Επαγγέλματα που απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη

 
Το Υπουργείο Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησε έρευνα για ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι κληρικοί, ψυχολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί και καθηγητές.

Η έκθεση “The impact of AI on UK jobs and training” (Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας και την κατάρτιση στο Ηνωμένο Βασίλειο) δημοσιεύθηκε χθες ως μια προσπάθεια να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στον επαγγελματικό χώρο.

 Η έρευνα χρησιμοποιεί μια μέθοδο που αναπτύχθηκε από τους Felten – Raj – Seamans, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την εφαρμόζει σε ένα βρετανικό πλαίσιο επαγγελμάτων.

 «Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την κατάταξη των θέσεων εργασίας για να αναδείξει ποιες θέσεις είναι όλο και περισσότερο πιθανό να επηρεαστούν από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, με βάση τις ικανότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση της εργασίας», αναφέρει η έκθεση.

 Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι «οι εκτιμήσεις για το ποιες θέσεις εργασίας είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην τεχνητή νοημοσύνη βασίζονται σε μια σειρά αβέβαιων υποθέσεων, επομένως τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή».

 Η έκθεση συντάσσει δύο λίστες. Μια με τα επαγγέλματα που θα επηρεαστούν από όλες τις εφαρμογές της τεχνικής νοημοσύνης και άλλη μία για επαγγέλματα που θα επηρεαστούν μόνο από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), όπως το ChatGPT, Bard κλπ.

 Είναι πράγματι περίεργο να διαπιστώνουμε τα γλωσσικά μοντέλα επισκιάζουν επαγγέλματα που απαιτούν πνευματικότητα, όπως ψυχολόγοι (στην Νο2 θέση) και κληρικοί (στη Νο13 θέση). Δείτε την λίστα:

 Επαγγέλματα που θα επηρεαστούν από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα

01 Πωλητές μέσω τηλεφώνου

02 Δικηγόροι

03 Ψυχολόγοι

04 Επαγγελματίες διδασκαλίας μετεκπαίδευσης

05 Έμποροι και βοηθοί σε μαγαζιά και στον δρόμο

06 Νομικοί επαγγελματίες

07 Ελεγκτές τραπεζικών πιστώσεων

08 Επαγγέλματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού

09 Επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων

10 Σύμβουλοι διαχείρισης και επιχειρηματικοί αναλυτές

11 Ερευνητές αγοράς

12 Διοικητικά επαγγέλματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

13 Κληρικοί

14 Επαγγελματίες διδασκαλίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

15 Πωλητές συλλεκτικών αντικειμένων και τραπεζικοί πράκτορες

16 Σύμβουλοι εκπαίδευσης και σχολικοί επιθεωρητές

17 Διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού

18 Εθνικά κυβερνητικά διοικητικά επαγγέλματα

19 Εκπαιδευτές στην βιομηχανία

20 Επιστήμονες Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών

Στην 13η θέση βρίσκουμε τους κληρικούς. Θέση χαμηλή σχετικά αν θυμηθείτε ότι το ChatGPT συγκέντρωσε 300 πιστούς σε εκκλησία στη Γερμανία, οι οποίοι παρακολούθησαν μια λειτουργία υπό το κήρυγμα του LLM του OpenAI.

 Στην Νο2 θέση βρίσκονται οι δικηγόροι, αν και η ΑΙ έχει σταθεί μέχρι στιγμής εμπόδιο στο επάγγελμα. Θυμάστε τους δικηγόρους στις ΗΠΑ οι οποίοι τιμωρήθηκαν επειδή χρησιμοποίησαν το ChatGPT για τη σύνταξη νομικών εγγράφων. Ζήτησαν από το chatbot παραδείγματα προηγούμενων υποθέσεων για να τα χρησιμοποιήσουν σε δίκη ως προδεδικασμένο, πήραν ως απάντηση από το ΑΙ ανύπαρκτες, φανταστικές υποθέσεις και όταν αποδείχθηκε το φιάσκο τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 5.000 δολαρίων και μια σοβαρή επίπληξη από τον δικαστή.

 Μερικά επαγγέλματα είναι πιο κατανοητό να βρίσκονται στην λίστα. Για παράδειγμα, οι Αναλυτές Επιχειρήσεων και όσοι ασχολούνται με τις Δημόσιες Σχέσεις θα μπορούσαν να αντικατασταθούν εξ ολοκλήρου από LLM και κανείς δεν θα καταλάβαινε την διαφορά.

 Αν και θα εκφράσουμε κάποια ανησυχία για τους ανθρώπους που θέτουν την ψυχική τους υγεία στα χέρια ενός ψυχολόγου AI ή κάποιου που εμπιστεύεται τα νομικά του βάσανα σε έναν LLM.

 Στην έκθεση δίνεται μία λίστα με τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν από όλες τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Δείτε την λίστα αυτή:

 Επαγγέλματα που θα επηρεαστούν από όλες τις εφαρμογές της ΑΙ

01 Σύμβουλοι διαχείρισης και επιχειρηματικοί αναλυτές

02 Οικονομικοί διευθυντές

03 Ορκωτοί λογιστές

04 Ψυχολόγοι

05 Διευθυντές marketing

06 Αναλογιστές, οικονομολόγοι και στατιστικολόγοι

07 Επαγγελματίες διαχείρισης επιχειρηματικών και οικονομικών έργων

08 Χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί αναλυτές και σύμβουλοι

09 Νομικοί επαγγελματίες

10 Επιχειρήσεις και συναφείς επαγγελματίες

11 Ελεγκτές τραπεζικών πιστώσεων

12 Δικηγόροι

13 Πολιτικοί μηχανικοί

14 Σύμβουλοι εκπαίδευσης και σχολικοί επιθεωρητές

15 Διοικητικά επαγγέλματα ανθρώπινου δυναμικού

16 Επαγγελματίες επιχειρήσεων, έρευνας και διοίκησης

17 Διαχειριστές οικονομικών λογαριασμών

18 Λογιστές, διευθυντές μισθοδοσίας και μισθωτοί υπάλληλοι

19 Εθνικά κυβερνητικά διοικητικά επαγγέλματα

20 Συνεργάτες μάρκετινγκ

“Τα επαγγέλματα που εκτίθενται περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν όσους σχετίζονται με την γραφική εργασία και σε ρόλους χρηματοδότησης, νομικής και διοίκησης επιχειρήσεων”, αναφέρει η έκθεση.

 “Αυτό περιλαμβάνει συμβούλους διαχείρισης και επιχειρησιακούς αναλυτές, λογιστές και ψυχολόγους.”

 Αντίθετα δεν επηρεάζει τις χειρωνακτικές εργασίες. Θα μπορούσατε να στραφείτε άφοβα στον χειρισμό περονοφόρων ανυψωτικών οχημάτων, στις κατασκευές, στο σοβάτισμα, στην τοποθέτηση πλακιδίων, στο στεγνό καθάρισμα, στην οδήγηση LGV, στο ράψιμο και γενικά σε οτιδήποτε οι αντίχειρες σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

 Τουλάχιστον έως ότου ο συνδυασμός της τεχνητής νοημοσύνης και της προηγμένης ρομποτικής αναιρέσει και αυτές τις ευκαιρίες. Πάντως αρκετές χειρωνακτικές εργασίες πιστεύεται ότι έχουν χαμηλή έκθεση σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

 https://iguru.gr/

 

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget