Κατερίνα Μπατζελή : «Η διαχείριση αποβλήτων στην Περιφέρεια μας είναι αφημένη στην τύχη τους

 Είναι άμεση προτεραιότητα η έγκριση της πρότασης των Δήμων Δελφών και Δωρίδας»

 Θέσαμε το θέμα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι:

 Υπάρχει διαφορετική ,προτιμησιακή αντιμετώπιση από την Περιφερειακή Αρχή για κάθε Δήμο όπως εκείνου του Δήμου Χαλκιδέων και της Ευβοίας με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που διασφαλίζουν τη στατικότητά του καθιστώντας την παράτυπη και άκρως επικίνδυνη για την συνέχιση της λειτουργίας του.

 Μπλοκάρονται οι χρηματοδοτήσεις ώριμων και ολοκληρωμένων προτάσεων όπως αυτή της Φωκίδας , εφόσον εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ελεγχθεί όμως από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας τα αιτήματα των Δήμων Δελφών και Δωρίδας για την προμήθεια εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, καφέ κάδοι κλπ) για τη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων, και τη μεταφορά τους στη μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων του δήμου Δελφών. Η μονάδα είναι έτοιμη, αλλά δεν έχει υλικό για να λειτουργήσει.

 Ακολουθούνται πολιτικές που στην ουσία αποδυναμώνουν την διαχείριση αποβλήτων και θέτει σε κίνδυνο τις χρηματοδοτήσεις των έργων από κοινοτικούς πόρους.

 Δεν έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με την παρουσία του ΦοΣΔΑ οι εξελίξεις των έργων και των θεμάτων που έχουν ανακύψει, αλλά κι ούτε ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για το εν λογω θέμα βάση της νέας νομοθεσίας.

 Επισημάνουμε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, από την Περιφέρεια Στερεάς δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από το ΠΕΠ, για κανένα έργο που να αφορά το περιβάλλον. Έχει δε αποφασίσει η Διαχειριστική Αρχή να εφαρμόσει τη «συγκριτική» μέθοδο αξιολόγηση με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων των προτάσεων που έχουν κατατεθεί βάση της Πρόσκλησης, η τελευταία τροποποίηση της οποίας έγινε τον Ιούνιο του 2020. Να υπογραμμιστεί όμως ότι η αξιολόγηση των προτάσεων των Δήμων για την προμήθεια εξοπλισμού για τη διαλογή των βιοαποβλήτων, εάν και στην Προκήρυξη αναφέρεται ότι είναι συγκριτική μεταξύ των προτάσεων ,αφ' ενός δεν είναι δεσμευτικό από τη νομοθεσία, και αφ' ετέρου δεν έχει λογική, αφού προϋπόθεση της χωριστής διαλογής είναι να υπάρχουν οι υποδομές/αποδέκτες των βιοαπόβλητων (Μονάδες Βιολογικής Επεξεργασίας - ΜΕΒΑ, ή Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων - ΜΕΑ). Αυτό που θα έπρεπε να λαμβάνεται υπ' όψη, είναι ποιοί Δήμοι έχουν έτοιμο τον αποδέκτη.

Κατερίνα Μπατζελή επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά» εκ μέρους των Περιφερειακών Συμβούλων-επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο

ΔΤ 9η ΟΕ Στις 2 03 21 - htt... by ΘΗΒΑ REAL NEWS

Κατερίνα Μπατζελή

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget