Μερομήνια : «Βλέπουν» πολικές θερμοκρασίες διαρκείας - Ο καιρός ανά μήνα

 Τα μερομήνια είναι ένας τρόπος πρόγνωσης του καιρού που μπορεί να μη βασίζεται σε τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά πολλές φορές… πέφτουν μέσα. Ποια είναι η μέθοδος;

 Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο και ούτω καθεξής.

Πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας

Με βάση τις προβλέψεις του εμπειρικού μετεωρολόγου Νίκου Βογιατζή αναμένονται ανατροπές στο σκηνικό του καιρού μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τα μερομήνια, ο Δεκέμβριος από τις αρχές έως και τις 20 περίπου του μήνα προβλέπεται ήπιος με αρκετές όμως βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, οι νοτιάδες της συγκεκριμένης περιόδου θα διατηρήσουν μαλακό τον καιρό.

 Πότε θα πέσει δραματικά η θερμοκρασία

Ουσιαστικά, χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οπότε και προβλέπεται κάθετη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις στη χώρα, εκτός από την Νότια Ελλάδα.

Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί έως και τις 5 Ιανουαρίου του νέου έτους, ενώ για 10 ημέρες μετά και έως τις 15 Ιανουαρίου θα έχουμε Αλκυονίδες.

Αυτό που λέμε βαρύς χειμώνας θα έρθει μετά τις 15 Ιανουαρίου με πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα ακόμη και στις πιο πεδινές περιοχές, Τα μερομήνια προβλέπουν κακοκαιρία διαρκείας με πολικές θερμοκρασίες έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

 Στη συνέχεια οι νοτιάδες θα επικρατήσουν αλλά όχι για πολύ. Ο φετινός χειμώνας όντως θα είναι δύσκολος με τα χιόνια να μας επισκέπτονται αρκετές φορές, σκηνικό που θα επαναλαμβάνεται ακόμη και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου.

 Από τις 15 Μαρτίου και μετά θα δούμε κάποιες ήπιες ημέρες, θα έχουμε όμως βροχές ακόμη και μέχρι τις αρχές Μαΐου.

 Πώς θα είναι ο καιρός σε κάθε μήνα του χειμώνα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρακτικό μετεωρολόγο Νικόλαο Γεωργίου Βογιατζή, συνταξιούχο του 307 ΤΣΥΑΥ (ΠΕΒ), τα μερομήνια «προβλέπουν» ανά μήνα τα εξής για τον φετινό χειμώνα:

Παρέλαση τον Οκτώβριο με βροχές

 Από 1 έως 27 Οκτωβρίου δεν υπήρξε κανένα σύννεφο στον ορίζοντα. Με επιφύλαξη εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο καιρός δεν θα έχει σημαντικές ανατροπές και θα είναι καλός.

Από 28 έως 31 όμως του ίδιου μήνα προβλέπονται βροχές και ισχυροί άνεμοι. Τα μερομήνια δείχνουν επίσης σύννεφα και ίσως να εκδηλωθούν μπουρίνια.

 Από 1 έως 5 Νοεμβρίου ο καιρός θα είναι βροχερός, όπως επίσης από 6 έως 10 του μήνα.

 Από 11 έως 18 Νοεμβρίου τα σύννεφα θα «χρυσαφίσουν», ενώ από 20 έως 30 του μήνα ο καιρός θα είναι καλός.

 Πότε θα χιονίσει

Ο Δεκέμβριος θα μπει με καλοσύνη. Από 1 έως 5 του μήνα θα έχουμε καλοκαιρία. Από 6 όμως Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου έως 12 κακοκαιρία προβλέπονται βροχές, αέρα, μπουρίνια και πτώση της θερμοκρασίας, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα.

Από 13 έως 18 ο καιρός καλυτερεύει, όμως το επόμενο τετραήμερο από 19 ως 23 θα χαλάσει, για να ξαναφτιάξει παραμονή Χριστουγέννων. Έτσι από 24 έως 28 Χριστούγεννα προβλέπεται καλός.

 Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με χιόνια αφού από 29 έως 31 παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο καιρός χαλάει. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, ενώ προβλέπονται χιονοπτώσεις που θα συνεχιστούν έως 6 Ιανουαρίου 2022.

 Ο καιρός καλυτερεύει από 7 έως 12 Ιανουαρίου, όχι όμως για πολύ, αφού από 13 έως 18 προβλέπεται νέα πτώση θερμοκρασίας.

 Το διάστημα από 19 έως 26 Ιανουαρίου ο κ. Βογιατζής προβλέπει αλκυονίδες μέρες. Θα ακολουθήσει όμως νέα ανατροπή του καιρικού σκηνικού από το βράδυ της 26 Ιανουαρίου έως 31 του μήνα, όποτε προβλέπεται να εκδηλωθούν μπουρίνια, χιόνια, κρύο σε όλη την Ελλάδα.

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό με χιόνια. Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος.

Μερομήνια

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget