Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Ο χάρτης με τους παραβάτες και τα πρόστιμα - 193 στην Θήβα

 Η «Η» δημοσιεύει σήμερα την πλήρη και τελική λίστα με τις περιπτώσεις εργαζόμενων που θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν από την επόμενη εβδομάδα ειδοποιητήρια προστίμων, τα οποία θα ξεκινούν από τα 150 ευρώ για μισθωτό μερικής απασχόλησης που έχει ξεχάσει μόνο ένα τεστ και μπορεί να φτάνουν έως και τα 1.800 ευρώ για εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης που υποχρεούνταν να κάνει έξι τεστ (για τις 3 εβδομάδες) και δεν έκανε κανένα.

 Τα στοιχεία του πίνακα αφορούν τις περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκαν από το σύστημα «προς πρόστιμο» και κατηγοριοποιούνται ανά υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία αναλαμβάνει να στείλει τα «ραβασάκια» με τα πρόστιμα, καθώς έφτασε η ώρα του αναδρομικού λογαριασμού για τους «αμελείς» ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία από τις «Δηλώσεις Υποχρεωτικών Διαγνωστικών Ελέγχων Ανεμβολίαστων και Μη Νοσησάντων Εργαζόμενων» που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

 Αυξάνεται η συμμόρφωση

Οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίζονται - όπως είναι αναμενόμενο - την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου των υποχρεωτικών rapid test για τους ανεμβολίαστους. Ειδικότερα:

 την εβδομάδα 18 Οκτωβρίου έως 24 Οκτωβρίου το σύστημα καταγράφει 8.295 παραβάτες

την εβδομάδα 25 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου το σύστημα καταγράφει 6.785 παραβάτες και

την εβδομάδα 1 Νοεμβρίου έως 7 Νοεμβρίου το σύστημα καταγράφει 3.709 παραβάτες

Είναι δηλαδή φανερό πως η συμμόρφωση αυξάνεται όσο προχωρά η εφαρμογή του μέτρου. Υπενθυμίζεται πως από τις 8 Νοεμβρίου το μέτρο αυστηροποιήθηκε και πλέον ισχύουν 2 υποχρεωτικά rapid test για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

 Οι πρωταθλητές

Πρωταθλητής στις παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύεται η Νέα Ιωνία, καθώς εκεί εντοπίζονται 2.056 παραβάσεις, δηλαδή το 11% των παραβάσεων όλης της Ελλάδας. Ειδικότερα η επιθεώρηση εργασίας της Νέας Ιωνίας θα πρέπει να αποστείλει 2.056 ειδοποιητήρια για πρόστιμα, όταν σε όλη την Ελλάδα θα αποσταλούν 18.789 ειδοποιητήρια.

 Από κοντά ακολουθεί ο ανατολικός τομέας Αθηνών με 1.773 παραβάσεις συνολικά στις τρεις επίμαχες εβδομάδες.

 Πάνω από 500 ειδοποιητήρια προστίμων θα αποσταλούν επίσης σε:

Ρόδο (699)

Αγία Παρασκευή Αττικής (771)

Ανατολικό τομέα Θεσσαλονίκης (607)

Δυτικό τομέα Θεσσαλονίκης (713)

Ηράκλειο (1.205)

Κεντρικό τομέα Πειραιά (700)

Λασίθι (556)

Παλλήνης Αττικής (667)

Από 100 έως 500 ραβασάκια θα φύγουν σε:

Άνοιξη Αττικής (391)

Άνω Λιόσια (397)

Αχαΐα (420)

Βοιωτία (393)

Γλυφάδα (357)

Δάφνη (349)

Ελευσίνα (295)

Εύβοια (307)

Ηλεία (137)

Ημαθία (105)

Θήβα (193)

Θήρα (163)

Ιωάννινα (102)

Καβάλα (133)

Καρδίτσα (109)

Κεντρικό τομέα Θεσσαλονίκης (374)

Κέρκυρα (220)

Κιλκίς (101)

Κοζάνη (107)

Κόρινθο (186)

Κω (349)

Λάρισα (339)

Μαγνήσια (242)

Νάξο (107)

Νίκαια (167)

Νότιο τομέα Πειραιά (247) 

Από την Δευτέρα τα ραβασάκια με email

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να καταφθάνουν σταδιακά τα πρώτα ηλεκτρονικά ραβασάκια με τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ. Το πιθανότερο είναι τα... πικρά ειδοποιητήρια να φτάσουν στους εργαζόμενους με email - τουλάχιστον όπου αυτό είναι εφικτό - ώστε να μπορούν να δουν στο σύστημα «Εργάνη» με τους κωδικούς τους την κοινοποίηση του προστίμου. 

 Το πρόστιμο φτάνει στα 300 ευρώ για κάθε υποχρεωτικό τεστ που δεν έγινε εφόσον ο μισθωτός είναι πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ εφόσον είναι μερικής απασχόλησης.

 Τα πρώτα πρόστιμα που θα αρχίσουν να κοινοποιούνται από την ερχόμενη εβδομάδα θα αφορούν στις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου και ειδικότερα την περίοδο από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.

 Συνεπώς:

 Μισθωτός πλήρους απασχόλησης υπόχρεος για ένα rapid test την εβδομάδα που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα τρία τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώγια τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός πλήρους απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 1.800 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που έκανε μόνο ένα τεστ ανά εβδομάδα από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 450 ευρώγια τα τρία (δεύτερα) τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.

Μισθωτός μερικής απασχόλησης στην εστίαση υπόχρεος για δυο rapid test την εβδομάδα, που δεν έκανε κανένα τεστ από 18 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Απειλείται με σωρευτικό πρόστιμο 900 ευρώ για τα έξι τεστ στα οποία δεν υποβλήθηκε.     

Από την στιγμή της κοινοποίησης οι παραβάτες θα έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο 5 ημερών για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ένσταση κατά του προστίμου, εφόσον για παράδειγμα έχει γίνει κάποιο λάθος από τον εργοδότη ή τα ηλεκτρονικά συστήματα στην δήλωση των τεστ ή καθυστέρησε το διαγνωστικό κέντρο να δηλώσει το αποτέλεσμα.

 Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης, στο νέο έντυπο που υποβάλλει στο σύστημα «Εργάνη» δηλώνει αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των τεστ, δηλαδή αν οι εργαζόμενοι είναι σε τηλεργασία ή σε νόμιμη άδεια. Επίσης δηλώνει αν έχει καθυστερήσει να εκδοθεί η ηλεκτρονική Βεβαίωση Αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr επειδή το διαγνωστικό κέντρο έχει καθυστερήσει πέραν των 24 ωρών να δηλώσει το αποτέλεσμα.

 Εφόσον υποβληθεί ένσταση (υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά) ακολουθεί η διαδικασία εξέτασής της που πρέπει να ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες. Εφόσον απορριφθεί η ένσταση το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

https://www.imerisia.gr/

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget