό δεν θα μπορούσε να φέρει. Υπήρχαν άλλωστε τόσες ενδείξεις. Προτίμησαν να κλείσουν αφτιά και μάτια και να μιλήσουν για… συνωμοσιολογία. Όχι, δεν πρόκειται για συνωμοσία. Για μπίζνες πρόκειται. Και η Γερμανία κάνει μπίζνες. Πρώτα εξαθλιώνει τις χώρες και μετά έρχεται ως «σωτήρας» να τις αγοράσει αντί πινακίου φακής. Φυσικά με τη βοήθεια των προθύμων στο εσωτερικό της χώρας. Από σκοπιμότητα; Από αφέλεια; Από μια επαρχιώτικη, αρχοντοχωριάτικη μεγαλομανία, να φωτογραφηθούν κορδωτοί, καμαρωτοί δίπλα στον κατακτητή; Δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα μετράει. Όσο για τις φωτογραφίες, θα μείνουν αψευδείς μάρτυρες των ιστορικών στιγμών που ζει ο τόπος.

Μεταξύ των προθύμων και ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλαινίδης. Ο πολιορκητικός κριός της Γερμανίας, αυτός που άνοιξε την Κερκόπορτα. Τα γεγονότα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών:

Η επιστολή
Στις 2 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα πριν την επίσκεψη Μέρκελ, ο υπουργός Εσωτερικών είναι φριντίσει να στείλει επιστολή στους δημάρχους με τις κατευθύνσεις που έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για επιτάχυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας της ελληνικής με τη γερμανική Αυτοδιοίκηση αλλά και την πραγματοποίηση άμεσα αλλαγών σε δήμους και περιφέρειες. Ζητώντας τους στην ουσία να προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασίες με δήμους της Γερμανίας.
Η επιστολή στάλθηκε με αφορμή την την 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του «εντεταλμένου» της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα, Χανς - Γιοακίμ Φούχτελ και από το περιεχόμενό της είναι σαφής η «γραμμή» του υπουργείου για την άμεση ένταξη όλων των αιρετών σε αυτή την πρωτοβουλία.

Οι δέκα τομείς της ελληνογερμανικής συνεργασίας
Και σε ποιους τομείς μπορεί η ελληνική και η γερμανική Αυτοδοίκηση να «βαδίσει» χέρι χέρι; Πού μπορούν να αναπτύξουν συνέργειες; Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών:
1) Στην περιβαλλοντική, κλιματική και ενεργειακή πολιτική
2) Στη διαχείριση των απορριμμάτων
3) Στην προστασία του πολίτη,
4) Στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και έρευνα,
5) Στην παιδεία,
6) Στις επαφές της κοινωνίας των πολιτών
7) Στις πολιτιστικές ανταλλαγές,
8) Στην τουριστική πολιτική,
9) Στην υγεία και
10) Στην πολιτική μεταφορών σε τοπικό επίπεδο.

Να σημειωθεί πως η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει ως αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών περιφερειών και δήμων, αλλά και μεταξύ, εμπειρογνωμόνων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών σε πολλούς τομείς της πολιτικής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η προώθηση της ανάπτυξης ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της συνεργασίας με γερμανούς εταίρους. Άλλωστε, από τη DGV ΙΙ, που έγινε επίσης στη Θεσσαλονίκη, είχε εκφράσει την επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να συμβάλλει ώστε η ελληνική οικονομία να πάρει μια νέα δυναμική με τη βοήθεια των γερμανικών επενδύσεων στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ελληνογερμανική συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση φαίνεται τελικά πως έχει αποδώσει «καρπούς», με αποτέλεσμα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να έχει βάλει τις αλλαγές σε δήμους και περιφέρειες ψηλά στην «ατζέντα» της. Αυτό διεφάνη νωρίς νωρίς από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όταν σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύντομη συνομιλία της με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του είπε πως γνωρίζει ότι έχει καλή συνεργασία με τον «επιτετραμένο» της Χανς - Γιοακίμ Φούχτελ και πως προχωράνε τα πράγματα στον τομέα του πολύ ικανοποιητικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, και από τις δηλώσεις της, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Σε σχέση με το πρόσωπο του κ. Φούχτελ είμαστε σε θέση να δραστηριοποιηθούμε στα διμερή μας θέματα, δηλαδή, να επιδείξουμε και επιτυχία σε επίπεδο Ελληνογερμανικής συνεργασίας και τα θέματα τα διμερή και τα προγράμματα τα οποία προωθούμε, οδεύουν προς μια πολύ σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω και την TASK FORCE, υπό την αιγίδα του κ. Ραϊχενμπαχ, προγράμματα που γίνονται επίσης υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, προγράμματα που έχουν σαν στόχο τον εκσυγχρονισμό της τοπικής διοίκησης. Είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε αυτά τα κοινά προγράμματα, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα καινούργιο κεφάλαιο της Ελληνογερμανικής συνεργασίας».

Κατόπιν τούτων, ας μην έχει κανένας αμφιβολίες για το τι ακριβώς συντελείται στον τόπο μας και ας πάψουν να παριστάνουν οψίμως τους έκπληκτους και τους “επαναστάτες”.

Ρένα Παυλάκη - Διακίδη
ΠΡΟΟΔΟΣ 15 Νοεμβρίου 2012
ΠΗΓΗ grafida

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget